Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky, přes den už má malej čůrání zmáknutý ale nevím jak ho odnaučit čůrat do pleny v noci? Sice máme igelit na matraci takže ta by netrpěla ale nevím jak ošetřit deku? Navíc přes den již nespí takže to nemůžeme trénovat ajni tak
jak jste odnaučovali Vaše děti na noční plenky? Všem děkuji za rady ![]()
@klarushka prostě jsem počkala, až bude mít pár dní suchou plenu, pak už ji nedala.. Nic víc neuděláš. Jestliže má plenu ráno mokrou, tak není co trénovat. Noční trvá nejdéle, netřeba na dítko spěchat. Akorát hned po probudení posadit na nočník. A vydržet.
Jo, tak to by mě taky zajímalo. Ono se říká, že se má počkat až je několik dní po sobě plína ráno suchá, ale to se bojim, že se toho nedočkám nikdy.
Syn má tři roky pryč, přes den je bez plen od roku a půl a plína ráno mokrá, už jsme i omezili večerní pití, tak už není tak nacucaná, ale suchá ani náhodou ![]()
@martina.se No tak suchá plena u nás vubec nehrozí protože ráno jí má vždy úplně durch ![]()
@Temaho njn, ale trénovat to fakt nějak nejde.. někdo dává dítě v noci na nočník, ale to taky není řešení. Dokud není zralé celé ústojí, a není do rána suchá plína, nemá to smysl. To akorát nervuje dítě. Psalo se, že do 4 let se to řešit nemusí, pak už jo..
@klarushka píše:
@martina.se No tak suchá plena u nás vubec nehrozí protože ráno jí má vždy úplně durch
tak vydržet ![]()
@Temaho píše:
Jo, tak to by mě taky zajímalo. Ono se říká, že se má počkat až je několik dní po sobě plína ráno suchá, ale to se bojim, že se toho nedočkám nikdy.
Syn má tři roky pryč, přes den je bez plen od roku a půl a plína ráno mokrá, už jsme i omezili večerní pití, tak už není tak nacucaná, ale suchá ani náhodou
Jj to je přesně ono. My jsme taky omezili noční pití ale vůbec to nepomohlo ![]()
@martina.se píše:
tak vydržet
no já se nejvíc bojím toho že mi ho v září nevezmou do školky když bude mít na spaní plenku proto to řeším ![]()
Kdyz chci jít v noci na záchod, zvednu se a jdu. Me dítě nemůže (spi v postýlce a neumí se jeste sama svleknout), takze kdyz potrebuje v noci curat, dám ji curat a ráno má suchou plinu ![]()
Zruš večerní mlíko, pokud má, vody střídmě, před spaním vyčůrat a než půjdeš ty spát, znova ho vysaď na nočník. Když ráno bude suchá plína, můžete to pytlíkovat takto, dokud se nenaučí vydržet celou noc nebo si během noci dojít sám. Když bude ráno plína mokrá, tak to na nějakou dobu pusť z hlavy, není zralý. Nebo taky můžeš vstávat třikrát za noc, abys dítě vysadila, ale to se nevyspíte ani jeden
Kupodivu znám takovou, která pak hlavně mohla hrdě tvrdit, že má kluka v noci bez plínek ![]()
@klarushka To že má na noc plenu nemá na přijetí do školky vliv, pokud ho nechceš dát hned na školku v přírodě kde by se na to přišlo. Hlavně že je bez plen přes den. Já bych počkala na pár suchých nocí, do té doby to vůbec neřešila.
@Lizaveta píše:
Kdyz chci jít v noci na záchod, zvednu se a jdu. Me dítě nemůže (spi v postýlce a neumí se jeste sama svleknout), takze kdyz potrebuje v noci curat, dám ji curat a ráno má suchou plinu
No to moje dítě může pokuď ho to vzbudí …má velkou postel takže vstane sám …svléci a obléci se umí a vedle postele má nočník ale problém je ten že ho to nevzbudí ![]()
@zuzouš píše:
Zruš večerní mlíko, pokud má, vody střídmě, před spaním vyčůrat a než půjdeš ty spát, znova ho vysaď na nočník. Když ráno bude suchá plína, můžete to pytlíkovat takto, dokud se nenaučí vydržet celou noc nebo si během noci dojít sám. Když bude ráno plína mokrá, tak to na nějakou dobu pusť z hlavy, není zralý. Nebo taky můžeš vstávat třikrát za noc, abys dítě vysadila, ale to se nevyspíte ani jedenKupodivu znám takovou, která pak hlavně mohla hrdě tvrdit, že má kluka v noci bez plínek
mlíko nemá…jinak tohle jsme zkoušeli a dopadlo to tak že pokuď se proere když ho dávám na nočník tak se nyvyčůrá pokuď spí tak se vyčůrá ale to mi příjde k prdu když si to ajni neuvědomuje ![]()
@Pe-G píše:
@klarushka To že má na noc plenu nemá na přijetí do školky vliv, pokud ho nechceš dát hned na školku v přírodě kde by se na to přišlo. Hlavně že je bez plen přes den. Já bych počkala na pár suchých nocí, do té doby to vůbec neřešila.
No já se hlavně bojím aby z toho nebyl problém při odpoledním odpočinku
…Na školku v přírodě určo ne pochybuju že tam tahle naše školka z prdelákova vůbec jezdí ![]()
Já u staršího čekala se sebráním noční plínky dlouho… Mladsí už teď měl týden suchou plínku, ale dneska v noci se zas počural… Podle mě není moc kam spěchat…
Takže plínu na noc má. Když přes den náhodou usne, spí i 3 hodiny a nepočurá se…
Chce to trpělivost, každé dítě je jiné, já jsem ze začátku zkiušela budit kolem půl noci aby se vyčůral, no to byly neskutečný scény, pak to bylo jeden den dobrý že vydržel celou noc, druhý den zase ne, až mě kamarádka navedla na „čůrací kalendář“ nevím jesli to u nás byla náhoda, nebo přišel ten správný čas, malému bylo cca 2 a 3/4 roku a od té doby se nepočůrává, na noc plínku neměl a nehody nejsou. Podstatou čůracího kalendáře je, že ráno když je suchá plína, nebo i bez plíny se nakreslý slunčko když je mokro tak ošklivý mrak a ten se většiniu nelíbil tak ho kreslit nechtěl. jsem zvědavá jak na tom budeme s mladší té bude příští měsíc rok a půl a z nočníku a záchodu má fobii a nechce tam být, takže to zatím nehrotím