Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, prosím o rady.. malý bude teď mít 2 ročky a dle rady zubařky už mám určitě odnaučovat prst v puse. Má ho odmalička - dudlík měl tak týden max.. má ho když má hlad, žízeň, chce mlíčko, je unavený, uklidňuje se.. takže vlastně skoro pořád..
už ho má celý suchý a pořád mi ho ukazuje a říká: „namazat“
jak jste odnaučovaly?! A od kolika měsíců (let)?? Když nejsme doma, většinou je rozptýlen, tak to nedělá.. ale už je asi nejvyšší čas, navíc bude mít i rovnátka, hodně si tím posunul přední čelist a zatlačil zadní.. díky moc předem!
Nějaké rady, jak na to, najdeš na straně 26. http://www.zanovymusmevem.cz/brozura.pdf
My jsme s dcerkou také bojovaly s tímto zlozvykem, jeden čas spala i v rukavičkách, aby ji palečky nelákaly. Dcerce byly asi taky dva - možná víc, přestala s tím sama, ale pořád jsme si to říkaly. V krajním případě existuje i speciální lak na nehty, který je k dostání v lékárnách. Měl by mít hořkou chuť, ale jinak je nezávadný. Lékaři mi ho nedoporučili uvádět v brožuře, takže asi z něj nadšení nejsou.
Pokud nevadí, taky se přidám k dotazu. Dceři budou v březnu 2 roky a palec si cucá od 2 měsíců, dudlík nikdy nechtěla a už jsem z toho zoufalá. Nikdo nám teda neřekl, že by se to mělo odnaučit ale byla bych ráda, přece jen už je to velká holka…ale s palcem usíná, uklidňuje se, když ji něco bolí, když je unavená…fakt nevím, jak na to ![]()
A dudlik uplne odmita? Zbavit se prstu je urcite tezsi nez dudliku. Tak mne jen napada, nwucit ho na dudlik a ten pak treba „dat“ miminku, popelarum atd. Jinak mne napada uz jen drasticka metoda…na prst namazat pepr, cesnek
…ale to nen kecam, nemela bych na to to udelat diteti ![]()
@jakuve Tak já na to měla abych to dítěti dala
.
@Bajena Malá má 2,5 roku palec cucá od tří měsíců, dudlík se nikdy nepodařilo vnutit. Upozorňujeme ať si ho vydělává, zkoušela jsem zamotat do obvazu, zalepit buď cucala i s tím nebo zdělala, rukavicu sundá. Lak z lékárny byly vyhozené peníze, řekla fuj a palec strčila do pusy znovu. Nejdrastičtější pokus byla čili paprička-po týdnu chodila a říkala mami natřít-dobí. Jinak přední zoubky už má dopředu. Dle děcké přejde samo (moji mamku v 17-ti, sestřenku ve 14-ti). Mladší se povedl vnutit dudel asi v 5-ti měsících, teď má 8 měsíců a má pořád tendenci si ten palec strčit do pusy tak nevim co udělá až seberem dudel.
Hlídám tříletou holčičku od sousedky a ta ho tam má pořád, už má na něm úplnou bouli. těžce mě to rozčiluje, pořád jí říkám ať si ho vyndá, za chvili to tam má zpět, její matka to neřeší. No být moje tak už ho má popepřenej, nebo od papriček, nebo cokoliv aby si ho tam nestrkala, ještě že to naše nedělá ![]()
@kolik souhlasím, když bych viděla, že něco takového začla dělat, hned bych to řešila, ne po dvou nebo jak sousedka po třech letech (no ona toé vlastně neřeší vůbec
), ta malá už chodí do školky, a je tam jediná spalcem v puse ![]()