Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj prosím o radu, mám 18. měsíců dvojčátka páreček- to že co má jeden, okamžitě potřebuje ten druhý je zřejmě normální-co člověk dělá s jedním. musí okmžitě i s druhým… ![]()
Problém mám jak se synem- on když mu něco nedovolím, sestra mu vezme hračku atd…tak zlost si vybíjí právě na ni- štípne ji, někdy i kousne. jak to mám řešit poradtě.
stále vysvětluji, že se nesmí dělat au…někdy se už tak dopálím, že ho plácnu přez ruku- ale tat to nechci řešit. Pak mu řeknu, že by bylo dobré se omluvit- udělá malá…
už jsem mu i ukázala jak to bolí když kousne nebo štípne
![]()
Někdy plácne i mě nevím si už rady
Nemam teda dvojcata, ale rezou se uplne stejne, osciluju od neustaleho okrikovani, hlidani, placani az po stav, kdy jim reknu, at se treba zabijou, ze je mi to fuk ![]()
Ale spravne by si myslim tyhle sourozenecke putky meli vyresit sami.
No tady jde o to, že jsou malý a on přece nemá ze zlosti někoho štípat ![]()
To ale není jenom u dvojčat ![]()
Celkem pochybuju, že rok a půl staré dítě chápe smysl omluvy… Jsou malincí, to přejde. Jen dávej najevo, že toto NE, oni to poberou časem.
@zebratko no hele, syn kouše do dnes a to je mu 3,5r. nepomohlo nic. Oni se budou mlátit a soupeřit ještě sakra dlouho. Spíš bych se zaměřila na to, že hračky druhému se neberou, s tím pak budeš mít problémy i venku mezi ostatníma dětma. A jinak vysvětlovat, vysvětlovat a vysvětlovat.
No moc tě neuklidním, mám už pětileté dvojčata a tyhle války jsou u nás pořád. A hádky o to kdo zapne pračku, kdo otevře dveře atd. Hlavně neustupovat kdo si vzal hračku první ten ji má a ten druhý musí počkat i za cenu vztekání. ![]()
Mám dva kluky od sebe 2 a čtvrt roku a funguje to u nás asi jako u @Gladys.
Tvoje děti si zatím vybíjí zlost štípáním a kousáním, ale až začnou pořádně mluvit… Někdy si říkám kde na ty výrazy kterými se častují chodí.
U nás je totak, že mladší se naučil pištět, když mu starší něco vezme a to je ultrazvuk hadr teda…
Staršímu vysvětluju, zkouším i negativní příklady "přece nechceš být jako…), ale ten už má aspoň trochu rozum, no… ![]()
Tak u nás jsou boje o hračky den co den, od rána do večera prostě kravál a věčné žalovaní mamince
Když mi to leze na mozek, tak je okřiknu, když to přesáhne mez, tak dostanou po prdeli, ale stejně to nemá žádný pozitivní účinek
.Za pět minut se mlátí znova ![]()
Mám kluky 3 a 1rok a je to naprosto to samé. Základně se snažím být pořád s nima a usměrňovat, ale též to nejde 100%. Takže mladšího se snažím hlídat aby staršímu nerval vlasy, staršího aby malého nežduchal a nelehal na něho..je to boj s větrnými mlýny. Časem snad pochopí jak se k sobě chovat, zatím jsou malí, takže se to musí říkat a ukazovat stokrát a jednou…tohle zná asi každá maminka..
![]()
U nás je to taky na denní pořádku..pokud nejde o život, tak nezasahuji..
Ale občas mě z toho věčného: mamííííííííííííííí ona mi vzalaaaaaa pěkně bzíká v hlavě, to přiznávám… ![]()
@zebratko trpělivost… my vychováváme kluky 7m od sebe a jsou dny, kdy bych nad nima mohla stát furt, protože jinak by tekla krev. Jeden je provokatér a druhej vzteklej
Na druhou stranu, když si najdou zábavu, dokážou si hrát perfektně, ve školce se od září nepoprali ani jednou
Řekla bych, že jsou to taková období, jak už bylo hnusně a nudili se, tak to bylo častěji, teď je člověk vykope ven a mají to tam zase neokoukané, tak spolupracují
Jinak též zasahuju až ve chvíli, kdy to zavání nějakým poškozením na těle, strkanice neřeším.
@zebratko píše:
No tady jde o to, že jsou malý a on přece nemá ze zlosti někoho štípat
myslim, ze u 1,5 rocnih je toto chovani naprosto typicke a jeste svym zpusobem omuvitelne, ovladat svoje emoce a nutkani majznout bratra po hlave, to je jeste ceka v tzv. obdobi vzdoru, dite se v te dobe uci seberegulaci
@kate02 píše:
U nás je totak, že mladší se naučil pištět, když mu starší něco vezme a to je ultrazvuk hadr teda…Staršímu vysvětluju, zkouším i negativní příklady "přece nechceš být jako…), ale ten už má aspoň trochu rozum, no…
No to je přesné - to se vždycky ozve - neee, to je mojeeeee - od staršího a pištění od mladší. A mně praskají bubínky a nervy ![]()
Skoro si říkám, že kdyby byli dvojčata, tak jsou na stejném levelu a nechala bych je, ať se zmydlí, ale když starší je o 8 kg těžší a malá ještě celkem vratká, tak mi to nedá ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.