Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky mam, 8 měsiční holčičku, a přeji si mit druhe deťáko do 2 let od první, takže by jsme po lete do toho měli zase začit,, bušit,, ale no co když to bude naročnejsí nez si myslim.. co vy co mate deti 2 roky od sebe.. měnily by jste?? prosím i klady i zapory ![]()
Mam presne dva roky a rekla bych, ze to je idealni. Starsi uz byla relativne samostatna, pomahala s miminkem - nejlepsi ziva hracka pro dvouletou holcicku
a pritom mela podobny rezim jako mimino. Vozily se v jednom kocaru, ted je jim 3 a 5 a zase maji spolecne konicky - cviceni v sokole, obe jezdi na lyzich i na kole.
Takze bezva partacky.
Ted cekame treti a mezi sourozenci uz bude rozdil 3,5 roku. Starsi uz bude ve skolce a myslim, ze leporela, hrazdicka apod. uz ji s miminkem prohlizet nebude bavit. Navic se trochu obavam zarlivosti, tyhle vetsi deti uz moc premysli..Dvouleta to brala jako normalni vec, ze k nam pribylo miminko, jako bych prinesla nakup z obchodu ![]()
Drzim palce, at se zadari, jak planujete. Jo, ted jsem si vzpomnela, ze jedine minus, co mi utkvelo v pameti - musela jsem starsi odstavit od kojeni (ve 14ti mesisich), abych dostala MS. Povedlo se hned napoprve. Mladsi jsem kojila vyrazne dele, podle jeji potreby.
@Endy prave přesne tak to taky citim.Nebo spís mam takovou představu do budocna že proste budou mit stejne podobne zajmy a budou to parťaci
ale vetsinou je pak realita jina… (obavy )
@barčatěhulka píše:
@jizvíková : co přesně máte na mysli?
přijď se podívat
parťáci se pořád řežou, protože chtějí totéž a mají stejné zájmy, ale chtějí vše pro sebe, protože jsou to děti a ty jim nevysvětlíš nic o tm, že se mají dělit, že se nemají řezat, že stačí si na hračku počkat, eventuálně na mámu
Já bych takhle blízko děti nechtěla dobrovolně. To co vidím u kamarádek, tak je to v klidu relativně tam, kde mají bezvadné rodinné zázemí, že babičky pomůžou, zabaví děti občas a tak. Jinak je to dost hukot, řev a řev věčně. Jak píše jízviková. Ale snad to má i celou řadu výhod, co ti tu jiní napíší.
Barco, u nas fakt pohoda…Jasne, ze byly situace, kdy jsem nesla jedno dite v satku, druhe za krkem, na zadech batoh a v ruce motorku. Nebo chtely spat obe zaroven, nebo ze se starsi musi trosku omezovat, protoze nektere veci jeste mladsi nezvladne. Nebo mladsi vymetala krouzky te starsi a svoje skoro nemela…Ale to je a bude porad, kdyz je vic deti..
Snad se Jizvikova rozepise, ale jak koukam na metrik, tak ma deti 14 mesicu od sebe a jeste navic dvojcata, to je asi vetsi zahul.
@jizvíková píše:
přijď se podívat
parťáci se pořád řežou, protože chtějí totéž a mají stejné zájmy, ale chtějí vše pro sebe, protože jsou to děti a ty jim nevysvětlíš nic o tm, že se mají dělit, že se nemají řezat, že stačí si na hračku počkat, eventuálně na mámu
JOO tohle? Tak to nejak neresim..proste mame skoro vsechno dvojmo
A mladata se porad budou hadat a rvat, to mi nikdo nevymluvi… Pohadaj se a za chvili se utesujou a objimaji…
Mám děti 14 měsíců od sebe a taky bych do toho už nešla. Pořád čekám na den, kdy budu moci říc t, že bych neměnila ![]()
My jsme s brachou o 4 roky a byl to mazec, obcas se divim, ze to bracha prezil…pamatuju si, ze mi hodne vadil, ne ze bych zarlila, ze se mu vic venujou, ale spis ze otravuje a chce si se mnou hrat a behal za mnou, kdyz jsem byla s kamaradkama, to mi bylo 6 a jemu 2 roky…
Budu mít od sebe děti 2r2m, a nemůžu se dočkat. Myslím, že budou super parťáci.
My jsme je teda chtěli taky do dvou let, ale dva samovolný potraty to o něco oddálily, na to pozor (taky né každýmu se hned zadaří, nám naštěstí ano
).
Já byla se ségrou od sebe rok a 3/4, a vyhrály jsme si celé dětství, bylo to super. Jéé, kolikrát jsme se i popraly, ale to k tomu patří, to dělají i starší… A naše máma neměla hlídací babičky žádné. Že se budou prát o hračky se nebojím, hraček máme tak akorát, a zvyknou si.
Určitě to budou zlatíčka. ![]()
Máme kluky od sebe 16měsíců a byl to skutečně masakr. Hlavně my nemáme hlídání, žádnou babičku v okolí a muž pracuje mimo bydliště, tak je všechno na mě. Chtěli jsme děti dva roky od sebe, zadařilo se dřív. Ted jsem už ráda, je to lepší (akorát se hodně řežou, hlavně ten starší mladšího, hodně i žárlí), ale bez babičky bych do toho znova už nešla.
Ja ma rok a pul a nemenila bych. Jako jsou situace a dny, kdy si rikam, ze jsem si druhy mela poridit az po 10ti letech
, ale nakonec jsem rada, ze je mam. Je to narocne, ale s tim jsrm do toho sla.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.