Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já jsem byla původně ta, co chtěla další dítě až v době, kdy to první půjde do školy. Manžel byl proti, nakonec jsme to přehodnotili a kvůli mé škole si naplánovali děti tři roky od sebe a nakonec se zadařilo ještě dřív a budou od sebe roky dva.
Jsem ráda, že to tak dopadlo a těším se. Děti budou mít k sobě věkově blízko a budou to opravdu vrstevníci. Neočekávám, že to bude jednoduché (spíš jsem připravená na nejhorší), ale zase na druhou stranu jak odrostou z toho nejhoršího, miminkovského a batolecího, věku, tak tam vidím jen výhody.
Budou mít v podstatě stejné, nebo podobné hračky, aktivity, budeme plánovat pro oba stejné výlety, starší dítě ještě nebude na takové mentální úrovni, aby bralo mimino jako nějakého vetřelce (samozřejmě, i to se stát může, ale tyhle problémy vznikají spíš až právě u tříleťáků a více)… zkrátka vidím víc výhod.
Ono obojí má svoje pro i proti a každý to má jinak. Já si teď tak říkám, že mít další akční batole za pět, šest let… tak to nedám. Takhle si je „odbudu“ hned za sebou a pak budeme mít čas zase na jiné zájmy a koníčky.
Příspěvek upraven 17.05.16 v 19:13
Mám od sebe kluky necelý dva roky (22,5 měsíce) a neměnila bych, i když teda přiznám, že občas toho mám plný brejle…
kluci se zatím spíš mlátí, než aby si konstruktivně hráli, ale uź mají i světlý chvilky, kdy si hrajou spolu navzájem. ![]()
Myslím, že moc záleží na povaze dětí. Naše dcera bude mít dva roky, v noci vstáváme aktuálně po dvou hodinách, přes den ještě donedávna spala max. 30 minut, sama se nezabaví, je kňouravá. Mít ještě jedno dítko ve stejném vydání, tak hledám babybox
Kamarádčin syn je pravý opak, od dvou měsíců spí celou noc, brečet snad ani neumí, o zubech neví. Je to spavé a usměvavé miminko. Takové děti bych zvládla tři naráz, takže dej na svůj pocit… aneb rada nad zlato
![]()
@jizvíková píše:
přijď se podívat
parťáci se pořád řežou, protože chtějí totéž a mají stejné zájmy, ale chtějí vše pro sebe, protože jsou to děti a ty jim nevysvětlíš nic o tm, že se mají dělit, že se nemají řezat, že stačí si na hračku počkat, eventuálně na mámu
@Clarkia píše:
Budu mít od sebe děti 2r2m, a nemůžu se dočkat. Myslím, že budou super parťáci.My jsme je teda chtěli taky do dvou let, ale dva samovolný potraty to o něco oddálily, na to pozor (taky né každýmu se hned zadaří, nám naštěstí ano
).
Já byla se ségrou od sebe rok a 3/4, a vyhrály jsme si celé dětství, bylo to super. Jéé, kolikrát jsme se i popraly, ale to k tomu patří, to dělají i starší… A naše máma neměla hlídací babičky žádné. Že se budou prát o hračky se nebojím, hraček máme tak akorát, a zvyknou si.Určitě to budou zlatíčka.
my máme hraček plnej pokoj, ale když oni chtěj zrovna tu druhou sanitku z lega, ne tu, co si můžou vzít hned…
Nebo musí nutně mít policejní auto a ne hasičský. A tak…
občas je to tady fakt jak v ZOOlogické
![]()
@Křupka1 píše:
Ja ma rok a pul a nemenila bych. Jako jsou situace a dny, kdy si rikam, ze jsem si druhy mela poridit az po 10ti letech, ale nakonec jsem rada, ze je mam. Je to narocne, ale s tim jsrm do toho sla.
ideální rozdíl je 15 let
![]()
Jinak teda náš malej má aktuálně 22 měsíců a už je to fajn. Jo, období vzdoru je někdy na budku, akční je šíleně, tři hodiny za ním pobíhat po venku s tím pupkem je zážitek s velkým Z(večer jsem ráda, že mi ještě nohy drží při sobě a někde mi cestou neupadly), ale už je bez kočáru, bez dudlíku, spoustu věcem už rozumí a chápe, sám se nají, napije, ve vaně se v rámci možností umyje, snaží se oblékat,… zkrátka je už takový hodně samostatný. Ono bude hodně záležet i na povaze dítěte a samozřejmě na nátuře maminky. ![]()
Příspěvek upraven 17.05.16 v 19:10
¨Jee to jste se mi pěkně rozepsaly
dekuji.. ja proste chci deti fakt blizko u sebe. Ja jsem prvorozena a pak ani jedno tehotenství mé mamky nedopadlo dobře, potraty, postižene detatko. Takže jsem byla jedinaček, po delsi dobe si adoptovali ale jsme 15 let od sebe takže to sourozenecky vzah fakt neni, a nedokazu si představit že by to bylo u mne taky tak… proto možna tlačím tak na pilu.. ale divam se že jestli sourozenci o 18 mesicu nebo 36 je fakt asi jedno, zalezi na povaze a to človek nebude vedet dokud to nezkusi ![]()
@gabi.design, s tim brichem a batoletem to byl zahul… ja rodila v unoru a celou zimu jsem se musela ohybat k oblekani zimniho obleceni a snerovacich bot a tahala jsem boby s batoletem.. UF UF… uvidime jestli leto s pupkem bude lepsi..velryba na plovarne, to budu JA ![]()
Má děti přesně 22, bála jsem se šíleně, ale náhodou je to super
jak jsou k sobě spontánní, pusinkují se, starší si hraje na velkýho, a malýho okřikuje…je to krásný, je to sranda ![]()
@gabi.design píše:
Jinak teda náš malej má aktuálně 22 měsíců a už je to fajn. Jo, období vzdoru je někdy na budku, akční je šíleně, tři hodiny za ním pobíhat po venku s tím pupkem je zážitek s velkým Z(večer jsem ráda, že mi ještě nohy drží při sobě a někde mi cestou neupadly), ale už je bez kočáru, bez dudlíku, spoustu věcem už rozumí a chápe, sám se nají, napije, ve vaně se v rámci možností umyje, snaží se oblékat, chrní celou noc… zkrátka je už takový hodně samostatný. Ono bude hodně záležet i na povaze dítěte a samozřejmě na nátuře maminky.
Wow, tak to je bezvadný, že máš tak samostatný dítko.
To ten můj je hotovej mamánek. Má 20m, najíst se sám neumí, oblíknout ani vykoupat, a ke všemu má dudlík na noc.
Všechno mi podává, jako „na, mami udělej to Ty“. Mluvit taky neumí.
Ale jo, bude to práce, ale já to dám, nic jiného mi ani nezbyde, a děti pro mě budou vším (už teď je to jedno vším). ![]()
@kate02 píše:
my máme hraček plnej pokoj, ale když oni chtěj zrovna tu druhou sanitku z lega, ne tu, co si můžou vzít hned…Nebo musí nutně mít policejní auto a ne hasičský. A tak…
občas je to tady fakt jak v ZOOlogické
![]()
Je mi to jasný.
Jestli není lepší nemít hraček plnej pokoj.
My se ségrou skoro žádný neměly, a nebylo o co se prát. Ale taky teď máme, nějak moc si to na dítěti vynahrazuju. ![]()
Mám děti od sebe přesně rok a neměnila bych- dřív jsem děti chtěla od sebe minimálně 3roky, ale stalo se a za to jsme ráda, že jsou tak blízko od sebe… Mít mezi něma větší věk. rozdíl asi bych to nedala… Malá byla na 1.rok šikovná, chodila sama i bez kočárku, hrát si sama taky uměla, učila se na nočník a na mimčo se těšila…Vítala ho, ač se ji musela zdůrazňovat, že to není panenka, ale její bráška…:-) Nežárlila-nosila plínky, flašku s mlíkem atd… ![]()
Teď jim jsou 2,5 a 3,5 a bez sebe nedají ani ránu-jen nevím, jak to budou zvládat až malá půjde do školky a on ne…:-(
Občas se porvou, ale kteří sourozenci to nedělají, škádlí se, ale jinak se milují…
![]()
Mam deti od sebe 22mes a nemenila bych, sice prvni rok je zahul, ale docela to slo, ale u nas to bylo tim ze starsi byla rozumna a chapava.To se spis bojim ted, cekame treti ditko, mladci budou tri, ale je uplne jina nez prvni, je hroznej mamanek a takova detiska, fakt zalezi na diteti.
@barčatěhulka budu mít prcky 21 měsíců od sebe. myslím, že se to v pohodě dá zvládnout. všichni v rodině mají děti od 16 do 26 měsíců od sebe a zvládli to. taky jsem plánovala mít děti do 2 let
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.