Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer vespolek,
chci se zeptat - taky vašemu synovi/vašim synům učarovaly zbraně a střílení? Jak se k tomu stavíte vy coby rodiče? Schvalujete to nebo jste naopak proti?
(Ptám se schválně takhle, protože znám jak rodiče takové, tak i rodiče jinaké…)
Docela mě zajímá, jak kdo řeší zájem dítěte o tohle ne zrovna dětské téma.
Prozatím zbraně učarovali jenom manželovi. Pomalu do toho zasvědsuje syna (3 roky). No radostí do stropu z toho neskáču, na druhou stranu věřím manželovi, že by s tím neprovozoval nic nebezpečného - má na to výcvik.
Stála jsem (upozorňiji že sama přes sebou) před rozhodnutí, zda do baráku kočku nebo zbraň. Vyhrála zbraň, kočku fakt nesnesu, mám dva psi. ![]()
Když je dobrá konstelace hvězd, jezdím s manželem na střelnici. Díte prozatím máme u babičky.
Tak já teda nejsem rodič, ale mám takto švihlého synovce.
Sestra se k tomu postavila tak, že ho svým způsobem podporuje, sybovec má vysvětleno, že se nemíří, nestřílí na lidi.
má rád zbraně, tanky vojáky od malička. už od školky kreslí tanky a střílející vojáky.
Podle mě to nemá smysl zakazovat
Jen prostě vysvětlit a dohlédoout na určitou mez.
Mám holčičky, takže to snad nikdy řešit nebudu. Ale asi bych se tomu snažila zabránit všemi možnými prostředky. Já mám totiž ze zbraní hrůzu, nesnáším je
@Jura007 počítá se takhle švihlá drahá polovička? Je blázen do armády (ale ani nebyl na vojně
), naštěstí
mu vsechno dlouho trvá, takže ten zbrojní průkaz nezačne dělat asi nikdy
Ale i tak máme doma stohy časopisů, plakáty, modely, uniformy, airsoftové pušky. S klukem občas střílí na zahradě na nějaké terče, k Vánocům dostal poukaz na střelnici, tak jsem zvědavá jaký dojem to na něm zanechá
Klukovi se zbraně líbí, ale spíš proto že to vidí u táty.
A zákazy nemají cenu - zakázané ovoce nejlíp chutná.
Já jsem četla nebo slyšela rozhovor s psychologem na téma děti a zbraně, hraní si na vojáky. Vyšlo z toho, že je chyba to klukům zakazovat, ze se prostě pořebují vyřádit. Je důležité jim vysvětlit, že se nemíří na lidi. Vyjádřit to, že se mi zbraně nelíbí. Ale nezakazovat.
@Antonie Bolavá Naší malé stačil víkend s bratrancem a už střílí taky.
![]()
Syn je „pistolník“ jako blázen. Jede v Nerf pistolích. Má i obyčejné na ty „kominíky“, má i kuličkovky. Ví že smí střílet jen na terč. Nějak neřeším jestli podporuji nebo ne. Pistole, náboje, vesty, terče kupujeme /narozeniny, vánoce, svátek/.
Syn navíc chodí ve škole do střeleckého kroužku, střílí ze vzduchovky i závodně.
@Antonie Bolavá pozor Nerf má teď nějakou novinku i pro holky, už to letí v reklamě a naše slečna po tom touží.
@Antonie Bolavá na to, že to s holkama řešit nebudeš bych moc nespolíhala. S pistolkama jsem pi hrála víc než brácha (i kuličkovku jsem měla dřív než on) ![]()
@Mava Ještě, že u nás reklamy nejedou. ![]()
Dnes jsme byli na hřišti a kluci lítali s klacíkama, jakože mají pušky. Dcerka z nich byla úplně odrovnaná.
P. S. Já mám zbrojní pas, chodila jsem střílet, bavilo mě to. Ale zbraň bych vlastnit, nosit a mít ji doma bych nechtěla.
@Ukulina doma bych zbraň taky nechtěla…
Ale třeba se mi líbí, že kluk v rámci toho střeleckého kroužku i o zbraních něco málo ví.
@Jura007 myslím, že to je u chlapečků normální a vrozené
U staršího syna jsem něco pořizovali - takovou klasiku… Nejmladší 2,5 roku používá jako meč plastové nazouváky. Nosí si všechny 3, které máme. Nebo klacky z lesa… Myslím, že je nejlepší jim něco pořídit, asi to ke zdravému vývoji potřebují ![]()
Jak píše @Eveelin, taky myslím, že je to u kluků přirozený, na válku si hráli už v dobách dávno minulých. Když se někde vystavují hračky našich babiček a dědů, tak jsou tam zpravidla dřevěný šavle, meče, v oblibě byli cínoví vojáčci.
Vedle domu máme pískoviště, na kterým si ještě před dvěma lety hrával syn sousedů. Po něm tam v písku zůstali zahrabaní malí plastoví vojáci, tanky, ploty z ostnatýho drátu… Moje kluky to naštěstí nezajímá, jsem za to strašně ráda a musím se přiznat, že při pohledu na ty figurky mi není dobře.
Ke zbraním mám respekt a syna to netáhne..Hračku pistolku má, to jsme nikdy nezakazovali, ví, že se nestřílí na lidi ani na žádné živé tvory, ale pistole leží v šuplíku, nikdy neměl výrazné tendence si s tím hrát. Stejně jako tank a vojáci..Hrál si s tím vyjímečně.
V podstatě jsem ale tolerantní k čemukoliv, co je provozováno přiměřeně, s mírou a s přihlédnutím k věku, vyspělosti a zájmu dítěte..
Můj syn dělá závodně bojový sport(zápas řeckořímský a volný styl),je v tom úspěšný, vozí si medaile z mezinárodních turnajů..Věřím ale, že kdyby někdo „nezasvěcený“ viděl malé zápasníky při boji, tak si o tom taky může myslet „cokoliv“..A horko těžko mu budu vysvětlovat, že 70 procent úspěchů je „v hlavě“ - v technice, ne v síle. A že to není sport vhodný pro agresivní jedince, ale naopak pro ty klidné, vyrovnané a přemýšlivé.
Pokud se někdo věnuje zbraním a střelbě a baví ho to, nevidím na tom nic špatného..
Tak u nás jsme oba střelci a až děti dosáhnou správného věku, budou s námi také chodit na střelnici střílet. Už teď s hračkami pistolemi učíme malého, že se na nikoho nemíří, nestřílí atd. Už coby 2 letý to vcelku dodržuje.
@Antonie Bolavá na to, že máš holčičky a že se tě to netýká bych moc nespoléhala. U nás jsem měla první zbroják já a pak až manžel. Manžel teda chodí střílet častěji, víc se tomu věnuje, ale to je hlavně o času, já přeci jen nemůžu zmizet od děti kdy chci a jak chci.