Kdy mohu začít s přesnídávkami
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Mar__tanka1983 píše:
První rady jsem také čerpala z kojeni.net (co se týče počáteční skladby příkrmů), pak sem se tak nějak řídila vlastním rozumem.
Začala jsem po 4M se zeleninou (malej miloval dýni), ppostupně sem přidávala maso, žloutek, okolo 5,5-6M už jsem pak dávala maso, zeleninu, ovoce, lepek i jiné alergeny, nejsem zastáncem, že do roka nemůže to a ono a tamto, navíc, říká se, že v té době je tzv. imunitní okénko (děti v té době snáší alergeny lépe a je nižší pravděpodobnost rozvinutí alergii, než když by si začala dřív nebo naopak později. Takže náš malej v té době ochutnal od jahod přes bylinky až po kravský mlíko kde co. Samozřejmě velmi opatrně s oleji a ostrým kořením.
Okolo 10M už sem tam dostal i „nevhodné“ potraviny jako kaše z mléka nebo tvaroh. Okolo roku už jedl naše (přizpůsobené) jídlo.
takhle nějak jsem si myslela že bych to mohla dělat jen jsem chtěla vědět jiný názor děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mar__tanka1983 píše:
Jinak si myslím, že když už, tak jeď stylem stejné, ale zdravější, čerstvější.
Raději domácí tvaroh (nebo ještě lipánka) než pribiňák nebo bobík.
Raději čerstvé ovoce nebo domácí povidla než přeslazené přesnídávky se zahušťovadly.
Raději jogurt (i smetanový) než různé kostíky a jiné humusiny.
Raději naředěnou ovocnou šťávu než granulované čajíčky.
Raději med než bílý cukr
atdPříspěvek upraven 23.07.15 v 12:48
přesnídavky si budu dělat doma sama ze svého ovoce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Duffy ty jsou nejlepší. Jen pořádně vše omýt, vyvařit sklenky, dobře zavařit, ať ti to neplesniví ![]()
My dělaly s babičkou broskvové, hruškové, jablečné přesnídávky, povidla, kompoty. Babička se cítila konečně využitá a já byla nadšená z domácích dobrot z „vlastních“ stromů ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Duffy Nastuduj něco o dětské výživě a trávení dětí. např. www.kojeni.net Pokud Ti teda jde o zdraví svého dítěte.
Bobík a podobné tvarohové krémy až po roce (a doporučuju Biláčka, to není takovej huus jako bobík, pribiňák a olmáček).
Dětskou verzi dospělácké stravy (nekořeněném nesolené, nesmažené apod.) nejdřív od roka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Příkrmy se dětem na UM dávají od ukončeného 4.měsíce. Koukala jsem na net, jaké potraviny jsou od jakého měsíce vhodné…Lipánky, bobíky, kostíky a pod. vůbec nekupuju, zbytečně drahé a hnusné - ušlehám doma tvaroh s trochou šlehačky+třeba jahody nebo jiné ovoce a máme výbornou svačinu všichni. Já teda pro děti vařím, ne sice bio, ale aspoň vím, co tam dávám. I přesnídávky si dělám, teď v létě nezavařuju, ovoce je všude dost, ode všeho trochu chvíli povařím, rozmixuju a 2-3 dny to v lednici vydrží. Na podzim chci udělat jablečnou a švestkovou přesnídávku do zásoby.
Dřív se všechno dělalo jinak, nám mamka mixovala maso snad ve 3 měsících (ještě teď si to chuděra vyčítá, přitom za to nemůže, takhle radili doktoři).
A hlavně pomalu a postupně a zapojit zdravý selský rozum.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Obecně platí nedávat nic s cukrem-sleduj etikety, do některých přesnídávek ho s radostí cpou (hello, hami, hamánek). veškeré „dobroty“ jako lipánky, bobíky, billáčky nebrat-opět cukr, plus v bobíkovi ještě zahuštovadla, stabilizátory
.. S tvarohem začít až v roce, když nebudeš dávat, nic se neděje, spíš dej čerstvý sýr-cottage, ricota. od 8 měsíců mužeš dát kvalitní jogurt-hollandia bílý. co se týče počátku příkrmu, já začala zeleninou-cuketa+brambor a dokojila (ty dáš um). nesolit, nekořenit, do každé porce dát pár kapek olivového oleje nebo ždibek másla. ovoce jsem dala až asi tři tejdny po zavedení zeleniny. maso od 5.měsíce-telecí, hovězí, kuřecí (ne ze supermarketu).
- Citovat
- Upravit
Náš syn byl taky pořádný chlap, proto Dr. doporučila začít se zeleninou až od uk. 5. m. Nicméně jsem začala od uk. 4.m. Nejprve kaší ráno, protože byl po ránu hladový a po mlíčku moc dlouho nevydžel. Po týdnu dávání kaše jsem začala dávat na oběd zeleninu. Nejprve pár lžiček a dokrmila jsem Sunarem. Po 14-ti dnech toho snědl více a místo mlíčka zapil oběd čajem. Od té doby sní plnou porci oběda. Po čase jsem přidala maso a po měsíci od začátku přikrmování zeleninou jsme najeli na dopolední ovocnou svačinku. Takže teď ve skoro 6-ti měsících: ráno kaše, dopoledne ovocná svačina, oběd - zelenina, maso.., Sunar na svačinu, Sunar na večeři. Celý den popíjí buď vodu, nebo slabý granulovaný nápoj nebo pytlíkový fenyklový čaj. To střídám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj. Já mám 6. měsíčního klučinu. Naše doktorka mi řekla, že od 4.měsíců můžu začít dávat rozmixovanou zeleninku k obědu, nebo kupované příkrmy a od 5.měsíce dáváme i masíčko a ovocné přesnídávky (odpolední svačinka). Teď občas dáme i přesnídávku s piškoty, zeleninku s rýží, těstoviny. Jinak stále ještě kojím během dne a v noci spí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Didy1510 můžu se zeptat s čím dáváte těstovinky? Nám je 5 měsíců a pár dnů
a jakou zeleninku mrňousek papá? Já jsem zkoušela mrkvičku, květák, brokolici, trošku petrželky a nevím právě jestli mám vyzkoušet ještě nějakou děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Duffy My dáváme těstovinky s mrkví, nebo dýní, brokolicí i třeba s tuňákem. Jinak zeleninku to co vy a ještě bataty, špenát, rajče a zelené fazolky (to jsme ale koupili), dýni, hrášek, cuketu (ta je ale dost vodnatá)…teď budeme jako přílohu zkoušet i kus kus. Chci při kojení vyzkoušet co nejvíce, aby pak malý nebyl vybíraví a jedl vše. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit