Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, asi tady už bylo několik diskuzí na toto téma, ale potřebuji poradit. Pětiletý syn trpí na angíny, vloni měl 6× za rok
Doktorka nás poslala na ORL, tam jsem ještě nešla. Určitě by nás poslali na vyndání mandlí, nosních a možná i krčních..Jde mi o to, že jsem šílenej nervák a mám hrůzu z toho, že by se něco mohlo stát. Vím, že je šance naprosto minimální, ale stávají se hrozný věci..vím, že jde ale o banální zákrok..co vy? jste pro nebo proti vyndavání mandlí?
Ahoj,
jeste jsi tam ani nebyla a uz vis jiste, ze mu je budou chtit vyndat? Treba je jenom spatne zalecenej, ze se mu ty anginy vraci. Zajdi tam a neplas zbytecne dopredu.. ![]()
No já jsem pro pokud jsou angíny tak časté že už ani antibiotika nezabírají..měla jsem to tak, angínu jsem měla každý měsíc..od té doby co mi vytáhli krční mandle tak jsem angínu měla jen jednou..
Taky mě to napadlo, ale u nás na ORL tam posílají 99% dětí, je mi úplně jasný, jak by to dopadlo..
@hanulka
NO, pokud je člověk 4-6× za rok na ATB, tak to už je jasná indikace k odstranění. 6× za rok ATB je šílená zátěž pro tělo. Týden v nemocnici je proti tomu nic.
Moje mamka jako mladá taky trpěla na angíny - takže jí vytrhli krční mandle. Od té doby sice nemá angíny, ale všechny bacily jí jdou rovnou na průdušky. Myslím, že každý orgán v těle má svoji funkci a pokud to není vyloženě nutné, tak bych nic neodstraňovala :- )Ale na ORL určitě zajděte, však se rozhodnete sama, doktor Vám může jen doporučovat, ne nařizovat. Já bych synovi mandle trhat nenechala -spíš bych se zaměřila na tu imunitu a otužování. Ale je to jen můj názor.
Já měla v dětství angíny každých šest neděl. Pořád na atb, s horečkami. Nakonec mi v pěti letech vzali krční mandle a od té doby mám klid, angínu jsem už neměla ani jednou a to mi je dneska přes 30
Tvoje obavy a strach o dítě ale samozřejmě chápu. Na to ORL bych určitě šla, rozhodnout se můžeš pak, co bude pro vás nejlepší. Držím palce!
Já bývala jako dítě také často nemocná. Asi ve čtyřech mi nosní mandle vyndali, znovu narostly. Tak je vyndali znovu, ale lepší to nebylo. Až asi v 19 mi provedli operaci krčních mandlí, ale nesebrali je úplně, pouze zmenšili. To pomohlo hodně. Ale úplně vzít bych si je nikdy nenechala - právě kvůli riziku infekcí dýchacích cest…
Mě vytahovali nosní mandle asi v 6 letech neměla jsem celkovou narkózu jen nějakého „oblbováka“, vůbec si nepamatuju, že by to bolelo a večer jsem šla domů (ale to nevím jestli nebylo proto, že babička tam byla sestra:) ). Vůbec nevím, co je to být nemocná. Na ORL bych určitě zašla.
Syn byl na vyndání nosní mandle před 14 dny…měl desetkrát za rok angínu, hnusnou, s vysokýma horečkama a několikrát byl kvůli tomu hospitalizovaný v nemocnici…
zákrok proběhl dobře, rekonvalescence horší, chytil do rány zánět přes veškerou péči, takže ATB a navíc stejně dostal angínu
pravda, průběh mnohem, mnohem mírnější. Prý to občas bývá, co mi dneska řekla doktorka na ORL na kontrole. Pevně věřím, že mu vyndání nosní mandle pomohlo d nemocnosti a tohle že byl takový poslední výkřik.
Držím pěsti, aby u vás bylo vše v pořádku. Zákroku s eneboj. Já jsem z toho byla úplně na mrtvici, byla se synem na předoperačním pokoji, poooperačním pokoji a pak na klasickém lůžkovém bez nároku na jídlo a postel (nebylo místo). Byli jsme v nemocnici jednu noc a to se dá zvládnout. Syn po zákroku plakal, měl strašnou žízeň, ale za tři hodinky už byl mnohem lepší a veselejší. Pak teda byli komplikace s tím zanícením operované rány, ale tak to potká minimum dětiček.
Dobrá debata, sic starší, ale k věci ![]()
Zdravím ve spolek. Mým dvoum dcerám velmi pomohlo vyndání nosních mandlí. Nyní to chci udělat i té nejmladší. Také sem nervák, také plaším dopředu, jak jde o dítě.
Ale vím, že jí to prospěje. Mám spíš problém, že nevím jaké nemocnici holku svěřit. Nejspokojenější sem byla s nem. na Homolce, ale tam už takto malé děti nedělají
Máte někdo dobrou zkušenost?? Moc byste mi pomohly s výběrem.
Jinak na Homolce mi doporučili Motol.
Jenže tam si pamatuji ty otřesné podmínky.
Paní z Homolky mi sama rovnou řekla, že tam to stále není o komfortu, ale kvalita, že jooo. Takže ho asi vyberu. I když dodnes (A že to už je asi 15 let) z toho Motola mám docela depresivní vzpomínky ![]()