Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, malej měl v noci z ničeho nic velkej záchvat, dnes pokašlává, a má teplotu 37,5.Co mám dělat? Jít zítra k doktorce?
Doma máme jen Aerius, čípky jsme dobrali.
Už to dlouho neměl.
Nerada bych, aby zas měl zánět hrtanu…
Topite? jakou vlhkost mate doma0 zkus mokre rucniky, hodne takovych veci zacina prave vysusenou sliznici..
Pitny rezim a nacpi do nej vitaminy…
Laryngitidu jsem mela… na to mi lekar ale nedal ani antibiotika. Rekl, ze to neni bakterialniho ale virovho puvodu a prej mam kloktat a kdzy to bude blbz dat si paralen… mno takze to pak jelo : med, topinky s cesnekem, cesnecka, vyvar, lipovy caj… atd atd…
No já bych nečekala a jela na pohotovost, laryngitid měl malý už několik, a zvpomínám na jednu jak modral a málem nepomohlo nic. Ńa pohotovosti nám dali nějak dextrametazonolové čípky nebo tak nějak, není to prý takový sajrajt jako rectodelt, ale i ten je dobrý. Ona je zrádná v tom, že je dítě v pohodě a v noci ten záchvat příjde. Šla bych tam pro ty čípky alespoň.
K dr. určitě zajdi. Pokud bude mít v noci opět záchvat, otevři okno, či ledničku, ať dýchá ten studený vzduch. S holkou jsem v noci u okna seděla hodinu:-(ale pomohlo to.
Problém je u lanryngitidy jen u dětí, sliznice otečou tak, že se spojí a zacpou dechovou trubici, to se u dospělých nikdy stát nemůže. Takže jen kašlou ale neudusí se.
No je lepší mít čípky po ruce. K doktorce ale vcházím raději, když se přesvědčím, že tam není plno, aby malej nechytl ještě něco víc k tomu…
A taky v noci zvlhčovat vzduch…buď zvlhčovačem a nebo mokré plíny na topení a kolem postýlky nebo postele. Taky dostáváme k tomu kapky fenistil. My teda míváme pech, že se mu to vždy sesune na průdušky a bez inhalátoru to pak u nás nejde.
@k.a.c.k.a.1 píše:
Problém je u lanryngitidy jen u dětí, sliznice otečou tak, že se spojí a zacpou dechovou trubici, to se u dospělých nikdy stát nemůže. Takže jen kašlou ale neudusí se.
aaaa, sleduji, ze deti maji jine priznaky.. oukej tak uz mlcim a preji at je lip ![]()
@nadus píše:
Topite? jakou vlhkost mate doma0 zkus mokre rucniky, hodne takovych veci zacina prave vysusenou sliznici..
Pitny rezim a nacpi do nej vitaminy…
Laryngitidu jsem mela… na to mi lekar ale nedal ani antibiotika. Rekl, ze to neni bakterialniho ale virovho puvodu a prej mam kloktat a kdzy to bude blbz dat si paralen… mno takze to pak jelo : med, topinky s cesnekem, cesnecka, vyvar, lipovy caj… atd atd…
no, skoro netopíme, v ložnici, kde spal, se netopí vůbec…
pak jsme ho přenesli do obýváku, kde se maličko topí, aby sousedy nebudil, oni pak ještě tlučou do topení ![]()
doktorka nám doporučila spařený odvar z majoránky, jednou mu to už zabralo, ale dneska nějak ne ![]()
@k.a.c.k.a.1 píše:
je to takovej štěkavej kašel, a pak, když se uklidní, tak dýchá líp, ale chrčí…
@inah píše:
No je lepší mít čípky po ruce. K doktorce ale vcházím raději, když se přesvědčím, že tam není plno, aby malej nechytl ještě něco víc k tomu…A taky v noci zvlhčovat vzduch…buď zvlhčovačem a nebo mokré plíny na topení a kolem postýlky nebo postele. Taky dostáváme k tomu kapky fenistil. My teda míváme pech, že se mu to vždy sesune na průdušky a bez inhalátoru to pak u nás nejde.
no, ty čípky nám došly…jsou jen na předpis?
Pokud ne, chlap by pro ně dojel…
a ty kapky Fenistil, ty taky?
My jsme jednou taky skončili na inhalátoru.
K doktorce musím jít pak hlavně kvůli OČR, do práce.
@pipiinka píše:
K dr. určitě zajdi. Pokud bude mít v noci opět záchvat, otevři okno, či ledničku, ať dýchá ten studený vzduch. S holkou jsem v noci u okna seděla hodinu:-(ale pomohlo to.
byli jsme chvilku na balkoně, ale brečel, navíc do toho „štěkal“,takže jsem musela s ním zpět do postele…zas ti sousedi ![]()
Radši zajeďte na tu pohotovost, dcera trpí na laringitidy od 3 let, je jí skoro 14 a už jsme se stím naučily žít. jednou se nám taky jako malinká začla doma dusit a modrat a volali jsme rychlou.od té doby jsme bez čípků a inhalátoru neudělali ani krok.