Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@momi33 tak na nas jednou byla dokonce pani zaklepat, ze ji maly vecne šlape na rohozku a ze porad moc nahlas povídá a cosi kdesi. Tak jsem se pak rozbulila a vlitl na ni chlap a od te doby máme klid. Ale to mlaceni do topeni je fakt
to hy mohli jit bydlet k nam do paneláku, kde nekdo neco porad vrta od rana do noci ![]()
Záleží na tobě, já mám zkušenost, že když měl jeden den záchvat a před den pokašlával a hrčel, pak už slyším ten chrapot tak měl druhý den večer ještě horší. Já mám pořád v paměti jak se dusil chtěl nadechnout a nešlo mu to. A to jsme byli venku na sněhu manžel v triku s krátkým rukávem a malý zabalený v peřině, nosil ho a po 5 minutách to ustalo a jeli jsme na pohotovost. Co nám doporučili na noc je fenistil- ten bych koupila je bez tuším přepisu, a právě zabraňuje opuchání sliznic a stoptussin, taky jsme měli inhalátor s adrenalinem a hydrokortizonem a když to šlo tak inhaloval. Přeji večer klidnou noc.
Pokud vim, tak rectodelt mel vypadek… nevim jestli uz je. takze by vam spis napsali Fortekortin.
ty druhe cipky co tu nekdo zminoval - dextrametason nebo co - jaky je v tom rozdil? taky jsou to podle nazvu kortikoidy…
u laryngitidy davam 3× denne 15 kapek fenistilu, 3× denne 13 (26) kapek ditustatu a ten fortecortin, kdyz ho mam. chladny zvlhceny vzduch. zachvaty dusnosti se opakuji obvykle 2-(3) noci za sebou.
…malej měl ten záchvat asi po dvou měsících, teď byl dlouho klid…
myslíte dávat ty Fenistil kapky preventivně?
Aerius užíval dlouhodobě, v listopadu měl alergotesty, tak jsme ho týden před vysadili, a od té doby byl klid, až dnes…asi jsem mu ho měla dávat, ale nějak jsem po tom zas nevzdechla ![]()
@obrazek píše:
Pokud vim, tak rectodelt mel vypadek… nevim jestli uz je. takze by vam spis napsali Fortekortin.
ty druhe cipky co tu nekdo zminoval - dextrametason nebo co - jaky je v tom rozdil? taky jsou to podle nazvu kortikoidy…
u laryngitidy davam 3× denne 15 kapek fenistilu, 3× denne 13 (26) kapek ditustatu a ten fortecortin, kdyz ho mam. chladny zvlhceny vzduch. zachvaty dusnosti se opakuji obvykle 2-(3) noci za sebou.
malej má tu dušnost jen jednu noc, pak už je obvykle klid ![]()
Tak mně na pohotovosti řekli, že mám přijet vždy a rovnou mi řekli, že i v noci.. protože laryngitida je nevyzpytatelná… u nás to je vždy předzvěst nějaké virózy… většinou má jednu noc záchvat a do 48hodin je nemocný…
někdy mám pocit, že už na něm poznám, že by se mohlo něco dít.. jako by mu zhrubne, zakřapne hlas… tak mu raději dám na noc půlku dithiadenu a lžičku calcia chlorata.. to mám doma pořád… splaskává to sliznice.,. od té doby záchvat neměl..i když si myslím, že náběh měl..
zajdi k doktorce…
@Selfi píše:
Tak mně na pohotovosti řekli, že mám přijet vždy a rovnou mi řekli, že i v noci.. protože laryngitida je nevyzpytatelná… u nás to je vždy předzvěst nějaké virózy… většinou má jednu noc záchvat a do 48hodin je nemocný…někdy mám pocit, že už na něm poznám, že by se mohlo něco dít.. jako by mu zhrubne, zakřapne hlas… tak mu raději dám na noc půlku dithiadenu a lžičku calcia chlorata.. to mám doma pořád… splaskává to sliznice.,. od té doby záchvat neměl..i když si myslím, že náběh měl..
zajdi k doktorce…
@momi33 Ahoj, nevím, co už tady všechno padlo. My už jsme taky zkušený laryngitici.
Já dávám před spaním Fenistil - jedna kapka na kilogram dítěte (takže našemu tříletýmu to vychází na 19kapek). Není na předpis a měl by se dávat třikrát denně. Já teda dávám při lehčích stavech jen před spaním a v těch prvních dnech, kdy se v noci dusí, tak dávám dávku těsně před spaním a když se mi po půlnoci probudí třeba po šesti hodinách, tak mu to šoupnu znovu.
V záloze mám rectodelt, kdyby bylo třeba letět na pohotovost.
A teda klidně mu v noci pouštím pohádky, aby přestal bulet a zklidnil se… protože jak začne brečet, tak se dusí čím dál tím víc.
Držím pěsti. Laryngitida je hnus, ale člověk se s tím naučí fungovat.
(Jinak teda od té doby, co máme inhalátor, tak se stav rapidně zlepšil. Takže pokud na to nějaký dítě trpí často, tak můžu vřele doporučit)
@Selfi calcium chloratum je volne dostupne nebo na recept? o tom jsem neslysela, tak to me zajima, moje deti mely laryngitidu uz mockrat…
@kkkristynka píše:
@momi33 Ahoj, nevím, co už tady všechno padlo. My už jsme taky zkušený laryngitici.
Já dávám před spaním Fenistil - jedna kapka na kilogram dítěte (takže našemu tříletýmu to vychází na 19kapek). Není na předpis a měl by se dávat třikrát denně. Já teda dávám při lehčích stavech jen před spaním a v těch prvních dnech, kdy se v noci dusí, tak dávám dávku těsně před spaním a když se mi po půlnoci probudí třeba po šesti hodinách, tak mu to šoupnu znovu.
V záloze mám rectodelt, kdyby bylo třeba letět na pohotovost.A teda klidně mu v noci pouštím pohádky, aby přestal bulet a zklidnil se… protože jak začne brečet, tak se dusí čím dál tím víc.
Držím pěsti. Laryngitida je hnus, ale člověk se s tím naučí fungovat.
(Jinak teda od té doby, co máme inhalátor, tak se stav rapidně zlepšil. Takže pokud na to nějaký dítě trpí často, tak můžu vřele doporučit)
jo, to zklidnění, to dělá dost, dneska se to nějak nedařilo.
Mimochodem, ta laryngitida se dá vyléčit?
Nebo je to navždycky?
A ten Fenistil dávat každý den, když se to objeví jen tak 1× za měsíc?
Jsem z toho zmatená ![]()
@obrazek píše:
@Selfi calcium chloratum je volne dostupne nebo na recept? o tom jsem neslysela, tak to me zajima, moje deti mely laryngitidu uz mockrat…
není to homeopatikum dle názvu?
@momi33 no, mému malému jakoby se změní hlas, jako by najednou nastydl… a pak to většinou přijde… správně bys měla jet okamžitě a většinou si nechávají děti na pozorování.. každopádně, kdyby se to dnes opakovalo, tak okamžitě dithiaden, pokud máš kalcium, tak kalcium, zabalit a hlavu strčit k mrazáku a vdechovat ledový vzduch a pak na pohotovost… tohle bych nepodceňovala…
pokud se to nebude dnes v noci opakovat, tak bych stejně zítra zašla k obvodní a řekla jí to… já jednou na pohotovost přijela až ráno a oni mě strašně sprdli, proč jsem nedojela v noci… ![]()
@momi33 píše:
jo, to zklidnění, to dělá dost, dneska se to nějak nedařilo.
Mimochodem, ta laryngitida se dá vyléčit?
Nebo je to navždycky?
A ten Fenistil dávat každý den, když se to objeví jen tak 1× za měsíc?
Jsem z toho zmatená
nedá se vyléčit, ale ve většině případů postupně vymizí.
Fenistil bych mu teď dávala 3× denně dokud nevymizí ten kašel, já ho dávám klidně týden, na doporučení doktorky.
Co se týče laryngitidy tak ji mají všechny mé děti, nejstarší dvě už ne, já nevím do 4 až 5 let, pak už nebyla.
Do ledničky, mrazáku se strká hlava až při záchvatu, kluk tam nemusí trávit půl dne ![]()
@Selfi píše:
@momi33 no, mému malému jakoby se změní hlas, jako by najednou nastydl… a pak to většinou přijde… správně bys měla jet okamžitě a většinou si nechávají děti na pozorování.. každopádně, kdyby se to dnes opakovalo, tak okamžitě dithiaden, pokud máš kalcium, tak kalcium, zabalit a hlavu strčit k mrazáku a vdechovat ledový vzduch a pak na pohotovost… tohle bych nepodceňovala…pokud se to nebude dnes v noci opakovat, tak bych stejně zítra zašla k obvodní a řekla jí to… já jednou na pohotovost přijela až ráno a oni mě strašně sprdli, proč jsem nedojela v noci…
dětskou Dr zítra určitě, blbé je, že musím myslet i na práci.
I když ve výsledku je to jedno ![]()
Máme jít 4.2. na vyndání nosní mandle, to je další věc…
@Selfi píše:
@momi33 no, mému malému jakoby se změní hlas, jako by najednou nastydl… a pak to většinou přijde… správně bys měla jet okamžitě a většinou si nechávají děti na pozorování.. každopádně, kdyby se to dnes opakovalo, tak okamžitě dithiaden, pokud máš kalcium, tak kalcium, zabalit a hlavu strčit k mrazáku a vdechovat ledový vzduch a pak na pohotovost… tohle bych nepodceňovala…pokud se to nebude dnes v noci opakovat, tak bych stejně zítra zašla k obvodní a řekla jí to… já jednou na pohotovost přijela až ráno a oni mě strašně sprdli, proč jsem nedojela v noci…
u nás jsou ty ataky pravidelně kolem půlnoci až jedné v noci
večer jde děcko zdravé spát a v noci buch a jedem ![]()