Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky nosičky, moc vás prosím o radu…
Zatím jsme ještě nenosili, ale říkala jsem si, že malýmu budou 3 měsíce, tak by jsme už mohli pomalu začít. Jenomže když jsem se ho pokoušela nacpat do Manducy v oblečení, ve kterém by mu v tomto počasí nebyla zima (potřebujeme ještě novorozeneckou vložku), vůbec se mi to nepodařilo. Myslím že chybu nedělám, když ho nosím po doma v punčocháčkách nebo tepláčkách, je to v pohodě, je tak jaksi vykuleně spokojenej
ale když má navíc návleky a manšestráčky, řve jako tur a pořád mě nohama odstrkuje, přijde mi to, že tam nemá prostor, kam by ty nožky složil.
Poraďte prosím, nosíte i mini zakuklínky a já dělám něco blbě, nebo si prostě musím počkat, až mi bude schopen dát nožky kolem pasu?
Děkuji za odpovědi
Už mám teda prcka většího, ale nosili jsme loni i v těch největších mrazechh (bylo mu kolem půl roku), takže nabalenej v kombinéze a bylo to v pohodě. Důležité je pořádně seštelovat popruhy, aby ho nikde nic netlačilo, taky se mi osvědčilo dávat ho do nosítka až venku, aby nebyl upocenej, než přijdeme ven.
Já prcka oblíkala raději méně než více, hodně tepla donese od Tebe, dávala jsem si ho pod bundu od manžela, když jsme šli do lesa se psem. Mezi lidi jsem mu pak koupila kapsu Mam,která je super i na autosedačku. Dají se koupit starší po bazarech, stejně jako nosící ponča a bundy. Záleží jak moc budeš nosit.
Urcite je pohodlnejsi strcit dite lehce oblecene pod obleceni, nez ho nabalit a pak strcit do nositka. Urcite mas doma nejakou fleecovou mikinu vepredu rozpinaci, neco, co jsi treba nosila v tehu, popripade mnzelovo obleceni, pripadne se da propinaci fleecka koupit za par kacek.
Hodne univerzalni je zateplovaci kapsa MaM, ted na zimu bych kupovala verzi deluxe, uzijes ji opravdu hodne, kdyz budes nosit na ven a bude ti stacit tvoje bunda. Pak samozrejme existuji nosici bundy, ktere maji vsadku dopredu i dozadu, aby se tim bunda rozsirila. I takovou vsadku si muzes usit sama, staci ti na to kus sustaku, fleecu a dva dlouhe zipy.
Ja jsem ted na vylete nosila navleceny dite a musim rict, ze teda nic moc, mnohem pohodlnejsi a i co se zatepleni tyka vyhodnejsi je nosit pod oblecenim
Nosila jsem v šátku, oblečení jako doma, na nožičky návleky, na hlavu čepici a přes oba manželova bunda. Teď na zádech dávám kapsu maM
Moc děkuju holky
Když já mám pořád pocit, že pokud bude oblrčenej jenom tak jako já, bude mu zima… Břicho jsem měla pořádný až v létě, takže žádnou obr bundu nevlastním a chlapa mám 195cm- já 163
tak bych tu jeho měla až po paty. Ale už dřív jsem koukala na tu kapsu MaM a moc se mi líbí, tak do ní asi půjdeme. Dá se tam potom nějaká ta vrstva odepnout a nosit i na jaře, nebo je to vyloženě jen do mrazu? Myslím tu De luxe.
Ale stejně je mi pořád divný, že vy svoje dítka nosíte i v zimních kombinézách a já tam toho svýho v riflích ne a ne dostat…
Tak jsem to ještě jednou zkoumala. Popruh mám povolený, ale na šířku se tam prcek vejde v pohodě. Spíš bych to potřebovala natáhnout do délky, ty nohy se mu tam fakt nevejdou. Zip mám rozepnutý. Tak to je fakt záhada ![]()
Zkus víc povolit ty ramenní popruhy. Zapni manducu jen v pase, posaď prcka jakoby na sebe, chytni tu „zádovou“ látku a jakoby tam prcka sklepej (nevím jak to popsat, prostě aby neměl tu látku nahromaděnou pod zadečkem), potom nandej zádové popruhy a ty postupně dotahuj. Nevím, podle mě se tam vejít musí. včera jsem nesla na břiše Štěpána, má 16 měsíců a vešel se tam. To je teda záhada. Pak dej vědět, jak si dopadla.
levi
ale já ho tam nemůžu narvat s nožkama pod sebou, kolem pasu mi je ještě nedá- jsou mu 2,5 měsíce, tak musíme mít ještě tu novorozeneckou vložku…
Nevím, možná už si to blbě pamatuju, ale i když jsem měla malého v novorozenecké vložce, tak měl nožičky kolem mého pasu, měl je roztažené., neměl je pod sebou
Ještě kolik prcek váží? od cca 6 kg se dá nosit bez vložky, pak by se ti tam vešel v pohodě. My už na podzim tu vložku neměli, to je pravda, to už jsme nosili bez ní.
6 kilo už má, ale nohy mi ještě kolem pasu nedá.
Nebo dělám něco blbě, to bude asi nejpravděpodobnější ![]()
Ale myslela jsem, že ta vložka je tam právě proto, že když je ještě tolik neroztáhne, aby je mohl mít pod sebou. Na co by tam jinak byla…
Ta vložka je tam proto, aby nebyl kolem tvých kyčlí ale výš, kde je pas užší. Jestli má nožičky pod sebou, tak to neplní účel ergonometrického nosítka. On by měl být právě jako v šiřokém balení, nožičky od sebe, jako do žabičky.
http://www.ditezeskatulky.cz/…ca_cz_sk.pdf
je to na stránce 5