Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,
dnes mi dorazila manduca, ale bez českého návodu. Takže je sice krásné, že tam je nějaká knížka s obrázky, ale z toho moc nepoznám, jak moc co stáhnout. Chtěla jse se zeptat, jestli ten bederní pás musí být kolem pasu úplně natěsno nebo trošku volnější. zkoušela jsem tam malou dát, ale kousek ramnek a celá hlavička nám koukají nad okraj, takže nevím, jestli to tak může být nebo to mám povolit o tu novorozeneckou vložku, ale to by jí to zase hodně přesahovalo. No a pak jak moc navolno jí v tom mám mít. Bojím se, abych jí nějak moc neutiskovala. No hrozný. Jsem strašná patlamatla. Předem všem moc děkuji za pomoc.
Na youtube.com najdeš pár videí. Já mám tu knížečku taky obrázkovou, ale pod obrázkama s českýma popiskama. Na webu Manducy nic není?
Kolik je malé? Já teda s novorozeneckou vložkou moc zkušeností nemám, malou jsem do ní dala až v půl roce, ale utahuju všechno na maximum. Předtím jsem ji měla v šátku a taky byla na těsno. Mimčům to moc nevadí, spíš naopak. Jsou teda tací, kteří to nemají rádi, ale to si řeknou ![]()
myslím že ramena a hlavička jí taky koukaly (v těch šesti měsících.
a bederák si utahuju co to jde, líp se mi pak nosí.
Malé bude za týden půl roku. Vážíme přes 8kg a měříme asi 71cm, kouká jí kus ramínek a krček a hlava, tak si říkám, jestli to nezvětšit o ten proužek na novorozeneckou vložku. Jinak jse to zkoušela, je to dobrý, utahuju co to jde, akorát s tou délkou té zádové vložky si nejse jistá.
Ahoj, my jsme používali Manducu asi od 3 měsíců, ale novorozeneckou vložku jsme vůbec neužili, malá byla vždycky „přerostlá“
Určitě by jí neměly koukat ramínka. Nám vždycky koukal jen kousek hlavičky, pak maximálně skoro celá hlavička. Až nestačila, tak jsem rozepla zip na zvětšení a zase to fungovalo jako opora hlavičky. Malá mi často v manduce usnula a nedovedu si představit, jak by měla spinkat bez opory hlavičky nebo aspoň krku. ![]()
dulezity je hoooodne podsadit zadecek, ja mam teda beco, ale princip je stejny. Maly je v nej podsazeny, zada kulata a nozicky mu trci kolem meho pasu nahoru. Kdyz se na malou podivas do zrcadla, tak by zadecek a nozicky mely vytvaret pismeno M
a jak ti tam zapadne, tak ji ten okraj bude sahat az za hlavicku ![]()
Já bych řekla, že při těch mírách co uvádíš už novorozeneckou vložku potřebovat nebude. Divím se, že se ti tam vejde, známá měla malou o hooodně menší a nevešla se jí do ní už ve 3 měsících.
Zkus různé verze posazení a uvidíš co bude vyhovovat ![]()
Novorozenecká vložka už je vám na nic (já jsem jí dokonce odstřihla, vadila mi tam), u nás se do ní nevešel už ai v 5kg.
Vykukující hlavička je v pořádku, přecijen už je velká, hlavičku udrží. Můžeš zkusit rozepnout, ale malá pak uvidí hůř ven. Já jí mám rozeplou, protože syn zaklání hlavu.
Když dítě usne, hlavička se zajistí kapuckou.
A dotáhnout co to jde.
luciashek píše:
takže nevím, jestli to tak může být nebo to mám povolit o tu novorozeneckou vložku…
luciashek píše:
tak si říkám, jestli to nezvětšit o ten proužek na novorozeneckou vložku.
já těmhle formulacím nějak nerozumím ![]()
jaký proužek na novorozeneckou vložku?
prostě ji nedávej do novorozenecké vložky, ale normálně do manducy - tu vložku ignoruj, jako by tam nebyla - a měla by ti krásně v tomhle věku stačit ta základní velikost. hlavně si prcka dobře podsaď.
pa
har.
ahoj, my tu nastavovací část rozepli a nikdy už nezapnuli. Nejdřív byla malá v té novorozenecké vložce, pak už i bez ní, ale vždycky měla tu látku tak nějak za krkem, někdy až v půlce hlavičky. Záleží taky jak nastavíš popruhy na ramenech. Je fakt že si to člověk musí trochu naštelovat podle citu (a zuříla jsem když mi to někdo rozšteloval, teď v manduce nosí jen manžel, tak to má nastavené na sebe).
Luciášku a já osobně to dělám tak, že si na Manduce povolím ty pásky co máš pod rukou na boku, abych si to mohla zapnout (nosím popruhy překřížené na zádech). Za zády si to chytnu, zapnu a pak ten pásek zas utáhnu. Ty horní pásky (u hlavičky dítěte) mám nastavené stabilně, s těmi nehýbu.
Já měla ten pruh nejdřív rozepnutej, pak jsem ho ale zapla a zjistila, že je to mnohem lepší. Ramínka jí nikdy nekoukaly, jen ta hlava, když spinká, tak se mi zaboří do hrudníku a ždnej problém není…
já jsem zas nepřišla na tu kapucku, přijde mi hodně velká…nevím kam ji mám zapnout.
ahojky, fotky z nošení v manduce třeba na http://www.nosenideti.cz/foto.php?…
jinak my bez kapucy ani ránu (většinou v manduce spí), ta kapuca se dá přes hlavičku a ty gumičky z horní části se zaháknou na takové zobáčky co má nosič na ramenou (nebo někde v těch místech, podle toho jak si to posune).
aaaaja píše:
ahojky, fotky z nošení v manduce třeba na http://www.nosenideti.cz/foto.php?…jinak my bez kapucy ani ránu (většinou v manduce spí), ta kapuca se dá přes hlavičku a ty gumičky z horní části se zaháknou na takové zobáčky co má nosič na ramenou (nebo někde v těch místech, podle toho jak si to posune).
jo už asi vím, ale ta kapuca je hrozně velká, jak to řešíš?