Manžel a péče o dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
913
18.10.17 21:40

1. koupání a uspávání dítěte je chlapská práce. To zastávám jen, když není doma (což je tedy přes týden často, protože pracuje obvykle do noci).
2. Dítě otce potřebuje. Aby si vytvořili dobrý vztah, potřebují spolu trávit čas, ideálně aspon někdy sami bez přítomnosti matky. Chytrá matka jim ten čas poskytne.
3. Když je chlap doma (mám doma workoholika, takže v týdnu to příliš není), okamžitě předávám děti a považuji daný čas jako volno pro sebe (tedy pokud se mi nějam chce).
4. Když mi není dobře nebo jsem unavená, odcházím do ložnice, která je v patře, takže pro dítě hůře přístupná, no prostě mi tam dá pokoj. Pokud to chlap nechápe, nebo má debilní kecy o dovolené, je třeba mu to vysvětlit dost ostře - tedy tak aby to pochopil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33227
18.10.17 21:51
@terien píše:
No ten se v něm tedy vidí, ale jen když má náladu co :cert: Chápu ho že je unavený, i ho chápu že ho takhle malé dítě nebaví (mě to taky nebavilo :lol: ) ale ty kecy bych teda nevydýchala. Vysvětlit si to asi nenechá a víš co bych udělala? Hodila bych si marod. V pátek až přijde z práce tak už by mi opravdu nebylo dobře, v sobotu bych skočila do postele a vylezla bych až v pondělí ráno a ať se postará. On až si to vyzkouší, tak ho ty řeči přejdou.

Pod to se plně podepisuji. Naštěstí mám normálního chlapa, takže jsem tohle v praxi nikdy nemusela řešit. Děti máme oba, takže se společně staráme dle aktuálních sil a nálady a jsme vcelku vzájemně zastupitelní.
Ono je to i o respektu jednoho z rodičů k druhému. Pokud vidím, že má jeden dost a potřebuje time-out, nabídnu pomocnou ruku a poskytnu mu čas s prostor na odpočinek. Né, že ho pošlu tam, kde sluhnce nesvítí a ještě si na něm pohoním ego ve smyslu, jak děti blbě vychovává a reozmazluje a jakou má vlastně doma pohodičku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
18.10.17 21:52
@saadet píše:
@Evvcaa v podstate to mame opacne nez vy, dikybohu. Muz taky podnika a ma toho dost, ale temer kazdy vecer koupe a uspava. Plus se samozrejme venuje diteti jak ma cas, hraji si, chodi ven, blbnou i bezne obstara. Nikdo ho nenuti…vy to mate cele spatne, ale tezko se to popisuje, jelikoz mam i trochu pocit, ze delas z kluka mamanka, co bez prsa neprezije, to je potom tezke :nevim:

Muj muz nepodnika, ale takto to mame i my. Manzel malou predevsim zabavi, tohle je vec, ktera me jednak moc nebavi a hlavne vlastne nevim co s ni. Je ji 11 mesicu, nemluvi, u niceho nevydrzi, pohadky ji nezajimaji. Manzel ma k male lepsi drat, takze se s ni vic vyhraje. Ale umi opravdu udelat vsechno, prebalit, nakrmit, namichat kasicku, vykoupat, jde s ni na prochazku, uspi ji… dokonce k ni nad ranem vstane. Ano, chodi do prace, ale to ja taky, pracuju na polovicni uvazek a i kdyz jsem doma, tak pracuju. Litam kolem male, uklizim, zehlim, varim, nakupuju, etc etc etc, takze prace ja mam dost.

Osobne si nemyslim, ze se daji vsichni muzi v tomto smeru „vychovat“. Pokud chlap nechce, nepohne s nim ani bagr. Tady jde asi o spravny vyber partnera. Nekterym zenam nevadi byt zapranuta v domacnosti na 150%, nekterym to vadi dost.

Nicmene zakladatelko, uz se stalo, ted musis pracovat se stavajici situaci. Jak tady uz padlo, vyuzij navrhu manzela a jdi si vecer nekam posedet, nebo po nakupech nebo na masaze. Ja bych zacala takto:

1. predam maleho manzelovi a pujdu si vedle cist knizku a budu sledovat co se bude dit. Pokud by to mel manzel nejak nezvladat, muzes zakrocit. Takhle bych to par krat zkusila, abych to videla v praxi a mohla kdyz tak poupravit postup. Ale davej si pozor, abys manzela moc nesekyrovala, jinak to spatne dopadne. Nech mu vice mene volnou ruku s tim, ze to bude delat jinak, ale at si to teda zkusi, kdyz je tak chytrej.

2. Zacala bych ucit maleho usinat jinak, nez u prsa. Tohle asi bude boj, je uz dost stary a je na prso zvykly, ale stejne ho budes muset casem odstavit (divim se ti, zes tak jeste neucinila, na prso je uz trosku stary). Zkus napriklad pochovat v naruci, zazpivat pisnicku, pak polozit do postylke a sedet vedle nej, pohladit, zpivat a hlavne nepolevit! Ja uspavam sve dite tak, ze kolem 7 vecer ji trosku pochovam, ale tak max 5min, prilozim plysaka na licko, dudanek do pusinky a sup s ni do postele. Nekdy je uz po 5min chovai tuha, jindy ji tam davam jeste nespici, ale vetsinou do 15min sama usne. Pokud prostestuje, tak tam za ni na chvilku prijdu a zas zkusim trosinku pochovat a odlozit. Funguje to docela spolehlive.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
18.10.17 22:02
@Svistice píše:
Pod to se plně podepisuji. Naštěstí mám normálního chlapa, takže jsem tohle v praxi nikdy nemusela řešit. Děti máme oba, takže se společně staráme dle aktuálních sil a nálady a jsme vcelku vzájemně zastupitelní.
Ono je to i o respektu jednoho z rodičů k druhému. Pokud vidím, že má jeden dost a potřebuje time-out, nabídnu pomocnou ruku a poskytnu mu čas s prostor na odpočinek. Né, že ho pošlu tam, kde sluhnce nesvítí a ještě si na něm pohoním ego ve smyslu, jak děti blbě vychovává a reozmazluje a jakou má vlastně doma pohodičku.

Malou jsem měla a mam převážně na krku já, ale můj muž říká že největší a nejhorší dřina na světě je mateřská a myslí to vážně. Vůbec se netají tím ze by to nedal. A ono kolikrát stačí ze ten druhy ví a chápe co prožívás. Zase mi pomáhá v domácnosti, udělá všechno co je třeba :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23964
18.10.17 22:02

Tak můj chlap se věnuje malé ráno než jde do práce. A když přijde z práce tak se oběma holkám věnuje tak cca 15 min. O víkendu bere občas holky ven, tak na hodinu.
Koupe jen minimálně, většinou když si ho mladší sama odvede do koupelny. Teď nesmím zvedat nic těžkého. Takže dceru dá do vany, já ji vykoupu a on jí pak přijde vyndat a odnese mi ji do obýváku abych ji přebalila a oblíkla. Přebaluje taky minimálně, posr. ný plíny bych spočítala na prstech.
Ale nedivím se mu, má fyzicky i psychicky namáhavou práci. Je tam cca 8-14hod, dle práce. Takže chce mít klid. Já když jsem chodila do práce, tak jsem taky večer chtěla klid a dcera si musela vystačit sama.

S tvého popisu mě spíš napadá, že by ses neměla synovi až tolik věnovat. Prostě věci co potřebuješ udělej sním. A když spí, tak běž taky spát. Taky bych kluka zkusila dát do samostatného pokoje, u nás se takhle snížilo noční buzení z každých dvaceti min, na dvakrát za noc.
Pokud, ale chceš, aby se chlap věnoval dítěti víc. Tak mu to řekni. Já jsem si tu hodinu pro sebe o víkendu musela vydupat. Samotného by ho to nenapadlo.

A je možné, že čím bude kluk starší tím víc bude sám chtít sním něco dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
223
18.10.17 22:09

U nás je to tak, že sám do sebe ne, ale když manžela požádám, okamžitě se malé věnuje :srdce: Rozhodně neremcá, chápe svou úlohu dost dobře a přistupuje k tomu zodpovědně.
Přes týden ho tím ale moc často neprotěžuju.
Ale malou koupe cca od půl roku jen manžel. To je má chvilka, kdy vydechnu před uspáváním. Malá má 21m a uspávám taky kojením. Ale už usne i bez. Jen si to ještě užíváme :srdce:
Víkendová dopoledne, jsou samozřejmostí, patří jim dvěma a zatím co já vařím, oni jsou venku. Odpoledne někdy rodinné plány, jindy dle domluvy má jeden z nás odpo. pro sebe.
Vždycky se bavím tím co spolu podnikají, manžel má úplně jiný přístup, dělá věci, které bych já nikdy nedělala. Je to určitě přínos.

Je od tvého muže dost vyčůrané, že to všechno háže na tebe, sám nic moc nedělá, ale kritizovat zřejmě umí.
Já jsem se zařekla, že až dokojím druhé, momentálně očekávané miminko, tak pojedu sama bez nich na týdenní dovolenou. Tam ze sebe všechno setřesu a muž snad pochopí, jaké to pro mě bylo žůžo být X let na rodičovské „dovolené“. Totiž, on si dává dovolenou momentálně bez nás, tak si ty role trochu prohodíme :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
19.10.17 20:52

Holky, dekuji za nazory. Jedine reseni je pro me prestat kojit a naucit ho usinat samotneho. Nicmene nevim, jestli jsem schopna vydrzet ten rev, trha mi to srdce, proste to tak mam nastavene a neprijde mi spravne mu to prso odepirat kvuli svemu pohodli. Ale na druhou stranu nechci skoncit ani v nemocnici, coz mi za chvili muze hrozit vzhledem k memu ubytku na vaze. A dalsi vec je zvladnout ty jeho vztekle vylevy. Asi bych ho mela ignorovat, ale mam strach, ze si jednou rozbije hlavi. No a manzela proste nepredelam, je to palicak a kdyz se zatne tak s nim nic nehne. A o tom, ze by pomohl v domacnosti nemuze byt rec. Max jednou za cas navari. Me to ani nevadi, nikdy jsem pomoc s domacnosti nepotrebovala, i kdyz jsem pracovala pomerne dost, jenom se proste nevenuje malemu tak jak bych si predstavovala (a to jsem si ho prvni tri mesice, kdyz mel maly koliky nemohla vynachvalit!) a tak jak tady nekdo psal, aspon slovo uznani, ze je materska drina by neuskodilo. Ale co jsem si vybrala to mam, hezky zbytek dne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
19.10.17 21:29
@Evvcaa píše:
Holky, dekuji za nazory. Jedine reseni je pro me prestat kojit a naucit ho usinat samotneho. Nicmene nevim, jestli jsem schopna vydrzet ten rev, trha mi to srdce, proste to tak mam nastavene a neprijde mi spravne mu to prso odepirat kvuli svemu pohodli. Ale na druhou stranu nechci skoncit ani v nemocnici, coz mi za chvili muze hrozit vzhledem k memu ubytku na vaze. A dalsi vec je zvladnout ty jeho vztekle vylevy. Asi bych ho mela ignorovat, ale mam strach, ze si jednou rozbije hlavi. No a manzela proste nepredelam, je to palicak a kdyz se zatne tak s nim nic nehne. A o tom, ze by pomohl v domacnosti nemuze byt rec. Max jednou za cas navari. Me to ani nevadi, nikdy jsem pomoc s domacnosti nepotrebovala, i kdyz jsem pracovala pomerne dost, jenom se proste nevenuje malemu tak jak bych si predstavovala (a to jsem si ho prvni tri mesice, kdyz mel maly koliky nemohla vynachvalit!) a tak jak tady nekdo psal, aspon slovo uznani, ze je materska drina by neuskodilo. Ale co jsem si vybrala to mam, hezky zbytek dne.

Moc ho šetřiš. Ono je to jiné když jste sami dva, ale když přijdou děti tak tu pomoc potřebuješ. Co až půjdeš do práce? Pojedeš na 2 směny a myslíš ze manžel něco změní? Zaprahni ho dokud je čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
20.10.17 10:00

@terien urcite nezmeni, domacnost bude vzdycky na me, to radsi najme uklizecku (s tim problem nema), nez by mel neco udelat, popravde, v mem okoli opravdu neznam moc chlapu, kteri by delali domaci prace… kdybych se trosku lip vyspala, zvladala bych vsechno hladce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
20.10.17 11:37
@Evvcaa píše:
@terien urcite nezmeni, domacnost bude vzdycky na me, to radsi najme uklizecku (s tim problem nema), nez by mel neco udelat, popravde, v mem okoli opravdu neznam moc chlapu, kteri by delali domaci prace… kdybych se trosku lip vyspala, zvladala bych vsechno hladce :)

Když na tobě bude domácnost tak ať pomáhá s dítětem. Nechápu co chceš dokázat tím, že budeš na všechno sama. To s ním pak nemusíš byt, budeš na tom stejně ba možná ještě líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
20.10.17 11:43
@Evvcaa píše:
@terien urcite nezmeni, domacnost bude vzdycky na me, to radsi najme uklizecku (s tim problem nema), nez by mel neco udelat, popravde, v mem okoli opravdu neznam moc chlapu, kteri by delali domaci prace… kdybych se trosku lip vyspala, zvladala bych vsechno hladce :)

Muj manzel uklizi, nakupuje, stara se o dite. Jedine, co nedela, je ze nevari. Ja ale varim rada, takze mi to vyhovuje.

Kdyz se ke mne pred lety manzel nastehoval, tak moje matka do mne stale hustila, at proboha po nem nic nechci, ze chlapi nemaji radi delat doamci prace, tak at mi neutece. Jasne, on totiz tata doma ani prstem nepohnul a takto bych tedy ja zit nechtela. Jak si clovek chlapa „vychova“, takoveho ma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2927
20.10.17 19:30

U nás je to celkem podobný. Když má manzel volno, tak většinou neni problém, ale jak musí udělat něco po práci, tak se ho skoro bojím zeptat, i když už se kvuli tomu nehádáme…dřív to byly hádky, ted ho poprosím a on jde, i když taky remcá…a co je s podivem, tak když já přijdu domu po denní, tak já pracovat můžu-musím-zvládám, on ne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
20.10.17 20:24

Nechci tím nic dokázat, prostě jsem přišla na to, že čím víc na něho tlačím, tím míň toho dělá, jsou z toho pak věčné hádky, tichá domácnost a stres, který se přenáší na dítě. Já si raději odpočinu od dítěte a pouklízím, uvařím. Ale cpát děti manželovi hned jak přijde z práce, to mi nepřijde fér, přece jenom je rozdíl, když někdo chodí domů o půl 3 a někdo o půl 6. Prostě jsem chtěla zjistit, jak to chodí jinde a asi si i trochu ulevit vypovídáním :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
20.10.17 20:32
@Evvcaa píše:
Nechci tím nic dokázat, prostě jsem přišla na to, že čím víc na něho tlačím, tím míň toho dělá, jsou z toho pak věčné hádky, tichá domácnost a stres, který se přenáší na dítě. Já si raději odpočinu od dítěte a pouklízím, uvařím. Ale cpát děti manželovi hned jak přijde z práce, to mi nepřijde fér, přece jenom je rozdíl, když někdo chodí domů o půl 3 a někdo o půl 6. Prostě jsem chtěla zjistit, jak to chodí jinde a asi si i trochu ulevit vypovídáním :)

Prosím tě co to tu plácáš? Nikdo přece neříká abys mu cpala dítě hned když přijde z práce nebo aby si nemohl odpočinout. Ale aby jeden dělal všechno a druhy si válel přirození a ještě se kolem něj chodilo po špičkách aby se náhodou neurazil, to je na hlavu :zed: :zed: a rozhodně to tomu vztahu nepřinese nic dobryho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
20.10.17 20:43

Nic neplácám. Cituji paní s příspěvkem nahoře - “Když je chlap doma (mám doma workoholika, takže v týdnu to příliš není), okamžitě předávám děti a považuji daný čas jako volno pro sebe.”
Děkuji za reakce, ale už to můžem stopnout, dohadovat se nepotřebuji. Stejně jako každé dítě je jiné, tak každý chlap je jiný. Takže já mám dvě možnosti, buď se s tím smířit nebo rozvod. Hold některý vztah první dítě položí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí