Manžel chce změnit práci

154
11.5.15 16:17

Manžel chce změnit práci

Můj muž má vystudovanou hotelovou školu a asi 5 let pracuje jako provozní hotelové restaurace. Práce je to hodně náročná a únavná, ale na náš kraj celkem dobře placená. Ve volném čase (který teď nemá skoro žádný) se věnuje výrobě nábytku. Před lety si sám zaplatil rekvalifikační kurz a byl rok na praxi u truhláře. Je moc šikovný a práce se dřevem ho baví. Náhodou jsem našla nabídku práce. Truhlář, který se zabývá výrobou designového nábytku, výrobou interiérů a nábytku na míru atd. hledá zaměstnance. Manžel mu zavolal a domluvili se na „zkušební směně“. Muž přišel domů nadšený, že tohle je práce, o které snil. Chodí tam teď ve volném čase a nadšení je stále velké. Pán má hodně zakázek, musí i některé odmítat, protože je na vše sám. Jenomže prý není zastáncem nějakých hodinových platů a chce po manželovi, aby šel na ŽL. Manžel mu řekl, kolik vydělává teď a prý to není problém. Mně se to nezdá, protože je to takové nejisté (dovolená, nemocenská, odvody atd.). Ale na druhou stranu nechci být ten, kdo mu kazí cestu za vysněným povoláním. Nemáte některá muže, který takto pracuje? Budu ráda za jakékoliv postřehy :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6499
11.5.15 16:29

Můj muž dělá na ŽL co začal pracovat a jinak v životě dělat nebude, leda by si založil vlastní firmu. Nedovedu si představit, že by on byl někdy u někoho zaměstnaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
11.5.15 16:35

@priserka.jd
To je klasický švarcsystém a je to nepovolené. Ale nikdo to nehlídá a dělají to tak všichni. Manžel si bude všechny odvody platit sám a když nebude pracovat, nebude mít peníze. Jde také o to, aby měl k výnosům i nějaké náklady. Například materiál, nářadí a tak podobně. Jedině, kdyby si u toho pána pronajímal prostory, nářadí a materiál kupoval sám. Pak je otázkou, jestli by měl vůbec pro někoho pracovat a nebylo by lepší, aby podnikal sám.

• Citovat
  • Upravit
14110
11.5.15 16:45

@Kobliha51 náklady mít nemusí, když v podstatě fakturuje služby a práci truhláře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
965
11.5.15 16:51

Truhlář, jo? A nebude chtít po manželovi, aby byl taky plátce DPH?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101567
11.5.15 16:52

@Kobliha51 Tak zrovna tohle tak úplně švarc být nemusí, mohou se dohodnout, že budou 2 „společníci“… některé zakázky může fakturovat manžel. A náklady nepotřebuje, pro řemeslníky je 80% paušál, což bývá dost výhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
11.5.15 17:32

YQXw @Krrysa To by fakturoval např. skříň za nějakou částku nebo nějakou hodinovou částku?

@j.a.n.i1 Někdo jsme četla, že u toho paušálu nemůže být odpočet na dítě? Ten odpočet bych mohla uplatňovat já, když jsem na RD?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101567
11.5.15 17:42

@priserka.jd Nemohla, když nemáš příjem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
11.5.15 18:00

@priserka.jd on nefakturuje skřéň, skřéň fakturuje ten, jehož je firma av nákladech na skříň má práci truhláře.. a tvůj manžel fakturuje práci v hodinové sazbě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101567
11.5.15 18:01

@Krrysa Ovšem pokud to vyfakturuje takhle, tak to švarcsystém bude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
11.5.15 18:09

@j.a.n.i1 to jo, ale povětšinou to takhle funguje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
11.5.15 18:17

@priserka.jd buď vezměte kalkulačku a zkuste to propočítat, kolik by musel vydělat, aby na tom byl minimálně stejně jako teď (i s rezervou na daně, odvody a dovolenou) anebo ať manžel začne podnikat sám na sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
11.5.15 18:39

@priserka.jd pravděpodobně bude placený od hodiny. A odpočítejte si z celkového příjmu zdravotní, sociální a navíc i úspory na dovolenou, nebo nemocenskou, protože tohle mu nikdo nezaplatí. To budete platit a šetřit vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
11.5.15 19:25

@berry4 no od hodiny určitě placený nebude… to by taky mohl dělat jednu skříň půl roku a peněz by měl jak švestek… navíc když ten pán není zastáncem hodinových platů, tak už tuplem ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
11.5.15 19:27

@priserka.jd máme známého truhláře, který taky zakázky musí odmítat, protože nestíhá… takže pokud bude manžel šikovný, je docela možné, že bude mít i daleko víc, než dosud v tom hotelu…
Pokud to bude chtít dělat a začne dělat s tím druhým truhlářem, tak ať si předem ujasní, jak to bude fungovat, jak si budou dělit zakázky nebo co bude skutečně dělat manžel, aby nedošlo k nějakým nedorozuměním a problémům…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat