Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky tak toho jsem se obávala, klukovi před týdne skončili neštovice a protože jsme veděli že je manžel neměl, tak jsme čekali zda je dostane nebo ne a doufali jsme v to druhé, biohužel dneska se mu ukázali a mám z toho strach jak to bude u dospělého probíhat, proto se chci zeptat je tu někdo kdo měl neštovice v dospělosti? a jak mu to probíhalo, spíš jestli nebyli nějaké komplikace. Zatím má je vyšší teplotu tak snad u toho zůstane a nebude nic horšího
Kamarádky manžel je měl spolu s dětma. Průběh měl rozhodně náročnější než děti. Ale bez komplikací.
Jéé děkuji, trošku jsi mě uklidnila, ted lítám po netu a čtu tak je to fakt hrůza, zápal plic, postižení centrálního nervstva atd, fakt děs
Ahojte,
Zanetka, ja som mala kiahne, ked som mala 26 rokov…mala som 3 dni skoro 40,nic som nechcela jest ani pit, vyhadzana som bola komplet vsade, bolo to v lete v juli, ale preslo to bez dalsich komplikacii…ani zapal pluc ani nic podobne, akurat som sa myslela ze to „neprezijem“ ![]()
Ale zda sa mi, ze sa mi tie kiahne hojili o nieco rychlejsie ako neskor mojej dcere ![]()
@Anavi děkuju za reakci, tak horečky nějak zvládnem i když chlap není zvyklej marodit, má celkem dobrou imunitu, ale pokud by zůstalo jen u horeček tak je to dobrý
Zanetka: drzim vam paste, nech to manzel zvladne v ramci moznosti dobre ![]()
Neděs se, na internetu vždy píšou extrémy, vše co se může stát, ale to, že se to stává u minima případů už nepíšou. Radši bych se poradila s doktorem a byla mu nadosah, kdyby něco. Držim palce, aby průběh byl co nejlehčí.
No, on ti asi nikdo neřekne, jak to bude probíhat ve vašem konkrétním případě. Už sis asi na netu přečetla, že v dospělosti bývá u neštovic těžší průběh a jsou častější komplikace. Např. můj strýc je taky dostal až kolem čtyřicítky od syna a průběh byl opravdu hodně těžký, byl půl roku v prac. neschopnosti. Ale taky to zvládl a dneska už se tomu směje (po dvaceti letech
). Tím tě nechci strašit, ale prostě to tak je. Držím palce, ať se vám komplikace vyhnou!
No já od příštího týdne nastupuji do práce po dovolené tak nebudu s ním moc být přes týden, ale nějak se domluvit aby mě prozváněl že je ok ![]()
@Ekaterina půl roku? to by mě kleplo, aspon že máme nějakou finanční rezervu protože táhnout to sama to nevím, nevím teda, ale je jasné že zdraví je přednější ![]()
Ahoj, můj muž je od dětí chytil taky. Průběh měl taky daleko horší, ty puchýře měl jak koruna a měl je opravdu všude. Dokonce i na chodidlech, v puse i na očních víčkách. Kromě teplot a těch puchýřů ale nic víc neměl. I když jsem četla, že u mužů můžou vést neštovice k oslabení plodnosti, naštěstí už další děti neplánujeme.
Já se ta tu plodnost ptala dr, jelikož jsme čekali že by je mohl chytit, protože chcem ještě jedno a ona povídala že neštovice to neohrožuje ale spála ano a že spála už není tak častá jak bývala, příští týden měl jít na odběr krve na protilátky na neštovice a pak se jít nechat naočkovat, bohužel jsme to nestihli ![]()
Švagrová je dostala od mého syna, když ji bylo 22.let. Měla to všude a strašně moc, tehdy v roce 1990 se mazalo ještě tekutým pudrem a v lékárně volali dr., jestli opravdu mají vydat, tak velké množství. Taky měla horečky 3-4.dny dost vysoké. No jo, ženská se s tím popere-musí, ale chlap-toho zabíjí jen obyčejná „rýmečka“.
Tekutý pudr se používá ještě ted ne? my ho dostali na kluka a mazali