Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky, prosím jen se chci podělit a zeptat se jestli nemá někdo podobnou zkušenost. Před rokem a půl jsem poznala svého již dnes manžela, který má 8 letou dceru a já 3 letého syna. Letos v únoru jsme uzavřeli manželství a do té doby bylo vše docela v pořádku, ale najednou manželova dcera chodí po určených víkendech ( máme jí jednou za 14 dní) údajně domů s pláčem a mamince tvrdí, že se doma hádáme, otce se prý bojí že na ni křičí atd.Jen chci napsat, že otec s matkou spolu absolutně nevychází (nesnáší se…) její matka nikdy moc nefungovala a spíš si na matku hraje před lidmi…Nemáte s tím nějakou zkušenost, nevíme co s tím je to najednou nějaké divné
![]()
A to říká kdo? Matka? Asi jí leží v žaludku vaše štěstí, že má ex zase manželku. Bojí se, že bude malá u vás ráda/radši..Pokud spolu rodiče nevychází, vždycky je to minus pro dítě a jeho psychiku. Co navštívit nějaké rodinné centrum? Poradnu?
Ono když má otec jen přítelkyni, není to takové, jako když se znovu ožení. Kolikrát to všechno co do té doby jakž tak fungovalo vyostří.
No a hadate se? Pokud ne, zeptala bych se holky, proc to prohlasuje. Bud se dozvite, ze nic takoveho nerika a tim to budete moci pustit z hlavy nebo mozna rozkryjete i nejakou jeji zarlivost, clovek nikdy nevi, co se jim honi v hlave ![]()
Ano začala to říkat matka, že k nám nechce, že se hádáme a atd. Hlavně u nás se musí poslouchat manžel je sice nervák, ale jen tak bezdúvodně na děti nekřičí. Nevím štve mě to, protože to doposud fungovalo a byl klid i děti se mají rády a najednou tohle? S matkou jsem mluvila a na manžela hází jen samou špínu a že jí jen ubližoval a pořád řeší jen a jen jeho…přijde mi, že nás chce rozeštvat. Manžel na dceři dost visí…
Příspěvek upraven 03.05.15 v 19:25
@Martinka1982 je to možný, že žárlí. Nicméně pokud je manžel nervák a po dětech křičí (zvlášť pokud malou vídá tak málo) a vy se před nima hádáte, tak bacha na to. Není to všude jinde a nemělo by to být.
@Martinka1982 píše:
Ano začala to říkat matka, že k nám nechce, že se hádáme a atd. Hlavně u nás se musí poslouchat manžel je sice nervák, ale jen tak bezdúvodně na děti nekřičí. A jestli se hádáme občas si vjedeme do vlasů asi jako všude jinde nic hrozného…Nevím štve mě to, protože to doposud fungovalo a byl klid i děti se mají rády a najednou tohle? S matkou jsem mluvila a na manžela hází jen samou špínu a že jí jen ubližoval a pořád řeší jen a jen jeho…přijde mi, že nás chce rozeštvat. Manžel na dceři dost visí…
takze v podstate se hadate, po detech chlap zarve. Tak proc se divite, ze to pak rekne doma?
Treba se hadate vic nez driv nebo to nejak blbe vyjde na jeji pobyt a ji se to muze dotykat vic nez si myslite.
@Martinka1982 píše:
Ano začala to říkat matka, že k nám nechce, že se hádáme a atd. Hlavně u nás se musí poslouchat manžel je sice nervák, ale jen tak bezdúvodně na děti nekřičí. A jestli se hádáme občas si vjedeme do vlasů asi jako všude jinde nic hrozného…Nevím štve mě to, protože to doposud fungovalo a byl klid i děti se mají rády a najednou tohle? S matkou jsem mluvila a na manžela hází jen samou špínu a že jí jen ubližoval a pořád řeší jen a jen jeho…přijde mi, že nás chce rozeštvat. Manžel na dceři dost visí…
Na to, že jste spolu rok a půl, dítě k vám chodí jednou 14 dnů a dítě ví, že se hádáte, tak to je mazec…Za těch pár návštěv si teda všimla, že si vjedete do vlasů??? Asi bude chyba na Vaší straně a to dítě to prostě tak vnímá, že se bud hádáte co chvíli, i před ní nebo zrovinka když je u Vás…Ona ví, že u Vás musí poslouchat, to je samozřejmé, ale s hádkama to asi vidí i jinak.. Měli byste se vyvarovat hádek před ní, ale v pravidlech výchovy nic neměnit.
Klasické hádky to nejsou a před ní se nehádáme na to si dáváme pozor. Spíš je to o tom, že na ní zvýšíme hlas a chceme, aby poslouchala nic jiného…chováme se pořád stejně žádnou vyraznou změnu nevydíme…
Tak jsem se s její maminkou sešla a masakr. O dceři mluvila jen občas a celou dobu řešila jen tatínka nic jiného… ![]()
@Martinka1982 jestli máš s holkou pkný vztah, promluv si s ní sama. Co chce a nechce, jak to vidí. Já třeba s naší mluvím hodně, pokud se zeptá, popravdě odpovím ale tak, abych neházela případně vinu či špínu ať na její mámu nebo tátu. Pokud s matkou není řeč, nic s tím neuděláš… pomůže jí jedině až si sama najde chapa a upře svou pozornost jinam ![]()
Myslím, že by měl hodit řeč tatínek s dcerou. Jestli to tak holka opravdu vnímá, nebo jestli to neříká mamce jen tak, aby máma neměla pocit, že se u vás měla holka zbytečně dobře, zatímco mamka trčela sama doma. Nebo to mamce třeba ani neříká a ta si to vymýšlí… Holka je dost velká, aby tátovi při klidném rozhovoru mezi 4 očima vysvětlila vo co go.
@jalemina chlapa má, ale stále řeší jen nás dva a všude pomlouvá
s malou si promluvím a uvidíme…snad už bude klid…
@Martinka1982 to je fakt hrozný, když je jeden z rodičů takovej XXXXXX… holka to všechno vnímá. A jestli jí pak máma doma něco vyčítá a mluví hnusně o tátovi… a co ten její chlap? S ním by řeč nebyla aby se pokusil matku nějak zkrotit? Já musím teda zaťukat, že se naše ex dala do kupy a pár let máme dobré vztahy. Poslední rok a půl s ní většinu provozních věcí řeším já a ne chlap
To ti opravdu nezávidím a držím pěsti ať to nějak vykoumáte a urovnáte.
@me2dova oni chlapi mnohdy moc mluvit neumí. V tonhle případě je i ta ženská možná lepší. Zvlášť jestli má s macechou dobrý vztah ![]()