Nechceme křtít syna, nejsme ani sezdaní

Anonymní
24.4.15 07:03

Nechceme křtít syna

Milé maminky, ráda bych se zeptala na váš názor ohledně křtění dětí. S partnerem si totiž nejsme jisti, jestli chceme syna nechat pokřtít. Ani jeden nejsme věřící, nejsme ani svoji (zatím). Do teď jsme brali tak nějak automaticky, že budeme křtít, ale když přišel čas a čím dál víc nad tím přemýšlíme… Hlavním a asi jediným důvodem je to, že nám přijde, že není důvod. Nemůžeme najít žádný klad v tom, že bude pokřtěn. Přijde nám to hrozně divné, že se děti křtí jen proto, že je to zvykem a tradicí (samozřejmě ne u každého, tímhle myslím, že křtí své děti i nevěřící). Nevím, no, přijde mi to jako „že si na něco hrajeme“… Nevěřím, nechodím do kostele a nechám své dítě pokřtít. Já si myslím, že každý jednotlivec má právo si vybrat svou víru. Až bude dost starý, vybere si sám, jestli chce věřit nebo ne a v co, a jestli chce být pokřtěn… :think:
Prosím poraďte, řekněte svůj názor…
Ještě bych se případně chtěla zeptat těch, co nekřtili anebo sami nejsou pokřtěni - vadí vám to? A co to obnáší? Máte kvůli tomu nějaké problémy, úskalí? :?:
Za anonym se omlouvám, ale je to citlivé téma a nechci, aby to probírala celá vesnice :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7323
24.4.15 07:07

Nechápu, proč by měl křtít děti někdo, kdo nechodí do kostela, není věřící a nebo sám není pokřtěn (respektive tohle všechno dohromady). Nikoho takového neznám (a uznávám, že mi taky přijde, že je to dnešní trend). Já sama nemám dítě pokřtěné, já sama křtěná nejsem, a nenapadlo mě ani to, že bych dítě pokřtít nechala. Nehlásím se k žádnému náboženství (ano, výjimečně do kostela zavítám, ne že ne). Nevím o problémech, které by mi to dělalo, s nikým se na toto téma nebavím a když jo, jeden je věřící, druhý není. Nechápu, kde hledat problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2947
24.4.15 07:08

Proc bys mela krtit, kdyz ty nejsi verici, nikdo z vas?
Nejsem pokrtena a vubec mi to nevadi. V nic neverim. A svoji dceru jsem uz vubec nekrtila, at si vybere v budoucnu sama. K cemu to budu delat, kdyz s tim nemame s manzelem ani jeden nic spolecneho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2466
24.4.15 07:09

Ahoj.
Pokřtěna nejsem a je mi to jedno.
Ani dceru jsme nekřtili. Když nejsem věřící, proč bych to dělala??
V okoli mám samé nevěřici a nikdo sve deti nekřtil.
Nenuťte se do toho..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
24.4.15 07:11

Jsem katolík, takže moc nerozumím tomu, proč byste měli křtít dítě, když sami nejste věřící. Křest je obřad, při kterém ze svého dítěte uděláte křesťana. Proč byste to dělali, když o to nestojíte? Není to nějaký magický rituál, který dítěti zaručí třeba nějakou nadstandardní ochranu, jak si některý lidi myslej - i pokřtěné děti umírají při autonehodách nebo na leukémii. Mimo jiné při tom obřadu slibujete, že budete dítě vychovávat ve víře. Když to nehodláte dělat, celý ten obřad bude vylhaný, což asi sami cítíte, když se do toho nehrnete. Vykašlala bych se na názory vesnice a udělala si to po svém. Chápu, že jste asi z oblasti, kde je víra tradicí, ale to přece neznamená, že byste se měli podřídit naprostému nesmyslu. U nás je to zase naopak, křest dítěte je výjimka, křtí se ve velké většině opravdu jen děti z věřících rodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
24.4.15 07:12

Pokud nechodíte do kostela, nejste svoji pře a mýšlíte, jestli to udělat, tak zcela evidentně dítě k víře vést cíleně nebudete. V tom případě mě zcela uniká smysl křtu. Nechte dítě nepokřtěné, až bude plnoleté rozhodne se samotné, jestli se nechá pokřtít v této církvi, nebo ne. Co vy víte, třeba z něj bude budhista, muslim, nebo ateista. :nevim:
Jen mám otázku - tvůj dotaz zní, jako by tu všichni byli věřící a pokřtění, takže by to vypadalo divně, kdyby vaše dítě nebylo. Ale opak je přeci pravdou, tak proč to tak řešíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
24.4.15 07:12

Nejsem křtěná, manžel ano. Naše dítě určitě křtít nenecháme a to přesně z těch důvodů, jak jsi psala, nejsme věřící, pro nás to žádný význam nemá. Já, jako nekřtěná, jsem s tím opravdu nikdy problém neměla, v kostele jsem se vdávat ze stejného důvodu nechtěla. Syn, když později bude sám chtít, tak si to rozhodne sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
24.4.15 07:18

No a další otázkou je, jestli by vám vůbec někde někdo to dítě pokřtil, že? Myslím, že si děláš zbytečné stresy, najít faráře, které by vám pokřtil dítě ve vašem vztahu, to by myslím bylo složitější než bilancování jestli pokřtít nebo nepokřtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4984
24.4.15 07:31

No jo krteni deti je ted moda. :nevim: ja bych deti vubec nekrtila protoze nejsem verici a nechodim do kostela ani nic co ty. ale u nas si to preje muz a jeho rodina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2693
24.4.15 07:34

Pokud nejste věřící, nechodíte do kostela ani jeden z Vás, tak nevidím jediný důvod křtít dítě. A rozhodně s tím žádný problém v nejvíc ateistickém státě mít nebude. Divím se, že jste dítě vůbec pokřtít chtěli. Proč Vás to napadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.4.15 07:37

@terinka4444 Také jsem to s přítelem řešila. Nejsme svoji, ale oba pokřtění. Když jsem se ptala faráře, bylo mi řečeno, že stačí, aby jeden z rodičů byl pokřtěný a „absence“ svatby taky není překážka. Asi záleží na faráři a jak moc to „žere“ :pankac: Ten „náš“ je vcelku moderní a tolerantní ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
24.4.15 07:39

Tak ho nekřtěte, není to povinnost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
24.4.15 07:39

Jestli teda k tomu můžu něco napsat, tak syn křtěný je, ale..jen pro klid v rodině. Tatínkovi to bylo jedno, já jsem to nechtěla..Ale abych se nehádala s jeho rodiči, tak se to udělalo. Nešla jsem tam, jelikož nejsem věřící, křtěná taky ne a navíc, když vidím, jak se chová jeho otec, tak je mi z toho na nic.To, že „věřím“ v Boha, jsem křtěná a chodím do kostela ze mě lepšího člověka neudělá. Chce to se i podle toho chovat. Což on absolutně nedělá a jen se za to schovává. Asi si myslí, že se tím všechno smaže, když v neděli půjde na mši a pak šup ve jménu Páně do hospody a kolikrát dojde zmazaný jak zákon káže a dělá tu bordel. Jinak..nevídím žádnou výhodu křtu dětí. Pokud nejste takto vedeni a nemáte k těmto věcem vztah, přijde mi to zbytečné. Dítě se časem rozhodne samo, kudy vede jeho cesta životem a jestli mu tohle něco říká. Toť můj skromný názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.4.15 07:40

To není povinné děti křtít a pokud vy nejste věřící tak nechápu proč byste to dělali, můžete jít na vítání občánků. My máme děti křtěné, já nejsem křtěná ani věřící, manžel je křtěný, biřmovaný, ale té víře moc nedá. Děti máme křtěné na nátlak tchýně (manipulace a slzavé údolí, manžel dost mamánek a mě se nechce zase hádat, už tak mě tcháni nesnáší). Kdyby záleželo na mě, tak by křtění nebyli.

• Citovat
  • Upravit
Barushe
24.4.15 07:43

My jsme deti krtit nenechali a ani nenechame. Oba sice pokrteni jsme, ale verici nejsme. Tlaci na nas manzelova rodina :roll: i kdyz do kostela taky nechodi :lol: svagrova deti pokrtit nechala, jen proto, ze je to v mode :roll: ja nevidim duvod, proc krtit :nevim:

Nekteri farari dite pokrti, i kdyz rodice nejsou sezdani. Musi se ale hledat ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML