Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já jsem teda nikdy neslyšela, že by se děti musely křtít
Já tedy křtěná jsem, protože má rodina je věřící, ale manžel není, takže ani dcera křtěná není. A nikdo se nad tím ani nepozastavoval ![]()
Nějak nechápu, proč to řešíš. Nevěříte, do kostela nechodíte, tak proč křtít? Za mě je to ǘplně zbytečný obřad, máme 4 děti a ani jedno pokřtěné a zatím žijou. ![]()
Tak pokud vím, tak u křtu mimo jiné slibuješ, že dítě povedeš k víře, což se očividně nechystáš… takže ne, nekřtila bych, příjde mi to pokrytecké křtít jen proto, že se to má.
Já sama pokřtěná nejsem, manžel ani dcera taky ne. Nevadí mi to a neměnila bych.
Ve svém okolí znám asi dvě děti co jsou křtěné (věřící rodiny), jinak nikoho, vůbec nechápu, proč o tom vůbec uvažujete ![]()
@včeradneszitra píše:
@terinka4444 Také jsem to s přítelem řešila. Nejsme svoji, ale oba pokřtění. Když jsem se ptala faráře, bylo mi řečeno, že stačí, aby jeden z rodičů byl pokřtěný a „absence“ svatby taky není překážka. Asi záleží na faráři a jak moc to „žere“Ten „náš“ je vcelku moderní a tolerantní
no, to je velmi moderní farář, nicméně tady nejsou manželé a ani jeden z nich není křtěný…myslím, že i Váš velmi moderní farář by s tím mohl mít problém.
@JayLee píše:
nech ho pokrtit - jednou této bude mrzet, ze jsi to neudelalaa pochybuju ze on sam v 15cti zacne nekam chodit a necha se pokrtit
Proč by jí to mělo mrzet, jaké z toho bude mít dítě problémy???
Tak me aspon po ranu rozesmalo to, jak nekdo, kdo sam neni ani pokrteny, ani verici, ani sezdany vubec muze uvazovat o pokrteni sveho ditete, ktere se vlastne podle cirkve narodilo do hrisneho svazku
Pokud se najdou farari, kteri by takove dite pokrtili, tak to podle me akorat znevazuje nejakou tu hodnotu cirkve a katolicke viry. Tvoje starosti bych chtela mit
Sami s manzelem krteni nejsmem, ani verici, takze by nas logicky ani nenapadlo nase dite krtit
Cože? Píšeš, že nechceš křtít, protože to dělají všichni i nevěřící.
No já teda nevím, ale zatím jsi teda jediná nevěřící, kdo o tom vůbec uvažuje, kterou „znám“. Můžeš mi čistě prakticky říct, kdo by vám to dítě jako pokřtil? Jak jste na to přišli? Jak automaticky? Víte vůbec, co to znamená, že necháte dítě pokřtít? S tím jste se dneska ráno probudili, že jo?
![]()
U nás skoro nikdo nekrti. My nejsme a dítě taky ne. Ani mě to nenapadlo.
Taky nechápu proč bys měla křtít dítě, když nejsi věřící, nechodíš do kostela, víra ti defakto nic neříká atd. Sama křtěná nejsem, děti také ne. Do kostela zavítám jen při svatbě, pohřbu, případně se podívat na architekturu, malby atd. Mě by přišlo divné chtít pokřtít naše dítě, když v nich stejně víru budovat nebudeme. A to jsme věděli, že bysme křtem udělali radost prababičkám, stejně děti pokřtěné nejsou.
@terinka4444 píše:
no, to je velmi moderní farář, nicméně tady nejsou manželé a ani jeden z nich není křtěný…myslím, že i Váš velmi moderní farář by s tím mohl mít problém.
no resi se, ze nejsou manzele a nejsou pokrteni, ovsem to vsechno je prd proti tomu, ze nejsou verici… ![]()
ono jedna z podstaty krtu je, ze rodice a kmotri slibuji, ze povedou deti k vire. to neni jen o tom, ze „nekam“ strcim dite, farar ho poleje a dite dostane papir ![]()
@terinka4444 v dnesni dobe uz se to tak neresi, jsou radi za kazdy obrad/krtiny/pohreb (+maji za to extra penize navic) u nas s tim farari nemaji take problem z asi peti fararu co jsem poznala byl jen jeden „ortodoxni“ a trval na urcitych podminkach. My teda verici jsme sice, ale kolem nas jsou spousty paru, kteri v kostele byli max. na pohreb svatba zadna (nejsem si jista zda byli nebo nebyli pokrteni) a krtiny jejich ditete probehly.
Česká republika je prý nejméně věřící stát v Evropě… tomu nevěřím
![]()
ono se při křtění dětem vyholí kolečko na hlavě? Nebo jak se pozná, které je křtěné a které ne? Nikdy po mě nikdo tuhle informaci (zda jsem křtěná) nechtěl, nijak mě absence křtu nepoznamenala a nevidím žádný důvod, proč by to pro mě (nejsem katolík) mělo mít nějaký význam. Takže ani nechápu, proč z toho máš takovou hlavu ![]()
Děkuji za odpovědi. Mě teda dost překvapujete - protože tady u nás se prostě křtí všechny děti - a je jedno jestli děti věřících nebo nevěřících. Ani to, že nejsme svoji nění problém
Já spíše moc neznám nepokřtěné děti…
Takže jsem vůbec netušila, že někde to je úplně jinak
Tady všichni berou úplně automaticky, že se narodí dítě a nechá se pokřtít…
Rozhodně ale děkuji, syna křtít tedy nebudeme… ![]()
Jsem pokřtěná a manžel ne. Měli jsme svatbu v kostele a starší dítě je pokřtěné. V tuto víru nevěříme, ale respektujeme všechny víry. Mladší dítě pokřtěné není. Mezitím jsme si našli svou cestu, každému vyhovuje něco jiného.