Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já teda naopak neznám nikoho, kdo je nevěřící a nechal dítě pokřtít. Podle mě js to nesmysl, chápu to jen u věřících. My nejsme věřící a nikdy mě ani nenapadlo křtít naše dítě.
Hele, já jsem křtěná z důvodu, že se to tak dělalo a otcova matka by nesnesla, kdybych pokřtěná nebyla. Rodiče mě k víře nevedli, když se náhodou šlo do kostela (asi 3× za život), tak to bylo z důvodu, že „se to musí/je to slušnost“. Mě osobně tahle věc i štve, protože sice v něco věřím, ale vyznání neuznávám žádné. A vztah k církvi jako takové mám spíše negativní. Jsem toho názoru, že člověk si má tyhle věci rozhodovat sám za sebe. Tudíž pokud bude chtít tvé dítko v něco věřit a tíhnout k nějakému vyznání a církvi, tak se může nechat pokřtít kdykoli během života.
Křtít jen tak, že se to dělá nebo musí mi přijde vyloženě ubohé a trapné.
@terinka4444 píše:
no já vím, ale z toho praktického hlediska, navzdory zdejším tvrzením, najít faráře ochotného za těchto podmínek pokřtít dítě nemusí být zdaleka jednoduché.
taky si myslim, ze to neni tak jednoduche. znamemu nechteli pokrtit syna, presto ze svoji byli, ale meli svatbu na urade. na druhou stranu pribuzna pokrtila dceru jako svobodna matka uplne bez problemu. ale rict - nejsme svoji, nejsme pokrteni, do kostela nechodime, pokrtete nam dite, to by bylo asi moc na jakehokoliv farare ![]()
jinak ono je to asi fakt vsude jinak, ale u nas museli byt pokrteni i kmotri. prave z toho duvodu, ze slibuji, ze budou diteti pomahat a vest ho k vire a pro cirkev nepokrteny=neverici. ale chapu, ze v CR, kde je pokrteny malokdo asi z hodne pravidel ustupuji ![]()
@Anonymní píše:
Děkuji za odpovědi. Mě teda dost překvapujete - protože tady u nás se prostě křtí všechny děti - a je jedno jestli děti věřících nebo nevěřících. Ani to, že nejsme svoji nění problémJá spíše moc neznám nepokřtěné děti…
Takže jsem vůbec netušila, že někde to je úplně jinak
Tady všichni berou úplně automaticky, že se narodí dítě a nechá se pokřtít…
Rozhodně ale děkuji, syna křtít tedy nebudeme…
Docela by mě zajímalo, kde žijete a jaká je tam u vás církev. Neznám církev, která by brala všechno šmahem, hlavně, když bude mít kusy. To snad i sekty si svoje ovečky nějak připravují a neberou taky všechny. Ale respektuji tvoji anonymitu.
@Anonymní píše:
Ještě bych se případně chtěla zeptat těch, co nekřtili anebo sami nejsou pokřtěni - vadí vám to? A co to obnáší? Máte kvůli tomu nějaké problémy, úskalí?
Celá neše rodina není pokřtěná.
A vadí mi to? - NE
Co to obnáší? - Vůbec nic. Na koncert do kostela mě pustí, někdy se jdu podívat na umělecké dílo ve formě vyřezaného Betlému a jiný důvod k návštěvám kostela nemám.
Mám kvůli tomu nějaké problémy? - Žádné. Dokonce ani na plat v práci nebo ceny v obchodě to nemá vliv… ![]()
Já v tom vidím jednu velkou zbytečnost, pokud dítě nechcete vést ke křesťanství
Už pominula doba, kdy se dítě muselo křtít nejlépe hned po porodu, aby nezemřelo nepokřtěné a jeho duše nešla do pekla nebo jak to nazývají. A sousedům může být ukradené, jak s dítětem naložíte ![]()
Proc by jste meli nechat deti krtit kdyz nejste verici ani sami pokrteni
![]()
My s manzelem nejsme ani jeden pokrteny ani nejsme verici. V rodine nikdo verici taky neni, takze jsme k tomu ani nebyli vedeni.
Sve deti jsme nepokrtili, nevidime duvod a ani se nam nechteji obehavat vsechny potrebnosti po kostele.
Pokud se nase deti rozhodnou v budoucnu nechat sami pokrtit tak s tim nemam problem..
Ja jsem v zivote nikdy nenarazila na duvod proc by mi vadilo nebyt pokrtena. Svatbu v kostele jsem nechteli ![]()
@Anonymní píše:
Milé maminky, ráda bych se zeptala na váš názor ohledně křtění dětí. S partnerem si totiž nejsme jisti, jestli chceme syna nechat pokřtít. Ani jeden nejsme věřící, nejsme ani svoji (zatím). Do teď jsme brali tak nějak automaticky, že budeme křtít, ale když přišel čas a čím dál víc nad tím přemýšlíme… Hlavním a asi jediným důvodem je to, že nám přijde, že není důvod. Nemůžeme najít žádný klad v tom, že bude pokřtěn. Přijde nám to hrozně divné, že se děti křtí jen proto, že je to zvykem a tradicí (samozřejmě ne u každého, tímhle myslím, že křtí své děti i nevěřící). Nevím, no, přijde mi to jako „že si na něco hrajeme“… Nevěřím, nechodím do kostele a nechám své dítě pokřtít. Já si myslím, že každý jednotlivec má právo si vybrat svou víru. Až bude dost starý, vybere si sám, jestli chce věřit nebo ne a v co, a jestli chce být pokřtěn…
Prosím poraďte, řekněte svůj názor…
Ještě bych se případně chtěla zeptat těch, co nekřtili anebo sami nejsou pokřtěni - vadí vám to? A co to obnáší? Máte kvůli tomu nějaké problémy, úskalí?
Za anonym se omlouvám, ale je to citlivé téma a nechci, aby to probírala celá vesnice
Jeslti dítě pokřtíš, tak je to jen na tobě
věřit člověk může i bez pokřtění a naopak. Dřív se křtilo, lidi měli k náboženství blíž, teď se na to kašle. Já křtěna jsem, přítel ne, ale mimčo bych asi pokřtít chtěla. Jinak pokud nepokřtíš, tak s tím dítě nebude mít do budoucna problém, není to nic co bys musela nebo nesměla udělat. A kdyby se poktřít chtělo nechat, tak to může udělat i samo až bude velký ![]()
@terinka4444 - Pockej tak jako myslis kneze kterym to nevadi? treba v severni Morava. Treba mame opravdu jen tolerantni oblast okolo naseho mesta co ja vim ![]()
@Neff píše:
@terinka4444 - Pockej tak jako myslis kneze kterym to nevadi? treba v severni Morava. Treba mame opravdu jen tolerantni oblast okolo naseho mesta co ja vim
no kamoska chtela nechat pokrtit syna, ale sami nebyli pokrteni a byl v tom problem. Museli obehat nejaka ty kolecka po kostele aby cosi „meli“ a mohli dite pokrtit. Jenom tak neslo prijit a rict pokrtite mi dite I kdyz my nejsme pokrteni a nejsme verici
![]()
@aknah31 tak v prvnim komentari pisu neco v tom smyslu, ze nevim zda byli nebo nebyli pokrteni (komentuju to tak, ze nebyli sezdani a v kostele jsem je nevidela a v zavorce je psane, ze si nejsem jista, ci byli nebo nebyli pokrteni rodice. Jak tu uz nekdo psal -nikomu po krtu neudelaji cejch jako krave aby to ostatni poznali), takze nevim kde to berete. Ale s tim ze nebyli sezdani a praktikujici krestani problem nebyl.
Ja nevim kde to berete nekdy, vy chcete snad i u takovych temat vytvorit hadku. A u dalsiho komentare pisu, ze vidim duvod proc i neverici krti miminko v tom, ze to zrejme berou asi jako takovou oslavu narozeni miminka kde se sejde cela rodina. Taaak a ted se do me pustte ![]()
ZAKLADATELKA:
Nenapsala jsem, že my s partnerem pokřtěni nejsme. Jsme pokřtěni, ale nejsme sezdaní a nejsme věřící. Proboha lidi, vy jste se tu na mě sesypali, jak kdybych napsala něco špatného
Normálně jsem se zeptala, protože JÁ KŘTÍT NECHCI A MÁM NÁZOR STEJNÝ JAKO TADY UŽ BYLO MNOHOKRÁT ŘEČENO
Ale přijde mi, že se mi tady polovina z vás snaží vnutit, jak je to špatné, že jsme nad tím vůbec přemýšleli…
Vynadejte těm, co už pokřtili a nevěří… My to nechcem, proto jsem se zeptala…
@Neff ja nechci vyvolavat hadku. Jen rikam ze kolem me neni tak jednoduche pokrit dite kdyz rodice nejsou verici a nejsou pokrteni.
Ale mas pravdu nepsali ze nejsou pokrteni tak to beru zpet.
Ja sama nejsem pokrtena tak nevim jak to chodi. Omlouvam se…
ZAKLADATELKA:
Jinak frýdecko-místecko, ale teda nevím jak v celém okrese, spíše teda blíž u hranic
více napsat nemůžu ![]()