Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nechcete dítě křtít, nejste ani věřící, tak ho jednoduše nekřtěte. Vůbec nechápu, proč nevěřící nechávají křtít děti. Vždyť to je výraz víry, přání patřit ke křesťanům, vyznávat jejich hodnoty, žít křesťanským stylem života. Navíc, obřad křtu i na tyhle náležitosti pamatuje a rodiče slibují před Bohem, že budou dítě vést ke křesťanské víře a budou ho tak vychovávat. To lidem nevadí, že otevřeně lžou? Opravdu s tím nemají žádný morální problém?
Takže, za mě je odpověď jednoduchá, nekřtít. Křest není žádná tradice a móda, ale vcelku závažná věc, jen my tady už to tak nedokážeme vnímat.
Nějak mi nedochází, proč nad tím vůbec přemýšlíte, když k té víře nemáte žádný vztah?
A fakt neznám nikoho, kdo by to dělal jen proto, že je to tradice ![]()
@Ali-Ali píše:
no resi se, ze nejsou manzele a nejsou pokrteni, ovsem to vsechno je prd proti tomu, ze nejsou verici…ono jedna z podstaty krtu je, ze rodice a kmotri slibuji, ze povedou deti k vire. to neni jen o tom, ze „nekam“ strcim dite, farar ho poleje a dite dostane papir
no já vím, ale z toho praktického hlediska, navzdory zdejším tvrzením, najít faráře ochotného za těchto podmínek pokřtít dítě nemusí být zdaleka jednoduché.
@Anonymní píše:
Děkuji za odpovědi. Mě teda dost překvapujete - protože tady u nás se prostě křtí všechny děti - a je jedno jestli děti věřících nebo nevěřících. Ani to, že nejsme svoji nění problémJá spíše moc neznám nepokřtěné děti…
Takže jsem vůbec netušila, že někde to je úplně jinak
Tady všichni berou úplně automaticky, že se narodí dítě a nechá se pokřtít…
Rozhodně ale děkuji, syna křtít tedy nebudeme…
To se fakt divím, že o tom vůbec uvažujete. Mně by k tomu nikdo nijak nepřesvědčil, ani nedonutil. A když už nějakým nedopatřením bych svolila, tak bych narazila zase na manžela. Tohle přece musí jít z vás, ne že se to dělá. Jinak by mě teda zajímalo, odkud jste, že se to tam takhle moc řeší. Jak už tady bylo psáno, já vůbec nevím, kdo z mých blízkých, i vzdálených, je pokřtěný a kdo ne. Na to se mě snad ani nikdo nikdy neptal.
@Kakika me to prijde pro ty neverici rodice jako spise duvod k „oslave“
sejde se u toho kolikrat cela rodina, kolikrat dostanou i nejake penize a jako by oslava zrozeni toho miminka (po porodu jsou matky rady, ze to nejak zvladly natoz nejak „oslavovat“ a prakticky cela rodina se ti u toho miminka taky nesejde a chodi po castech). Alespon tak bych to oduvodnila ja ty krty nevericich.
ZAKLADATELK:
@Neff přesně tak, tohle je taky duvod, proč křtit nechceme ![]()
přesně jak jste tady všechny napsaly, takovy nazor mame i my… neřidime se tim, co dělaji ostatni apod., jen jsem fakt nrtušila, že se to někde neděla tak jako tady ![]()
Křtěná nejsem a jsem ráda. V Boha nevěřím. Manžel křtěný je, křest synů jsem nechala na něm, kdyby chtěl, šla bych do toho, pokud by nechtěli křtít i mě. Naši kluci nakonec křtění nejsou.
Nějak to nechápu, ve svém okolí znám jen málo lidí, co mají děti pokřtěné a ti to udělali proto, že jsou věřící. Křtít jen proto, že se to dělá? Asi teda žiju někde mimo, u nás se to nedělá. My nejsme věřící, ani já ani partner nejsme křtěni a dcera také ne a ani to neplánujeme. Nevidím v tom smysl, když nejsme věřící, nechodíme do kostela…
Znám pár, on silně věřící, ona ne, už mají dvě děti, nebyli ještě schopni se vzít, ale děti křtěné jsou. Měli nějaké sezení s farářem a pak pokřtili. Farář je ale mladý a asi chápající. Záleží dost na přístupu faráře.
Jináč já teda křtěná nejsem a jsem za to ráda. Muž je, ale své děti křtít nebudeme. Nesouhlasím s tím. Nevidím důvod, určovat dítěti víru, když sami věřící nejsme a do kostela nechodíme. Pokud by dítě během života našlo cestu k nějaké víře, může si samo zvolit ke které bude patřit.
Přiznávám, že bych to ani nedala, poslouchat tam ty kecy… nemyslím to vůbec zle, ale pro mě jsou to hrozný žvásty, když nevěřím. Stačilo mi přežít křtiny kterých jsme se museli účastnit, vždy je trávím v kostele úplně vzadu a celkem nepřítomně.
Takže pokud křtít nechcete, tak nekřtěte, není to povinné a každý se může rozhodnout jak chce.
Ja i partner sme ateisti, syna urcite pokrstit nedame. Ja som pokrstena a osobne mi to aj vadi. Takze neries ![]()
@Anonymní píše:
ZAKLADATELK:
@Neff přesně tak, tohle je taky duvod, proč křtit nechcemepřesně jak jste tady všechny napsaly, takovy nazor mame i my… neřidime se tim, co dělaji ostatni apod., jen jsem fakt nrtušila, že se to někde neděla tak jako tady
prosím tě a kde je to tady?
Já teda naopak neznám nikoho, kdo je nevěřící a nechal dítě pokřtít. Podle mě js to nesmysl, chápu to jen u věřících. My nejsme věřící a nikdy mě ani nenapadlo křtít naše dítě.
Hele, já jsem křtěná z důvodu, že se to tak dělalo a otcova matka by nesnesla, kdybych pokřtěná nebyla. Rodiče mě k víře nevedli, když se náhodou šlo do kostela (asi 3× za život), tak to bylo z důvodu, že „se to musí/je to slušnost“. Mě osobně tahle věc i štve, protože sice v něco věřím, ale vyznání neuznávám žádné. A vztah k církvi jako takové mám spíše negativní. Jsem toho názoru, že člověk si má tyhle věci rozhodovat sám za sebe. Tudíž pokud bude chtít tvé dítko v něco věřit a tíhnout k nějakému vyznání a církvi, tak se může nechat pokřtít kdykoli během života.
Křtít jen tak, že se to dělá nebo musí mi přijde vyloženě ubohé a trapné.
@terinka4444 píše:
no já vím, ale z toho praktického hlediska, navzdory zdejším tvrzením, najít faráře ochotného za těchto podmínek pokřtít dítě nemusí být zdaleka jednoduché.
taky si myslim, ze to neni tak jednoduche. znamemu nechteli pokrtit syna, presto ze svoji byli, ale meli svatbu na urade. na druhou stranu pribuzna pokrtila dceru jako svobodna matka uplne bez problemu. ale rict - nejsme svoji, nejsme pokrteni, do kostela nechodime, pokrtete nam dite, to by bylo asi moc na jakehokoliv farare ![]()
jinak ono je to asi fakt vsude jinak, ale u nas museli byt pokrteni i kmotri. prave z toho duvodu, ze slibuji, ze budou diteti pomahat a vest ho k vire a pro cirkev nepokrteny=neverici. ale chapu, ze v CR, kde je pokrteny malokdo asi z hodne pravidel ustupuji ![]()
Já křtěná nejsem, partner taky ne a naše rodiny až do hloubky našich prababiček (dál nevím) věřící nebyly ani z mé, ani z jeho starny. Tudíž ani dcera není křtěná a ani nás to nenapadlo. Ani druhé mimčo křtěné nebude.
Problém jsme s tím měli jediný - sehnat První knížku dítěte, kde by právě křtiny nebyly, protože jsme nechtěli mít stránku prázdnou