Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, mám tu jednu otázku. Chystám se sice optat hlavně právníka, ale třeba jste se s tím některá už setkala a budu mít radu zkušenějších ![]()
S partnerem čekáme naše první společné miminko a partner si mě vzhledem k situaci chce vzít. Já jsem hrozně ráda, ale vyvstává jedna otázka ohledně majetku..
Partner má z mládí dceru s jinou ženou, o dceru se stará, většinou je týden u nás a pak 14dní u mámy a takhle se to točí ( bydlíme cca 15km od bývalky takže není problém s dojížděním do školy atd.) Dcera je skvělá, mám jí moc ráda. Ohledně její maminky jsou vztahy trochu ostřejší, ale respektujeme se. Nicméně problém je že vím, že maminka je hodně na peníze ( mimo alimenty platí partner polovinu všech výdajů typu škola, oblečení, elektronika atd.. ) ale to není předmětem dotazu - jsou tak domluvení kvůli dceři, aby se měla dobře.
S partnerem vyděláváme slušné peníze a moji rodiče mají dost majetků a taky malou rodinnou firmu - a tady je kámen úrazu. Jsem jediná dcera rodičů a chtějí do budoucna na mě firmu i nemovitosti přepsat. Jenže, pokud budu ve sňatku, tudíž to co přepíší na mě, bude SJM, že? Nemám vůbec problém s tím, že by to byl společný majetek mě a partnera, ale co kdyby se nedej bože partnerovi něco stalo, bude tedy dědit jeho dcera z prvního vztahu peníze mých rodičů vlastně??
Nechci, aby to vypadalo jako hyenizmus že jsem lakomá
ale naši tvrdě dřeli celý život a nikdy nevíte, co se stane. Dcera partnera má všechno, je zabezpečená a partner jí měsíčně spoří na účet co dostane v 18ti letech, takže opravdu jí neošidíme…
Moc se mi nechce otevírat téma nějaké předmanželské smlouvy atd. kvůli majetkům, aby to nevypadalo, že nevěřím partnerovi. Já jen vím, že maminka dcerky by se o korunu ošidit nenechala ( partner pracuje jako hasič, takže prostě bohužel musím myslet i na riziko )..
Nejsem pravnik, ale kdyby ti rodice dali nemovitost darem tak to SJM nespada.
Bezúplatné dary a dědictví do SJM nespadají. Ale případné zhodnocení tohoto majetku v průběhu manželství už ano. Například kdybys dostala dům a pořídili byste novou střechu.
„aby to nevypadalo, že nevěřím partnerovi“
To jako vážně?
Pokud bych byl na jeho místě a nvrhla bys mi, že dáme dohromady předmanželskou smlouvu, jsem našenej. Nadšenej, že to máš v hlavě tak dobře srovnané a máš nějakou řekněme „finanční“ gramotnost. (Nemyslím to zle)
Heleď za mě určitě smlouva.
V klidu se domluvíte co a jak a je to jistota pro oba. Tady nejde vůbec o důvěru. Jde o peníze.
Pokud ti vaši chtějí něco dát, ať to nechají jako dědictví. To do SJM nespadá. Darem bez úplaty za jejich života také nespadá do SJM.
Ale to platí dnes. A teda nevím, jak by to bylo v případě, že třeba za 15 let to bude tak, že i dar a dědictví jde do SJM a ty bys to zdědila třeba pár měsíců před novým zákonem. Asi blbost, ale tak napadlo mě to.
@nozu píše:
Bezúplatné dary a dědictví do SJM nespadají. Ale případné zhodnocení tohoto majetku v průběhu manželství už ano. Například kdybys dostala dům a pořídili byste novou střechu.
Museli by k tomu mít schované doklady. A při výměně střechy svépomocí, s kamarádem atd. nevím no. Kdo to dneska schovává ![]()
@Púpava 91 píše:
Ahoj holky, mám tu jednu otázku. Chystám se sice optat hlavně právníka, ale třeba jste se s tím některá už setkala a budu mít radu zkušenějších![]()
S partnerem čekáme naše první společné miminko a partner si mě vzhledem k situaci chce vzít. Já jsem hrozně ráda, ale vyvstává jedna otázka ohledně majetku..
Partner má z mládí dceru s jinou ženou, o dceru se stará, většinou je týden u nás a pak 14dní u mámy a takhle se to točí ( bydlíme cca 15km od bývalky takže není problém s dojížděním do školy atd.) Dcera je skvělá, mám jí moc ráda. Ohledně její maminky jsou vztahy trochu ostřejší, ale respektujeme se. Nicméně problém je že vím, že maminka je hodně na peníze ( mimo alimenty platí partner polovinu všech výdajů typu škola, oblečení, elektronika atd.. ) ale to není předmětem dotazu - jsou tak domluvení kvůli dceři, aby se měla dobře.
S partnerem vyděláváme slušné peníze a moji rodiče mají dost majetků a taky malou rodinnou firmu - a tady je kámen úrazu. Jsem jediná dcera rodičů a chtějí do budoucna na mě firmu i nemovitosti přepsat. Jenže, pokud budu ve sňatku,tudíž to co přepíší na mě, bude SJM, že? Nemám vůbec problém s tím, že by to byl společný majetek mě a partnera, ale co kdyby se nedej bože partnerovi něco stalo, bude tedy dědit jeho dcera z prvního vztahu peníze mých rodičů vlastně??
Nechci, aby to vypadalo jako hyenizmus že jsem lakomá
Moc se mi nechce otevírat téma nějaké předmanželské smlouvy atd. kvůli majetkům, aby to nevypadalo, že nevěřím partnerovi. Já jen vím, že maminka dcerky by se o korunu ošidit nenechala ( partner pracuje jako hasič, takže prostě bohužel musím myslet i na riziko )..ale naši tvrdě dřeli celý život a nikdy nevíte, co se stane. Dcera partnera má všechno, je zabezpečená a partner jí měsíčně spoří na účet co dostane v 18ti letech, takže opravdu jí neošidíme…
Ne, co dostaneš darem, nebo zdědíš, do SJMnespadá.
Pokud ti to rodiče dají, je to tvůj majetek a ne SJM. Problém však nastává, když zemřeš, tak manžel dědí vedle vašeho společného dítěte/dětí. Asi bych to udělala tak, že to, co dostaneš darem, bude jen tvé a pro případ nouze bych udělala závěť, že vše, co jsi dostala darem od rodičů, chceš, aby připadlo jen vašim dětem, nikoli manželovi. Nebudeš muset řešit předmanželskou smlouvu, ale skočíš jen k notáři udělat závěť. Zbytek, co nabudete do za manželství, bude SJM a tím pádem se dělit případně i jeho dětem z předchozího vztahu, což je fér.
Co ti rodiče darují nebo co zdědíš bude jen tvoje. Ale pokud by se s tebou něco stalo, zdědí to stejným dílem manžel a vaše děti. A jednou po něm spolu s vašimi dětmi i jeho dcera. Nechala bych na notářství sepsat závěť, že v případě tvé smrti chceš, aby veškerý majetek, který ti rodiče darovali /nebo to co zdědíš/, budou dědit jen vaše děti. Je to otázka jedné návštěvy u notáře a je to fér a spravedlivé. A ani to nemusíš nikomu říkat.