Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malej má už dlouho úplně to samé neví někdo co to je?
Dcera to jako menší měla taky. Možná kolem 3 let. Už nevím. Kamarádka říkala že její syn to měl taky, ale nemůžu si už vzpomenout zda mi říkala z čeho toho a co to je. Každopádně dceři to zmizlo po nějaké době.
Já i syn to máme, jde o odlupovani kuze z jazyka. Můžou to zhoršovat nějaké potraviny, jako rajcata. Nebo třeba nemoc. Když nám není dobře, oboum se to zvýrazni. Dle dr.se to nijak neřeší.
Syn to má také. Je to z premmozenych kvasinek. Má to už 3 měsíce.
Je to zánět jazyka a měl by to vidět lékař. Může být virový i bakteriální zánět, Herpes, nebo i nedostatek vitamínu. Pokud bolí, tak řešit co nejdříve
@korneli kvasinek? A co na to pomáhá? Mažu muto fialkou.Ale pořád se to objevuje na jiném místě tak nevim co už dělat. Malému je rok nevím jestli ho to náhodou nebolí.
@pannda posílala jsem to naši sestřičce ktera to ukazovala panu doktorovi, zítra mi pošle recept.Tak snad to zabere. Ale malí si nějak nestěžuje že to bolí.
@klíč568 píše:
@pannda posílala jsem to naši sestřičce ktera to ukazovala panu doktorovi, zítra mi pošle recept.Tak snad to zabere. Ale malí si nějak nestěžuje že to bolí.
Mám to střídavě už asi 20 let, u mě je to projev chronické anemie. Pomáhá železo a vitamíny, které usnadňují jeho vstřebávání.
Příčina neznámá, léčba jakbysmet. Pacienta to ani moc neobtěžuje (snad mírné pálení jazyka po požití některých pochutin). Často se periodicky ztrácí a znovu objevuje. Základní krevní odběry k podchycení různých patologických stavů určitě nejsou na škodu.
@Doctus dobry den, co by to mohlo byt, jsem nekurak ![]()
ustni hygiena se dodrzuje ![]()
Nevim zda mam jit k lekari? Jine obtize nemam ![]()
@Terulik964
Mapovitý jazyk se prakticky nedá řešit. Dá se s tím jedině smířit. Dominantní dopad je estetický, občas mohou být pálivé / štípavé pocity po konzumaci kořeněného jídla.
V tradiční čínské medicíně to ukazuje na oslabení trávicího traktu.
A byl by to výborný symptom pro homeopata, pokud bys chtěla nějaké jiné potíže řešit touto cestou.