Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat vás kdo jste na marodní do kolikátého dne v měsíci vám chodí peníze?? Mě to přijde pokaždé jinak a už jsem z toho fakt znechucená a každý měsíc na***á.
![]()
Díky za odpovědi, Sandra
Loni jsem marodila měsíc po laparce a měla jsem složenkou peníze doma k 10. v měsíci a letos jsem na rizikovým a dostala jsem od OSSZ první nemocenskou v dubnu za březen a až 26.4. a to to mám na účet, tak jsem zvědavá tento měsíc.
to je fakt děsný, dělaj si tam co chtěj, ještě abysme si to samy vyřizovaly. Já na účet koukám každý den a zatim nic. Fakt supim:)
Já s tím ani nepočítala, tak jsem tam nekoukala, ale díky tobě jsem teda mrkla. Docela mě to překvapilo. ![]()
ahoj, já marodila třičtvrtě roku..a každý měsíc mi to chodilo jinak.. +/- 10 dní (mno..spíš teda plus..někdy do 10. nekdy až po 20.) ![]()
mě přišly peníze dneska. docela jsem byla překvapená, minulý týden přišly až po 15. Ale pravda je, že to moc neřeším… většinou jak slyším o těch problémech, tak s nimi až tak moc v daném měsíci nepočítám a vždycky jsem teda pouze příjemně překvapená, když dorazí
přece si k tomu těhu ještě nebudu zbytečně vytvářet stres rychlostí práce naší sociálky
za to mi to fakt nestojí…
dragy, docela jsem se v práci naučila, že jsou věci, nad kterými stojí za to se rozčilovat a věnovat jim svoji energii a jsou věci, u kterých je to zbytčená ztráta času a elánu, protože s tím člověk nic neudělá a jen si zadělává na žaludeční vředy (a že jsem k nic teď před druhým těhu už neměla daleko…). a výplaty ze sociálky prostě patří do té druhé kategorie. prostě to tak je, dělají to tam taky jenom lidi, kteří jsou neskutečně zahlcení agendou a prostě se občas nestíhá. tímhle je nechci obhajovat, protože jde o naše peníze, které potřebujeme, ale jen dávám na zvážení také druhý pohled na věc. přidávám, že na sociálce fakt nepracuju, takže nejsem profesně zatížená.
takže bych si hlídala, jetsli peníze dorazí v měsíci, ve kterém mají a pokud ne, pátrala po chybě. tady si asi můžeme vzájemně postěžovat a ulevit svému vzteku (což občas taky není od věci), ale systém nezměníme ![]()
Ahojky sociálka má oficiálně 30 dní na zpracování od doby, kdy tam zaměstnavatel doručí lístek na peníze.
Dřív ho musel doručit do 2. max.3 dne v měsící aby to ještě ten měsíc kolem 25 vyplatili…
Takže bych se zeptala v práci, kdy to tam nesou a cca 30 dní na to by měly dorazit korunky… Ale počítej s tím,že sociálka má na všechno času dost…
Ale počítej s tím,že sociálka má na všechno času dost…Taky mne štvalo, že jsem po dobu své dlouhé nemocenské na peníze čekala mnohem déle než oněch 30 dnů, přesto mi tahle věta přijde hnusná. Proto bych ještě doplnila to, co již napsala Nozu (ani já na sociálce nepracuji). Objem dat, který musí správa sociálního zabezpečení zpracovávat, je obrovský a důvodů, proč se proces zpracování nemocenské může pozdržet, je nemálo. Nemocný musí včas(!) doručit formulář zaměstnavateli, ten jej musí řádně a bez chyb(!) doplnit a potvrdit a včas(!) doručit na sociálku ke zpracování. Totéž musí udělat lékař(!) - vyplnit a včas doručit. A oba tyto formuláře a následně další, které se vystavují při ukončení nemocenské, musí být na sociálce zkompletovány. Jistě se to nedělá ručně, ale aby je podle rodného čísla a dalších údajů v papírech spároval „počítač“, musí někdo ta data z nich do informačního systému pořídit. Rozuměj „přepsat“. Nechtěla bych to dělat. Každej druhej doktor píše jak prase, formuláře jsou z blbýho papíru, ne každá propiska na nich drží, špatně se propisují na kopii, takže ta zaměstnavatelská část bývá skoro nečitelná. Zdroj možných chyb tedy značný. Někdo pak musí chybové stavy zpracování řešit, dohledat papíry, zjistit důvody atd. atd. Nemluvě o tom, že vytvořit „dokonalý“ software pro provoz takovéhle velké agendy vyžaduje především včasné a jasné zadání, kterého se informatikům od zákonodárců a vykladačů zákona dostává velmi vágně a rozhodně ne včas. A neustále se mění. Jako informatik jen prezentuji vlastní zkušenost…
Hmmm tak já mám se sociálkou jen špatné zkušenosti.Bratr čekal na nemocenskou 2nebo 3měsíce a pořád,tak jsme se šli zeptat kde je problém… ![]()
No byl to problém 6 přepážek fungovaly jen dvě,a ostatní stály v hloučku s kafatama a vesele se bavily
takže já se už nedivím vůůůbec ničemu…tož tak
![]()
Anonymní píše:
Hmmm tak já mám se sociálkou jen špatné zkušenosti.Bratr čekal na nemocenskou 2nebo 3měsíce a pořád,tak jsme se šli zeptat kde je problém…
No byl to problém 6 přepážek fungovaly jen dvě,a ostatní stály v hloučku s kafatama a vesele se bavily![]()
takže já se už nedivím vůůůbec ničemu…tož tak
![]()
![]()
Ale vždyť nemůžeš vědět, zda jejich náplní práce je právě obsluha přepážky. A nebo měly zrovna pauzu, na tu snad nárok mají, ne?
Já bych je až tak nekritizovala a hlavně ty na přepážce přece neovlivní to, kdy bratrovi dorazí nemocenská ![]()
Hoj holky já sem taky po laparoskopii a marodim od 15.10,2012 a dnes je 11,12,2012 a dnes mi přišla nějaká žertovná suma normálně beru 17500čistého a za měsíc a pul-marodní mi přišlo 5790?? trochu to asi nechápu nebo ve mzdovce vycucla nějakej rumik. každopádně mezi tim jak oni maj na všechno čas jsem dostal ještě nějaké sankce za nevčasný zaplacení hehe tak marodit se vyplatí