Rodičovská a studium na VŠ

19200
8.5.10 12:01

Rodičovská..

Chtěla jsem se zeptat zkušenějších nebo znalejších, jestli nevíte, zda když jsem student VŠ, mám nárok na rodičovskou dovolenou? A mateřskou, pokud bude na 3 roky, budu mít 7600 kč? Děkuji :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15674
8.5.10 12:08

Mateřská je jen 28 měsíců (záleží, kdy na ni nastoupíš), ale to si nejsem jistá, jesti na ni jako studentka máš nárok. Pokud ne, tak si nebudeš moc volit ani délku rodičovské (ta pak navazuje na MD) a budeš mít automaticky tu 4letou (tj do 21 měsíců dítěte ve výši 7600Kč, pak do 4let už jen 3800Kč). Na rodičovskou máš nárok, pokud o dítě celodenně pečuješ, tj nedáváš ho do školky nebo jeslí na víc jak 5 dní v měsíci (do tří let) nebo max 4 hodiny denně (od 3 do 4 let).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320

Rodicovskou dovolenou mit budes.ALe zklamu te narok na tri roky nemas.Budes dostavat 7600 21mesicu po te 3800 do 4let.Materskou mit nebudes penize budes dostavat az po porodu.Ledaze by jsi delala brigady kde si prispivas na zdravotni a socialni tam by jsi mela 6-8 tydnu pred terminem narok na materskou a do 28mesicu a pote rodicak.
Jinak pokud jis nedelala tak mas smulu az po porodu a delku si navolit nebudes moc leda ze bysel pritel nebo manzel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4631

ahoj,
pokud jsi student VS a nemas pred porodem odpracovano tusim 270 dni nemas narok na materskou a na rodicak jen 4-lety… ale pokud chces 3 lety muze jit na rodicak tatinek (aniz by prestal pracovat) a hned dalsi mesic se to prepise na tebe aby jsi nemusela na pracak… snad je to trochu srozumitelne… kdyby neco pisni SZ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
8.5.10 12:12

Aha, já jsem myslela že budu na mateřské 3 roky a budu mít 7600, tak to jste mě pěkně vyvedli z omylu.. pracovala jsem skoro 2 roky brigádně normálně na smlouvu.. ale skončila jsem tam už loni v srpnu, takže před porodem asi nic.. Manžel na mateřskou nepůjde, musí vydělávat, takže já teda 4 roky jo? To jsou věci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
8.5.10 12:25

Petap on muze pracovat dal tatinek.
to jak je to brigadne bez na socialku se zeptat protoze ja si myslim ze narok ti tim padem vznikl a budes si moc vybrat ale jista si tim nejsu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
8.5.10 12:27
kattkka píše:
Petap on muze pracovat dal tatinek.
to jak je to brigadne bez na socialku se zeptat protoze ja si myslim ze narok ti tim padem vznikl a budes si moc vybrat ale jista si tim nejsu.

No zkusim to, tenktrát když jsem končila tak jsem dostala i zápočťák, tak tam dojdu, děkuju za radu :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
8.5.10 12:45

Zkus to.Jinak ten tatinek a pracuje samozrejme dal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
NumLock
8.5.10 12:52

Tatínek ale nemůže pracovat pokud pobírá PPM/peněžitou pomoc v mateřství/,jenom kdyby pobíral RD/rodičovský příspěvek/.

• Citovat
  • Upravit
101567
8.5.10 12:54

Pokud si skončila už loni v srpnu, tak z titulu té práce nárok na mateřskou mít nebudeš, musela bys na ni nastoupit do 180 dní po jejím ukončení, což už uběhlo.
Jedině, pokud bys teď našla novou práci, tak by se ti počítali dny z minulé práce do těch 270 odpracovaných dní za poslední 2 roky.
A upřesním rodičák přes tatínka, aby mohl volit délku rodičovské, tak musí nastoupit na nějakou dobu (může být i krátká v řádu dní) na mateřskou a během mateřské pracovat nesmí (na původní smlouvu, na nějakou jinou ano), pak ji ukončí, požádá o rodičák, vybere jeho délku a převede na tebe. Během rodičáku už pracovat může. Tím se dá dosáhnout na 3 letý rodičák, jen počítej s tím, že je to pakárna s papírováním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
8.5.10 12:56

No koukám že je docela složité.. práci bych chtěla, ale pořád polehávám, spím, jsem unavená :-) a na konci měsíce mě čekají státnice..No snad něco seženu, každá kačka dobrá - ale zase kdo mě zaměstná jako těhulku..??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
NumLock
8.5.10 12:59

S tím tatínkem to složité není,máme to tak a vyřídily sme to za 10 minut.Možná to tak vypadá,ale není.
Taky dost záleží na úřednicích na které natrefíš.

• Citovat
  • Upravit
19200
8.5.10 13:03
j.a.n.i1 píše:
Pokud si skončila už loni v srpnu, tak z titulu té práce nárok na mateřskou mít nebudeš, musela bys na ni nastoupit do 180 dní po jejím ukončení, což už uběhlo.Jedině, pokud bys teď našla novou práci, tak by se ti počítali dny z minulé práce do těch 270 odpracovaných dní za poslední 2 roky.
A kdybych si teď našla brigádu na smlouvu, byla tam třeba jen měsíc, tak se mi to připočte k té brigádě, kterou jsem skončila loni v srpnu a už nárok mám?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101567
8.5.10 13:52

No, to by záleželo jak by to přesně vyšlo… podmínky jsou dvě a obě musí být splněny k datu nástupu na mateřskou, tj k těm 6-8 týdnům před porodem:
1. 270 odpracovaných kalendářních dní za poslední 2 roky.
2. trvání pracovního poměru nebo být v ochranné lhůtě, ta je maximálně 180 dní, ale pokud bylo poslední zaměstnání kratší, tak je stejně dlouhá jako to zaměstnání.
Takže můžeš počítat ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
8.5.10 16:28

Zdravím,
opravím jen délku mateřské v prvních 2. reakcích. Ta není 28 měsíců, jak je tam napsáno, ale max. 28 týdnů! Tedy samozřejmě za předpokladu, že je na ji nárok a samozřejmě myslím běžnou délku a ne třeba u dvojčat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí