Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
To je pravda, ale zase neznám moc maminek, které by si zkracovali
a pokud jde na MD tatínek, tak má nárok max na 22 týdnů, ať to máme komplet. Pří dvou a více dětech je to max 37 týdnů pro matku a max 31 pro otce.
Tak abych to shrnula.. jako student, kdy jsem sice při studiu pracovala brigádně, ale v srpnu to bude rok, co jsem skončila, mám nárok až na mateřskou - po porodu, kdy budu 28 měsíců dostávat 7600 a potom do 4 let 3800, chápu to dobře?
Ne, na mateřskou nárok nemáš a od porodu budeš dostávat rodičovský příspěvek, když do 21 měsíců věku dítka to bude 7600,– a pak 3800,– do jeho 4. let.
Ahoj, nevím, jestli se to nějak nezměnilo, ale studentky nárok na mateřskou měly, akorát po dobu mateřské musely přerušit studium.
Samozřejně ta mateřská byla nízká a vyrovnávala se do výše rodičovského příspěvku.
Ale ten nárok na volbu délky rod. dovolené byl zachován. Zeptej se ve škole na mzdovém, tam to vědět budou nebo zjistí.
Tohle neplatí už od 1.1.2009, resp. 30.6.2009, studentky již nejsou účastny nemocenského pojištění a tak nárok nemají.
Ahoj,
já otěhotněla na konci třeťáku na VŠ. Porodila jsem v prosinci, to už jsem nestudovala, ale jelikož trvá půl roku ochranná lhůta od ukončení studia, škola mi platila PPM. Tu nejzákladnější, myslím 254 Kč na den. Škola ti ale nebude platit, pokud stále studuješ a studium neukončíš nebo nepřerušíš.
Já měla takhle nárok na tříletou variantu. Teď ale čekám druhé a to už mi škola nic platit nebude, tak budu muset nastoupit na čtyřletou…
Monysek8, ale tohle už právě od 1.1.2009 neplatí, škola už se nově nebere jako účast na nemocenském pojištění, takže teď už škola neplatí PPM ani když ji přerušíš.
Před koncem roku 2010 mi přišel dopis, že do konce února 2011 si mám neb nemám zažádat o 3letou variantu rodičáku, teď mi přišel nový dopis, že od 1.1.2011 mám přiznanou 4letou variantu, přitom jsem ještě nenahlásila na jakou jdu
… Takže co mám jako dělat? Má vůbec ještě teda význam jít o tu 3letou žádat? Jeden dopis udá to druhý to, krávo vyber si? ![]()
Ahoj, podle toho, jak jsem to pochopila já, tak aby v tom neměli zmatek, od 1.1.2011 automaticka všechny maminky (které ještě nezvolily variantu 3 nebo 4 leté rod. dov. a jejich děti jsou starší než 9 měsíců) budou vyplácet jako když jsou na 4leté a když do konce února zažádáš o tříletou, tak ti to doplatí a když ne, tak ti zůstane těch 3800 Kč měsíčně. Doporučuji si to zařídit v lednu.
můžu se s dovolením vetřít?
doudovka vyčetla jsem že: pokud sis nezvolila do 1.1., tak ti automaticky nastaví 4letou, hraniční termín je 28.2., pokud do té doby provedeš volbu, přemění ti to zpět a doplatí…
a můj dotaz: syn je narozen 30.6.09 - hned po porodu jsem přešla z RP dcera (07) na RP syna. V jeho 3m jsme provedli přes přechod mateřské na otce (abych si mohla zvolit, protože já jsem nárok na ppm neměla) následnou volbu na 3roky…
podle tabulky, kterou přikládám, bych prý měla volbu provést znovu. Žádná obálka ani informace mi nepřišla… tak jsem z toho jelen… víte to někdo?
podle mě, když jsem už volbu provedla, tak to nebudu dělat znova… a je to takové jedna paní povídala, takže si myslím, že snad už to nemusím řešit
zuzanasinova píše:
můžu se s dovolením vetřít?
doudovka vyčetla jsem že: pokud sis nezvolila do 1.1., tak ti automaticky nastaví 4letou, hraniční termín je 28.2., pokud do té doby provedeš volbu, přemění ti to zpět a doplatí…a můj dotaz: syn je narozen 30.6.09 - hned po porodu jsem přešla z RP dcera (07) na RP syna. V jeho 3m jsme provedli přes přechod mateřské na otce (abych si mohla zvolit, protože já jsem nárok na ppm neměla) následnou volbu na 3roky…
podle tabulky, kterou přikládám, bych prý měla volbu provést znovu. Žádná obálka ani informace mi nepřišla… tak jsem z toho jelen… víte to někdo?
Ahoj,
já jsem dnes volala na UP - Odbor státní sociální podpory a právě tam mi paní povídala, že se nemusím ničeho bát, že mi normálně pokračuje rodičovská dovolená dle již zvolené a potvrzené délky výběru RD …jsem na tom podobně jako ZuzanaSinova - taky se mi narodilo dítě v roce 2009, akorát v dubnu, takže jestli už máš doma potvrzení od ÚP „Oznámení o schválení volby“, tak byste měli být v klidu, rodičovská ti bude chodit dál jako dosud.
Ahojky maminky, nechci zakládat novou diskuzi je to zbytečný tak se zeptám rovnou tady. Měla bych dotaz ohledně rodičovský
Já jsem disponentem u přítelova účtu je možné aby mi posílali rodičovskou na přítelovo účet? Nebo je to složenkou..Děkuji a moc se omlouvám že píšu tady ![]()
Jasně, kam chceš
mě chodí na účet, nebo teda prvně na skartu a pak na můj účet, ale můžeš si to posílat i na manželův, jim je to jedno ![]()
@blackulka Můžeš si ji nechat posílat na libovolný účet, ani tam nemusíš být disponentem.