Oznámení o nástupu do práce

Marry11
23.4.10 13:29

Oznámení o nástupu do práce

Holky mám dotaz. Mám zdravotní problémy. S manželem jsme plánovali miminko do 3 let věku Nikolky a bohužel nevíme zda se zadaří to stihnout. Mám poslední týden na to se rozhodnout co s mateřskou jakou variantu si mám vybrat jestli 3 letou nebo 4 letou.
Byla jsem dnes se ukázat v práci zda by mně drželi místo 4 roky a říkali, že ne a ptali se zda plánujeme druhý. Řekla, jsem že ted ne že mám zdravotní problémy. A určitě víme, že do práce se vracet nechci, až po druhým dítěti.

Moc plánujeme druhý, ale OK budu nejdřív kolem Vánoc záleží na okolnostech a pak máme obavy, abych stihla otehotnět do 3 let. Proto jsme se rozhodli pro 4 letou variantu.
Jen jsem z toho špatná, že s takovou příjdu o práci :(, když to nestihneme do 3 let. Jakou variantu byste vybraly?

PS stejně si myslím, že by mně daly výpověd z nadbytečnosti, ale třeba je to můj pohled. Nevím. A příjdu s takovou i o odstupné, když neotěhotním. Chjo je to tak těžký se rozhodnout :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
neczuz
23.4.10 13:39

Lidi si honě pletou 2 pojmy - délka rodičovské dovolené a délka pobírání rodičovského příspěvku. Zvolená délka pobírání rodičovského příspěvku nijak neovlivní délku rodičovské dovolené - ta je vždy 3 roky. V práci ti budou držet místo jen 3 roky bez ohledu na to, jakou variantu zvolíš. Celkové množství peněz, které od státu získáš při 3 nebo 4 leté variantě vychází výhodněji pro 3 letou variantu. Samozřejmě si musíš při 3leté variantě odkládat peníze na dobu, kdy pak nebudeš dostávat nic. Za mě bych šla tedy na 3 letou variantu.

• Citovat
  • Upravit
Marry11
23.4.10 13:45

taky mně to dnes napadlo, že můžu být doma 3 roky a pak budu rok doma bez peněz, ale to bych se musela zaregistrovat asi na pracák co?Já určitě do práce totiž nenastoupím chceme to druhé jen si musíme počkat déle.

• Citovat
  • Upravit
2436
23.4.10 14:02

Já taky budu rok doma bez peněz, ale ne že bysme plánovali durhé, ale zkrátka mi nevzali malou do školky. Na pracák se nechystám. Registrovat se tam nemusíš, povinnost to není, naopak co vím, když máš malé dítě tak se ptají, zda máš zajištěné hlídání a zda skutečně můžeš nastoupit pokud by ti něco našli, někde tě bez toho ani nezaregistrují. Jediné co bys měla udělat je po skončení té tříleté RD si zajít na svou zdravotní pojišťovnu a tam se zaregistrovat jako osoba pečující celodenně o dítě do sedmi let věku, tím si zajistíš, že za tebe i nadále bude zdravotní pojištění platit stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marry11
23.4.10 14:09

Skvělý vyřešeno, tak jen ještě přemýšlím zda mám takto vědět sekretářce. Šéf chtěl vědět zda nastoupím do práce…A určitě chceme druhý tak nevím zda to není takový blbý jim napsat toto:

Zdravíme, rozhodla jsem se nakonec pro 3 letou variantu s tím, že plánujeme druhé. O nástupu do práce neuvažuji pokud se nezadaří budu doma déle.
Nebo jak to napsat trochu lépe? Zas říkám pravdu nemá smysl jím neco nalhávat.

• Citovat
  • Upravit
Marry11
23.4.10 14:12

Já kvůli tomu to chtěla dat na 4 roky, kdyby se nezadařilo to zvládnout do 3 let. Ono je to jedno jestli dostaneme na ráz peníze nebo po částech…Takže s tímto jste mně moc pomohli. Takže bud se zadaří a nebo příjdu o místo. Jen se sluší jím to dat vědět

• Citovat
  • Upravit
2436
23.4.10 14:17

Tak jim dej vědět, že se po třech letech určitě nevrátíš…ale to si budeš muset asi podat i výpověď co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marry11
23.4.10 14:19

právě to bych byla vlastně vyhozena…kdyby se zadařilo do 3 let tak by se mně to automaticky prodlužovalo na další 3 roky a pak bych už nastoupila do práce.

• Citovat
  • Upravit
2436
23.4.10 14:23

Tak v tom případě bych si to dala na tři roky a do práce oznámila, že mám zvolenou tříletou variantu a po jejím skončení nastoupím, pokud ovšem nebudu znovu těhotná. Když nebudeš a budeš chtít být dále doma, tak dáš výpověď až potom. Může se stát, že přeci jen otěhotníš do těch tří let. Já vlastně moc nechápu, proč to zaměstnavatel řeší už teď, ty tři roky ti práci držet musí stejně!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7853
23.4.10 14:26

Marry a u tebe v práci je nějaký organizační nebo jiný problém, který brání tomu, abys normálně po 3letech znovu nastoupila do procesu…třeba jen na pár měsíců, než se zadaří a než půjdeš zas na mateřskou? Mně to alespoň přijde jako nejjednodušší řešení…vlastně ani moc nechápu, proč to řešit nějak jinak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
23.4.10 14:31

ahoj rozhodně bych volila tříletou variantu a raději když se nezadaří mimi do tří let ,tak bych dopráce nastoupila,aby se ti měla z čeho vypočítávat další mateřská, protože pokud dostaneš výpověd tak dostaneš jenom rodičovský příspěvek a to až ode dne narození dítěte, zadařit se vám může třeba dva měsíce před koncem té tříleté doby, pak půjdeš na neschopenku a nemůžou ti dát ani výpověď a tak se ti bude mateřská počítat stejně jako u prvního dítěte! doma pak klidně můžeš být ten 4tý rok sice zadarmo, ale zdravotní za tebe stát platiti bude a ty si můžeš najít třeba brigádu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marry11
23.4.10 14:47

No holky právě já bych raději do práce na půl roku nenastoupila :( Už to tu bylo jednou pracovala jsem na tom místě jen 3/4 roku a pak začla krvácet a byla na neschopence. Takže když jim udělam toto po druhý tak mně ukamenují. Proto bych se i s takovou to místo raději přišla.

• Citovat
  • Upravit
Marry11
23.4.10 14:47

holky prosím jaká je výše u 3 leté a 4 leté varianty?

• Citovat
  • Upravit
7853
23.4.10 14:55

cinkxa - tahkle to úplně není. Je jakási „ochranná lhůta“, která ti zaručí to, že ikdyž tě „vyhodí“ nebo budeš na kratší úvazek…tak pokud PORODÍŠ druhé dítě do 4 let věku prvního, tak nárok na mateřskou máš, stejný jako na tu první.
Možná to nepíšu přesně, někdo mě jistě opraví, ale ten princip tak nějak je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marry11
23.4.10 15:03

holky moc ste mně pomohli manžel to nějak neřeší a mně to trápilo.

Zvolím 3 letou s tím, že bud se zadaří nebo ne.
Budu se snažit dat co nejdřív do kupy.
V práci řeknu, že nastoupím pokud zdravotní problémy dovolí nebudu to dále specifikovat, že plánujeme druhý. A bud zjistí, že jsem těhotná nebo se vzdám místa. Bych fakt nechtěla jim nastoupit na pár mesíců když v duchu budu počítat plodný dny :lol:
Jen ještě řeším co výjde výhodněji zda si to dat na 4 roky s danovou ulevou a nebo na 3 roky a pak nepobírat nic.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex