Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,chci se zeptat už rok sem na pracovním úřadě a půl roku nedostávám žádné peníže a termín porodu mám 6.6.2010 a jelikož splnuju že za poslední dva roky mám odpracováno 270 dnů v kuse tak mám papír od dr. že od 25.4. nastupiji na mateřskou a 21.4. jdu na úřad se odhlásit.A chci se zeptat jestli nevíte kolik bych měla dostávat.Před tím sem brala 9000kč a poslední 3 měsíce jen 4000kč.Předem děkuji za odpověd ![]()
Ahojky - osobní zkušenost nemám, ale podle mě máš nárok jen na 7600 od porodu. O mateřskou dovolenou žádáš přece zaměstnavatele - ale jak píšeš - už rok nepracuješ
.
malekote, ale podle mne nárok na mateřskou nemáš. Doktor ti sice může napsat papír na mateřskou, ale většinou to píšou kvůli sociálce nebo ÚP. Nárok na mateřskou by jsi měla , pokud by jsi nastoupila na mateřskou do půl roku od ukončení zaměstnání. Nepřihl. Karinka
Taky nemám osobní zkušenost, ale když porovnám tvůj plat a můj, budeš mít 7600,– po celou dobu…
Já měla plat 11-12000 čistého a dostávám 220,– na den čili se pohybuju mezi 6100 - 6900,– dle počtu dní a soc. mi doplácí do 7600,–
Čili i kdby jsi nesplňovala těch 270 dnů, dostala bys stejně těch 7600
Markit, ale ty dostáváš mateřskou, tzn. od těch cca 8 týdnů před porodem, ale Malekote bude dostávat rod. příspěvek až od porodu tzn. určitou dobu 7600,– a potom 3800,–
jakto že pak 3800kč.I když sem svobodná,to se přece nedá utáhnout? ![]()
nnnn píše:
určitou dobu 7600,– a potom 3800,–
To záleží jak dlouho bude na RD. 3 roky- 7600,–
4roky- 21.měsíců 7600,– zbytek 3800,–
malekote21 píše:
jakto že pak 3800kč.I když sem svobodná,to se přece nedá utáhnout?
Tak pokud před narozením dítěte (respektive před nárokem na MD) nepracuješ, můžeš čerpat jen 4letou variantu RD. Tzn. že od narození miminka pobíráš do jeho 21 měsíců 7600,– Kč a pak do 4 let jen 3800,– Kč. Vyživovací povinnost má pochopitelně také otec miminka a to i vůči tobě (i když spolu nežijete) - do dvou let věku dítěte.
Co si budeme povídat - je to málo. I když žiješ s partnerem, tak musíte vlastně vyjít jen s jedním platem. Pak už zbývá jediná možnost - a to sociální příplatky…
Samozřejmě můžeš dát dítě ve 3 letech do školky a nastoupit do práce. Ale pokud bude do školky chodit celodenně, tak ztrácíš nárok na rodičák. A nic to nemění na faktu, že kvůli „nezaměstnání“ před MD budeš nucena čerpat právě tu 4letou variantu RD.
Příspěvek upraven 07.04.10 v 12:15
To bohuzel nemuzes, jelikoz jsi vedena uradu prace, nemas moznost volby delky rodicovske dovolene, musis vzit tu ctyrletou…od 21mesicu ditete ti bude chodit je 3800…
To je fakt málo,a v květnu se mám stěhovat do vlastního bytu tak nevím jak to pak utáhnu a to budu ještě splácet půjčku 1300kč ![]()
malekote, ale ty nárok na mateřskou nemáš, takže budeš pobírat těch 7600,– do 21 měs. miminka a pak těch 3800,–. Pokud ale žiješ sama v bytě a né u rodičů, tak by jsi mohla mít nárok na nějaké soc. příspěvky. Pokud ale bydlíš u rodičů, tak máš prostě smůlu
Ted sem u toho co s ním čekám mimčo a od května začínám bydlet sama ale vedená jsem u rodičů zatím než budu příští týded měnit bydlliště
Je to drsny…ale nez si dnes clovek poridi mimi, chce to hoooodne pocitat, jestli si ho muze vubec dovolit…nemyslim to nijak zle, neuraz se…pokud budes mit vlastni byt, aspon dvoupokojovy - zkus si sehnat spolubydlici…bud taky svobodnou maminu…nebo studentku…podelite se o najem a naklady…