Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj chtěla bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s přerušením rodič. dovolené. Normálně bych měla být na rodičáku do konce června 2011. Ale v červnu 2010 nastupuji na celý úvazek do zaměstnání. Rod. dovolenou bych chtěla pouze přerušit a ne zrušit z toho důvodu, kdyby např. malý školku špatně snášel, nebo často marodil- kdybych musela opustit zaměstnání. Malý půjde od září 2010 do školky celodenně.
Přerušit rodičovskou dovolenou nejde, buď ji ukončíš a příjdeš o podporu v mateřství (podle toho na jak dlouho sis ji zvolila) a nebo ji necháš přepsat na jiného rod.příslušníka.
Motáte 2 věci najednou… rodičovskou dovolenou čerpáš u zaměstnavatele a nástupem zpět do původního zaměstnání se ruší, ale kdykoliv do 3 let věku máš právo o ní znovu zaměstnavatele požádat a on je povinen ti ji umožnit.
Ohledně rodičského příspěvku je to tak, že nárok na něj budeš mít až do konce srpna, pak už ne, protože dítě bude celodenně ve školce, ale kdyby zase bylo doma, tak ti nárok opět vzniká a můžeš o něj znovu požádat.
Jo a kolik je dítku, máš RP na 3 nebo 4 roky?
Tak to je zvláštní, já byla na sociálce a tam mi řekla paní že jakmile nastoupím na HPP a dítě bude celodeně ve školce tak mi nárok na rodičovský příspěvek zaniká. A kdybych po půl roce s tím HPP skončila a chtěla ho dočerpat tak nemám nárok. ![]()
Měla jsem totiž možnost jít přes zimu do práce a docela jsem se na to těšila.
Nakonec jsem tedy nešla, když mi bylo na tý soc. tohle řečeno.
No měla jsem se o to víc zajímat když J.a.n.i. říká že to jde.
Odpovím přesněji: malej bude mít 1. srpna 2010 3 roky, tudíž jde od září do školky. Rod.dovolenou jsem si zvolila na 4 roky. Předchozí zaměstnání bylo ukončeno pro smlouvu na dobu určitou v červnu 2007, tudíž teď nastupuji na úplně nové místo.