Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
už jsme to dočetla i to vysvětlení proč to nejde.. uznávám omyl…
![]()
Ale určitě bys otce uznat měla… v její situaci si být bez alimentů nemůže dovolit navíc otec má povinnost když uzná otcovství tě na 2 roky zabezpečit!!!!!!!!! Nejen dítě, ale i tebe!! Vím to, protože toto jsme podepisovali u Kačky… a na matrice o tom nemluvili, našla jsme to až v poučení.
Markit.Hl píše:Ale určitě bys otce uznat měla… v její situaci si být bez alimentů nemůže dovolit navíc otec má povinnost když uzná otcovství tě na 2 roky zabezpečit!!!!!!!!! Nejen dítě, ale i tebe!! Vím to, protože toto jsme podepisovali u Kačky… a na matrice o tom nemluvili, našla jsme to až v poučení.
No, ono je to sice fakt, ale v dnešní době je bohužel víc otců, kterí na nějaké povinnosti vyloženě kašlou, takže platí až když jim začíná vyhrožovat nějaká instituce( soud, policie)…na druhou stranu svá práva na dítě si vynucují tak, že to teda někdy velmi znepříjemnuje život a matku to dostává do situace plné stresu a pod a potom může přijít i o mléko ( což dnes taky není nejlevnější záležitost…a vůbec, ze strachu pak ty matky dělají takové ústupky, že v té době si řeknou, že nějakých pár stovek, od rádoby otce jim za to asi teda fakt nestojí…vím z vlastní zkušenosti a to jsem ho tam zapsaného u dcery neměla…a taky jsem si žila pekelně v nervách…
když tak zkus požádat o vstup do naší uzavřené skupiny „samá máma nebo táta“, tam ti některé holky popíšou dost přesně, jak otcové jejich dětí berou vážně ty svá práva a povinnosti…někdy jsou štastné, že dostanou po půlroce pár stovek na dítě, natož na sebe…
ale netuším, jakého charakteru je tento otec, takže třeba bude zrovna ta světlá výjimka, co platit bude…a dítě bude navštěvovat pravidelně opravdu za účelem, kterým má…
jeanette - i když se otec nestará a neplatí, je na straně matky zákon.
Sama toto řeším.. exmanžel mi momentálně dluží na alimentech 9000,– ale dcerku chce… je jen na naší dohodě, že jsem zatím žalobu nepodala a ví, že to opravdu hrozí!!!!
Markit.Hl píše:
jeanette - i když se otec nestará a neplatí, je na straně matky zákon.
Sama toto řeším.. exmanžel mi momentálně dluží na alimentech 9000,– ale dcerku chce… je jen na naší dohodě, že jsem zatím žalobu nepodala a ví, že to opravdu hrozí!!!!
No a to je právě ono, sama píšeš, že dotyčný neplatí, takže se zeptám narovinu, v případě, že bys neměla momentálně svého nynějšího partnera, jak bys to finančně zvládala a ještě s těmi nervy, že musíš dávat dcerku jejímu otci jen proto, že je v rl, tudíž na to má právo,ale on sám své povinnosti ohledně placení nedodržuje???
Chci prostě jen napsat, že za sebe bych v případě, že by dotyčný otec měl být tohoto typu, že bych už předem tušila, že platit asi nebude, tak bych ho raději do toho rl nepsala…protože výsledek co se placení je stejný, ale aspon, pokud nebude v rl, mám klid, že se nebude domáhat vidět dítě, o které ti otcové dle mě stejně nemají zájem jako o takové,ale dělají to spíš na zlost té matce…protože, kdyby měli zájem o dítě, tak je asi logické, že by platili, protože by jim nebylo jedno, za co žijí…
a co se týče našich zákonů, které jsou na straně dítěte, tak z těch je mi spíš na zvracení, když matka může začít dělat něco až po 4 měsících neplacení alimentů…a z čeho má asi to dítě a matka žít ty 4 měsíce, to jaksi zákon moc neřeší…takže tot můj názor na tohle…
ale samozřejmě neznám ani zakladatelku tohoto tématu , ani otce, takže to se musí rozhodnout ona sama a hlavně ona sama nejlíp zná svou situaci, zda si vůbec může dovolit být natoliák hrdá, aby ho tam nenapsala (nevím, zda ji pomůže rodina, přátelé…)
jeanette - ex platí neplatí celé 4 roky… já mám svůj byt, to je pravda a prostě+ jsme 1 pokoj pronajala…
Ono je pravda, že jsme se rozváděla, když bylo Kity 7 let čili měla s tátou velmi dobrý vztah a ten má pořád… takže tam bylo těžko ho upírat… lehké to není… opravdu musí zvážit finance a otcovská práva. Ono někdy je to o nervy, ale pokud je finanční tíseň on je povinen a když to nedělá, pak soudy a bude muset.
Ahojky,já právě chtěla jak bude malý mít ty tři roky dát ho do školky a začít zase chodit do školy ráno.Už mám vybranou školu v Ostravě..... to bych i tak musela být 4 roky na mateřské? ![]()
Nemusíš, ale na tříletý rodičák nemáš nárok, takže bys prostě o poslední rok rodičáku přišla, protože abys ho mohla dostávat tak by dítko nesmělo být ve školce déle než 4 hodiny denně.
Já to nechápu,na pracáku mi řekli že už ted 21. mě odhlešuji a začne mi chodit mateřská a na meřskou nastupuji 25. takže mám nárok na ty 3 roky
malekote21 píše:
Já to nechápu,na pracáku mi řekli že už ted 21. mě odhlešuji a začne mi chodit mateřská a na meřskou nastupuji 25. takže mám nárok na ty 3 roky
Tak v tom máš nějaký hokej, protože jak píšeš na pracáku jsi už rok a poslední peníze jsi brala, jak jsem pochopila před půl rokem tj. podpora. Pak jsi neměla nárok na žádné přídavky a teď bys měla nastoupit na mateřskou? To asi nee..nepleteš si mateřskou s rodičákem? Kdy máš termín porodu?
Já jsem na úřadě od ledna, termín porodu mám v listopadu a po podpoře nemám nárok na peníze. Až po porodu dostanu rodičák. Nejsi na tom náhodou stejně jakou já?
malekote: už to čtu…doktor ti napsal papír, že nastupuješ na MD. Ví, že jsi na pracáku? Protože, kdyby to měl hlášené, tak by papír na MD snad nevypisoval, protože pro pracák je to bezpředmětný. To mi bylo řečeno. Podle mého názoru na mateřskou nárok nemáš.
malekote: já bych hlavně došla na sociálku s tím papírem od doktora a tam ti zjistí zda nárok máš či nemáš, tedy ono nárok nemáš, ale tam ti na to dají papír a s tím papírem musíš zpět na UP, aby tě neodhlašovali teď, ale až k datu porodu, jinak by sis za tenhle měsíc musela platit sama zdravotní.
A to že mají na UP pocit, že nárok na mateřskou mít budeš je docela možné, zákonná úprava se měnila teprve před rokem a čtvrt, tak to některé úřednice ještě nemuseli zaregistrovat.
Doktor to ví že jsem na pracáku,mám to napsané i v těhotenské kartě.A na tom pracáku mi ta ženská někde volala a prý že mám odpracovaných za poslední dva roky 270 dnů vkuse tak mám nárok na mateřskou 6 týdnů před porodem a vypočítala mi to že 21.4. se odlešuju a přihlašuju na mateřskou.Jinak bych na mateřskou mohla jít až po porodu.
No když myslíš… Já bych řekla, že budeš zpětně řešit, že tě odhlásili moc brzo, až se sociálky přijde zamítnutí mateřské.
§ 15
(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění;
malekote21 píše:
Doktor to ví že jsem na pracáku,mám to napsané i v těhotenské kartě.A na tom pracáku mi ta ženská někde volala a prý že mám odpracovaných za poslední dva roky 270 dnů vkuse tak mám nárok na mateřskou 6 týdnů před porodem a vypočítala mi to že 21.4. se odlešuju a přihlašuju na mateřskou.Jinak bych na mateřskou mohla jít až po porodu.
Malekote, tak to ti paní na pracáku řekla s prominutím pěknou blbost a ty se připrav na to, že budeš muset veškeré penízky, které ti byly vyplaceny před porodem vrátit. Ty paní na pracáku totiž někdy říkají pěkné bludy, ale je jim to jedno, páč nakonec ty budeš ta, která bude muset vše vracet. Raději běž přímo na soc. úřad a tam si to zjisti
nepřihl. karin píše:malekote21 píše:Malekote, tak to ti paní na pracáku řekla s prominutím pěknou blbost a ty se připrav na to, že budeš muset veškeré penízky, které ti byly vyplaceny před porodem vrátit. Ty paní na pracáku totiž někdy říkají pěkné bludy, ale je jim to jedno, páč nakonec ty budeš ta, která bude muset vše vracet. Raději běž přímo na soc. úřad a tam si to zjisti
Vracet nic nebude, mateřskou počítá a vyplácí OSSZ a ta to zamítne rovnou, ale bude problém s tím, že těch 6 týdnů nebude mít placené zdravotní pojištění…