Maso pro malé děti
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Maso pro malé děti
Jak často dáváte 2-3letým dětem maso? Vařím jeden den bez masa a jeden den s masem. Snažím se dávat hodně obilovin a zeleniny, nevíte o nějakých stránkách se zdravou výživou pro děti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj
maso dávám téměř denně.
Starší jí ve školce, mladší doma.
Ve školce mají jednu vyjímku v týdnu, kdy mají sladký oběd, ale předpokládám, že tam je zase zastopení bílkovin ve vejích (i když minimální)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Maso dávám téměř denně kromě jednoho dne v týdnu a to dávám žloutek. Kupuji různá, krůtí, kuřecí, hovězí, králíka a telecí ve sklenkách a pokud to jde, tak BIO.
Stránky se zdravou výživou neporadím, vařím, co mi napadne a malá není moc na obměny, takže spíš měním zeleninu či přílohy a ňahňám dohromady ![]()
- Citovat
- Upravit
Masový oběd máme tak 5× týdně. Myslím, že i 3× by bohatě stačil, už tříletých dětí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem maso rozhodně každý den nedávala. Spíš jsme měli zeleninu na všechny způsoby a maso tak 3× týdně. Někdy to bylo víc a když to bylo méněkrát, taky se nic nestalo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono nejde o MASO, jako takové. Jde o bílkovinu.
A ta se dá nahradit i jinak, než masem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dávám maso denně, když ne maso, zařazuji vejce.
Starší obědvá ve školce, tam taky mají maso téměř denně, vyjímka je sladký oběd jednou týdně.
Mladší měla problémy s chudokrevností, nedostatkem železa. Má ráda silné masové vývary, které si i pije k jídlu - většinou dělám z hovězích žeber a trochu toho masa v hlavním pokrmu - s přílohou a zeleninou. Sladká jídla nemá ráda.
Jinak občas krůtí, kuřecí, vepřové, rybu. Prostě střídáme, ale malé množství masa oběd vždy obsahuje.A vždy zeleninu v nějaké formě.
Dávám občas i játra - čerstvá, vepřová, ve formě omáčky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vzpomněla si rybu.
Starší ryby nejí, odmítá.
My s manželem ryby nemusíme tay, kapr na Vánoce, občas jednou za čtvrt roku nějaké filé, pangas, losos.
Malá rybu občas ve skleniččce. (přitom odborníci píší, že ryby jsou alergen a zařazovat až po třetím roce)
A taky píší, že ryba má být v jídelníčku minimálne 2× týdně.
U nás bohužel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky není ryba jako ryba. My nejsme vášniví milovníci. Rybu máme tak dvakrát,třikrát do měsíce. Když už, tak kvalitní. Neuznávám pangase, rybí prsty ani žádné levné filé. Máme buď lososa, pstruha, makrelu, měli jsme i žraločí filet a potom ještě nějaké říční ryby. Máme tu výhodu, že mám po ruce prodejnu s čerstvými rybami.
Jsou na to různé názory. My alergici nejsme. Starší měl rybu asi od 9 měsíců v Hami příkrmu, mladší ten příkrmu nechutnal a než bych ji krmila Pangasem bez kostí, tak jsme rybu oželili - měla jsem z těch kůstek strach.
Teď si občas dá lososa, podle toho, co máme.
Ryby by se měly konzumovat hlavně mořšké - k vůli omega kyselinám, sladkovodní je neobsahují, ale zase mořské ryby obsahují zvýšené množství rtuti. Což prý není dobré, ale četla jsem, že to není nebezpečné ![]()
Omega kyseliny prý ve stravě dětí chybí, jsou důležité pro rozvoj mozku, myšlení - to právě do 3 let je nejdůležitější - věk, kdy nejsou pro alergiky mořské ryby doporučeny. Tak si vyberte.
Já to řeším tak, že dětem šupnu asi dvakrát týdně kávovou lžičku Epavitu - upraveného oleje z mořských ryb - malé teda půl té lžičky a někdy jen jednou týdně. Je tam sice psáno od 3 let, ale dětská dr. i v lékárně říkali, že to dvouletému dítěti občas dát můžu. Žádnou reakci po tom malá neměla. Sama si Epavit dám taky ![]()
A rybu tak jednou za 14 dní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jani no právě. Když už nejsou ryby u dospělých (i když by měly), tak budiž, ale děti po 4 roce,už by měly.
I když u nás není představitelné,že ryba je 2× týdně
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Linola píše:
Jani no právě. Když už nejsou ryby u dospělých (i když by měly), tak budiž, ale děti po 4 roce,už by měly.
I když u nás není představitelné,že ryba je 2× týdně
Linolo, zkuste pro děti ten Epavit - není to drahé, stojí okolo stovky, je to upravený olej z mořských ryb v kombinaci s rostlinným olejem, smrdí po rybách. Sice se to snažili přebít citronovou vůní, ale přebít to nejde. Je vhodný i do salátů, studených pokrmů, ale nedovedu si to představit - celé jídlo by páchlo rybinou.To raději každý trochu polkneme. Na tepelnou úpravu vhodný není.
Obsahuje ty prospěšné kyseliny.
Potom jsou pro děti ještě doplňky v kapslích s omega kyselinami, ty jsou dražší. Já jsem volila Epavit, myslím, že to stačí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
a co ten omega marin forte,co je reklama od té Cajthamlové???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Linola píše:
a co ten omega marin forte,co je reklama od té Cajthamlové???
Tak to neznám. Já jsem v lékárně narazila na olejové pastilky, potom jsou myslím nějaké Marťánky s omega-kyselinami,na žvýkací medvídky,značky si nepamatuju a to, co máme my. To se většino musí objednat, protože se to málo bere.
V tomto směru to zase tak v malíčku nemám. Chtěla jsem něco s omega - kyselinami - levnějšího
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si myslím, že maso má být tak v průměru 1× týdně, takže u nás nejvíc ryba a zbytek jsou jídla bezmasá. Bílkoviny máme i z luštěnin a tvarohu, soji a tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj holky tak ja davam maso tak trikrat tydne,jeden den kureci,pak veprove,kruti…jinak taky nejim ryby,ale deti je maji pravidelni jedenkrat az dvakrat za tyden,uz od malicka,a pekne je papkaji,takze je to o nauceni:)jinak varim lusteniny,miluji,spenat,hodne polivky…sladke maaaloooooooooo,max zapecenou sladkou ryzi:(jsme spise na slany:) ![]()
- Citovat
- Upravit