Máte líné miminko/batole?

7323
3.9.15 14:04

Máte líné miminko/batole?

Ahoj,
male bude 11 mesicu a zatim se neplazi, neleze a nechodi. Je zdrava, ale asi se ji nechce. Aktivni je ale dost :) Mate taky takove ditko? Zaclo vam lezt treba az kolem roku? Rikam si, ze timhle tempem muze chodit ve dvou letech nebo to pujde pak rychle? Je mi jasne, ze co dite, to original :D jak je to u vasich deti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Lizzi
3.9.15 14:06

A je na kolínkách? péruje? nebo má zažitý nějaký špatný pohybový vzor? otáčí se na bříško a zpět na záda?

• Citovat
  • Upravit
7323
3.9.15 14:09

@Lizzi otacet se umi a perovat taky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1004
3.9.15 14:11

@Pomka ahoj, no moje dcera se začala převracet na bříško v 8. měsíci, plazit v 9 měsících, lézt asi v 11. měsíci. Teď je jí 13 měsíců a chodí kolem nábytku. Dlouho mi říkali, že ona to prostě umí, jen zatím nepřišla na to, že by to bylo k něčemu dobrý. Nakonec nám diagnostikovali svalovou hypotonii, nijak dramatickou ale přece. Nechci tě vůbec strašit nebo tak, ale možná bych zašla někam dál než pediatr. My byly odeslány na fizoterapii, krom počáteční vojtovky ti ale hlavně poradí jak to dítko stimulovat, jak mu nabízet hračky aby muselo zapojit ty a ty svaly. zkus to, za to nic nedáš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
3.9.15 14:12

@Terdul jj, pry by mely deti lezt do roka. My chodily cvicit Bobatha, ale ne kvuli vyvoji, ale zlozvyku rucicek. Mala je v poradku a uz necvicime (ono to nebylo cviceni, ale spis takove hrani s polohovanim ditete).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
3.9.15 14:13

@Pomka měli jsme to u prvního podobně jako @tkub až na to, že jsme cvičili hned po šestinedělí. Já se svou povahou bych někam zašla, jen ho nechat zkontrolovat, prohlídnout, vyslechnout názor. Nemusíš cvičit, ale můžeš si nechat poradit, jak dítě stimulovat a co vše dělat pro to, aby se někam posunulo :-)

• Citovat
  • Upravit
7323
3.9.15 14:15

@tkub my byly na neurologii i rehabce, je zdrava. Ale vsechny deti kolem jsou vyvojove rychlejsi a tak si rikam, jestli to pak prijde vse najednou nebo to bude trvat… cetla jsem tu nazor, ze od lezeni trva priblizne pul roku, nez zacne dite samo chodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
3.9.15 14:18

Starší syn se rozlezl až v 11 měsících. V té době už tedy obcházel nábytek, plazil se a péroval na kolínkách, ale lézt začal opravdu až krátce před rokem. No a samostatně chodit začal ve 14 měsících. Jednoho dne si stoupl v prostoru a šel. Nějaké pády u něj moc nebyly, do měsíce běhal.

Noopak třeba mladší syn začal lézt už v 5 měsících, nikdy se neplazil. V 6 měsících stál a od 7 měsíců chodil kolem nábytku. V 9 měsících se pustil šprušlí u postýlky a začal samostatně chodit. Ale byl to děs, pořád padal, vůbec nevěděl, co dělá. Nohy bez mozku. Nebylo o co stát. Ještě mu nebyl ani rok a už chodil po schodech, lezl po průlezkách, jezdil na odrážedle.

Kdybych měla svoje děti srovnat, tak u staršího syna od obcházení k samostatné chůzi to bylo skoro půl roku, u mladšího necelé dva měsíce. Oba lezli podobně dlouhou dobu. Co se pérování týče, tak starší syn péroval skoro 3 měsíce, než se rozlezl, mladší naopak pouhých 14 dní. Starší syn byl línější, měl špatný pohybový vzorec a dlouho nezpevněné svalstvo, chodili jsme na rehabku cvičit Bobatha, vývoj měl vyloženě skokový. Dlouho nic a pak X věcí zaráz. Mladší syn měl vývoj plynulý, žádná odchylka, všechno prováděl správně a všechno u něj na sebe navazovalo jedno na druhé, když něco skončilo, další začalo…

Příspěvek upraven 03.09.15 v 14:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
3.9.15 14:18

@Pomka tak pokud máte za sebou vyšetření, tak ybch to asi nehrotila.. plazení je stejně vývojový nešvar, takže pokud péruje, tak by pak měla rovnou přejít na kolínka a začít lozit :-) to přijde, neboj.

• Citovat
  • Upravit
20518
3.9.15 14:20

Takhle. Druhorozenný byl lenoch. Jenže kdo to má v tomhle věku vědět. Byl totiž i předčasně narozený a všechno to bylo pozadu. Pak ho pediatrička radši poslala na neurologii na vojtovku… a šlo to čím dál tím hůř. Já s tím ve skrytu duše nesouhlasila.. tak jsem to vzdala a objednala se k jinému neurologovi. To mu bylo už asi rok a půl a… nechodil. Doktor seznal, že je úplně normální… ale má zeslabené svaly, zádové i břišní a je to jedno s druhým. Nepostaví se, protože ho noc neudrží, a neposiluje, protože nemá tendenci se postavit. Tak jsme začali cvičit na míči, to ho děsně bavilo… a světe div se, do pár měsíců dohonil kluky ve svém věku. ˇ

Táákže můj názor, určité drobné opoždění je asi v normě, ale třeba by to nějaký ten názor odborníka chtělo. Aby kdyby byl fakt problém, aby se to podchytilo včas. A kdyby třeba to byly fakt jen „lenora“ a zakrnělé svaly, tak abyste začali efektivně posilovat. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
3.9.15 14:23

@Fima a jaky mel syn spatny pohybovy vzor? Napr.? Jak se to pozna?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5239
3.9.15 14:26

Ahoj, mame lenosku taky, je ji temer 8 mesicu..na bricho se otacela 3 dny v 6 mesici pak ji to prestalo bavit a dnes uz se neotoci, neplazi se, neleze, nesedi..chodime rehabilitovat, ale myslim ze to nema zadny ucinek, na neurologii bxla 2×, podle lekaru je naprosto v poradku jen je lina a staci ji to co ma. takze kdy mi se zacnem vice hybat, to jeste potrva dlouho :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
3.9.15 14:28

@Emilie A kdy ti malej zacal chodit, kdyz jeste nechodil v roce a pul?

My jsme zkontrolovany na neurologii i rehabce. Byly jsme tam kvuli necemu jinemu, ale byla samozrejme kompletni prohlidka. S rehabkou jsme skoncily pred mesicem. Pry by mela do roka lezt.

Příspěvek upraven 03.09.15 v 14:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33152
3.9.15 14:29
@Pomka píše:
@Fima a jaky mel syn spatny pohybovy vzor? Napr.? Jak se to pozna?

To Ti řekně fyzioterapeut. Ono stačí, aby jen dítě nedělalo některé pozice kvalitně. Nebo stačí jedna nekvalitní pozice na začátku motorického vývoje a pak se to nabaluje.
Já te´d chodím s holkou na konzultace cca jednou za 2 měsíce, platím si to z vlastní kapsy, protože dr. samozřejmě problém nevidí (dítě pase, přetáčí se na břicho od třetího měsíce, takže z jejího pohledu není co řešit). Ale tím, že je tak hrr, tak je v těch pozicích nekvalitně nebo má tendenci některé přeskakovat, a potřebuje každou novou pozici dopilovat (správně napolohovat, namotivovat, procvičit), aby to netáhla špatnými svaly.

Příspěvek upraven 03.09.15 v 14:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2144
3.9.15 14:29

Mám doma ještě línější dítě :mrgreen:
Dcera má přes rok a na zemi si dneska poprvé sama sedla a stoupá si. Jinak nepéruje, neplazí se a neleze. Na posteli je jak čamrda, tam i leze. Ale na té zemi se posunuje jak pes, když si škrábe zadek :mrgreen:
Chodíme na rehabilitace a všichni (dětská, neuroložka, fyzioterapeutka) nám řekli to samý, jen to jinak pojmenovali. Je prostě líná :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí