Česká rodina s miminkem v Německu

63
3.9.15 10:59

Česká rodina s miminkem v Německu

Ahoj maminky,
S přítelem jsme plánovali, že se odstěhujeme do Německa za prací, jelikož on tam delší dobu pracuje a domů jezdí jen na turnusy.

Nedavno jsme ale zjistili, ze jsem otěhotněla:) a ted nevím, jak je to tam z doktorama, ze skolkou a ze školou, jestli si česká rodina musí lékaře a všechno ostatní za miminko hradit sama. (Přítel je živnostník a miminko chceme rodit v CR a pak cca v jeho pul roce se odstěhovat do Německa at můžeme byt kompletní rodina) nebo se to dá nějak jinak udělat?

Prosím poraďte pokud se s tímhle někdo setkal nebo ví jak to tam chodí ohledně českých rodin z dětmi.

Děkuji a budu vděčna za každou radu:) :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35957
3.9.15 11:18

Radim vzít se. Pak bude vše kryté z jeho pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
3.9.15 11:25

Záleží také zda přítel pracuje na český nebo německý živnostenský list, jaké pojištění si platí apod. To nejde takhle jednoznačně říct. Já šla do DE se dvěma dětmi, za přítelem, ale přítel nebyl dětí otec, takže byla jiná situace, byla jsem brána jako matka samoživitelka (i když jsem žila s přítelem) a vše jsem si musela platit sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
3.9.15 11:58

Děkuji vam moc za radu:).
Pikolko Ohledně braní se jsme chtěli az nějaký cas po narození miminka abych nemusela se vdávat s bříškem a penez na svatbu by moc nebylo tak nevím jak to zatim resit:/ pritel by byl uvedeny jako otec ditete ale podle usuzovani to ohledne pobytu v nemecku nema moc vliv… :(.
Lindicko přítel pracuje na český živnostensky list tak si myslím ze jako soukromník by nemel nárok dostávat příspěvky a proplaceni skol kdyz odvádí ceske dane:/. A to je právě vsechno takovy s cim si nevíme rady jak to udelat.
Ještě nas napadla možnost ze by byl zaměstnaný pod německou firmou a to si myslím ze kdyby odvadel nemecke dane ze by stat za dite hradit neco musel ale je to jen me domeni:/.
Lindicko a mužu se prosim zeptat kolik se plati za doktory a skoly kdyz ti nemecky stat nic neprispeje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
3.9.15 12:02

Musim pocitat i s touhle možností.
Bohužel neznám nikoho kdo šel do zahraničí s dítětem:(.
Nebo myslite ze kdybych platila ceske pojištění tak by nebyl problem od německých lékařů dite osetrit s tim ze by to ceska pojišťovna proplatila? Akorát bych rekla ze tohle je stejne reseni jen na chvíli… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
3.9.15 12:36

Tak já začala hned po 2 měsících v Německu pracovat, děti už měly 6 a 8 let, za školu jsem neplatila od začátku nic (jsme EU), pouze za oba dohromady 250€ za družinu a obědy (to platí všichni), pojištění jsem si první 2 měsíce musela udělat soukromé za 150€ měsíčně. U tebe by dítě bylo zřejmě na pojistku otce a ty bys musela soukromě… ale to je jen má domněnka, prosím nestavěj na tom. Opravdu nemám zkušenost, u mě děti mají otce v Čechách.
Jinak bych už neměnila, děti si zvykly a do Čech by zpět nechtěly, mají tu už kamarády a domov, já se taky němčinu naučila, práci jsem sice měla náročnou a ne podle mých představ, ale zase jsme měli podstatně jiný příjem než v ČR a mohli jsme si dovolit daleko více. Začátky sice byly kruté, maličký byt, jazyková bariéra atd., ale teď jsme v DE čtvrtým rokem a vše je v pohodě. Máme krásný velký byt, stabilní příjem, jsou tu úplně jiné možnosti na vzdělávání při zaměstnání apod. Teď čekáme ještě jedno miminko a tak je pro nás celá situace také nová, ale jinak si tu už připadáme doma a v Čechách na dovolené

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
3.9.15 12:40

Pokud přítel pracuje na český ŽL, kromě školy nedostanete nic, musel by pracovat na německý a platit si vše tady, což je dost finančně náročné. Pokud se plánujete v DE usadit, je nejlepší aby si našel zaměstnaní a byl tzv. angestellt, pak má veškeré pojištění a čerpá veškeré výhody (např. Kindergeld, podpora v případné nezaměstnanosti, další vzdělávání, daňové odpočty atd.). Přítel to také roky lepil jak se dalo, pracoval na německý ŽL, pojištění si platil v Čechách a nakonec jsme spočítali že se mu to vůbec nevyplatí. Tak si našel jinou práci, nastoupil jako zaměstnanec a je vše v klidu, nemusí se o nic starat a má veškeré výhody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35957
3.9.15 13:50

Ale pokud by jste tam žili i pracovali, tak tam musí odvádět dané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
3.9.15 15:44

Tak pokud z tou školou by to proplácel německý stát tak by to bylo fajn.
s tím doktorem se domluvím s přítelem pokud by to šlo na jeho pojistku. moc děkuji za rady:).
My jsme plánovali právě dřív pracovat v zahraničí oba aby jsme mohli být častěji spolu a viděli se víc než neviděli:/.
Přítel chce nadále pracovat v Německu a já se tomu ani nedivím, sama jsem tam chtěla jít za ním a začít nový život, tady nás kromě rodiny nic nedrží.
Jsem ráda že i Vaše děti si zvykli na školu a celkově na tu změnu. je to hodně těžké ze začátku ale určitě to stojí za to :).

Chtěla jsem se zeptat, jak jste vůbec jako rodina zvládali změnu v zahraničí například děti s řečí a celkově i chování ostatních k Vám jako k cizincům? Mám z toho trošku obavy a potom po mateřské ohledně zaměstnání…

S jazykem jsem na tom zatím tak v půli cesty ale myslím že kdyby byla potřeba tak se zuby nehty domluvím.

S tím miminkem gratuluji, hlavně at se Vám daří a všechno vyjde podle Vašich představ:).

My jsme zatím na začátku, ale už musíme přemýšlet jak co udělat aby jsme se nespálili.
Ted právě ani nevím jak to bude s nemocenskou nebo rodičákem.. V ČR jsem zaměstnaná ale v pracovní neschopnosti skrz špatné podmínky v práci, ale pak budu muset nejspíš ukončit pracovní poměr at nejsem v česku vázaná prací.

Jinak s tím zaměstnáním máte pravdu, taky si myslím že by to bylo nejlepší řešení pro nás oba a mnohem jednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
3.9.15 15:49

Pikolka: s tím právě bude asi nejlepší kdyby byl zaměstnaný a odpadnou pak i jiné problémy.

Zatím jsme to teda plánovali tak, že by jsme šli do menšího podnájmu ale trvalé bydliště si zatím nechali na území ČR a v Německu jen přechodné ( myslím si, že by nám asi stejně nikdo nedal trvalí pobyt hned na začátku nastěhování:/ )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35957
3.9.15 17:09

Tak jak si to představuje to nejde. Buď tu budeš natrvalo, tedy žádná mateřská z Čech nic. Prohlídky si hradit můžeš sama, ale větší se nedoplatis. Porod ti taky hradit nebudou. Takže se rozhodnout kde budeš rodit atd. Se školou si zatím hlavu neděle, spíš lékaři atd. Dítě bude po porodu kryté z jeho pojištění, ale ty jako přítelkyně ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35957
3.9.15 17:11

A na trvaly si tu nikdo nehraje, prostě na radnici nahlásis kde bydlis, nějaké bydliště mít musíš. České nikoho nezajímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
3.9.15 18:30

Pojištění bych si udelala svoje (připojištění) pro pobyt v cizine a diteti taky nebo od otce to by jsme se poptali na pojistovne co by nam doporučili.
S tou materskou mam prave obavy ze bych o ni prisla ale radeji bych porodila v Česku než v Německu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
4.9.15 09:58

Němci nerozlišují druhy pobytů, všude kde člověk žije se musí ze zákona přihlásit na Gemeinde, jinak nesmí mít ani jméno na schránce. Česká adresa tu nikoho nezajímá. Najít malý byt s 2 dětmi je v podstatě nemožné, takže počítejte s relativně dlouhou dobou na zajištění bydlení. Němci jsou v tomto praštění a s 2 dětmi nám nechtěli pronajmout ani 3+1, že každé dítě musí mít svůj pokoj. To jsme tu v Německu už relativně dlouho žili a oba měli stabilní práci, ale děti moc do bytů nechtějí. Co se týká pojištění, pokud muž pojištění mít bude, dítě bude mít společné s ním, ale ty ne pokud nebudete manželé. Cestovní připojištění apod. si myslím rozhodně nestačí, takže to znamená buď se tedy opravdu vzít, nebo si zařídit německé pojištění u AOK, které se ale platí cca 150€ měsíčně pro samoplátce. Škola je to nejmenší, spíš bych řešila kde bydlet, za co a tu zdravotní péči, která podle mého názoru je na prvním místě. Nikdy člověk neví co se může stát. V tvém případě, pokud tu ani jeden z vás nemá zdravotní pojištění, 100% porod v Čechách, to byste se tu nedoplatili, nemáš zde gynekologa, nemáš zde zajištěnou Hebamme, nevyznáš se v systému, nevím jak jsi na tom s jazykem, i pro svůj vlastní klid bych sem v tvém případě rodit nešla. A nejprve zajistit stabilní německý příjem (na český žl vám nikdo byt nepronajme), bydlení, pak vás přihlásit na Gemeinde a pojišťovně a pak se teprve stěhovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35957
4.9.15 13:28

No, my teď hledáme bydlení, nájem nesmí přesahovat třetinu příjmů. U nás dítě nikomu nevadí, naopak mi přijde, že máme větší šanci než svobodný. A je to docela nářez, pokud člověk chce lépe bydlet, musí odpovídat na inzeráty hned, co nejdřív tam letět (druhy termín prohlídky ti nikdo nedá) a pak doložit milion papíru a modlit se, aby si vás majitel vybral.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí