Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dcera (14) chtěla k narozeninám křečka, ale slečna ve zverimexu mě přesvědčila, že potkan se lépe ochočí. Po konzultaci s dcerou jsme se tedy rozhodly pro potkana a dnes jsem ho přivezla domů. Hned jedl z ruky, nezdá se, že by se nějak bál, ale teď mi připadá smutný, sedí v rohu klece a kouká. Myslíte si, že je to třeba změnou prostředí a že si zvykne? S potkany nemáme zatím žádné zkušenosti, tak jdu pro rady sem, protože tady se mi vždycky dobré rady dostane. ![]()
Jak často se mu třeba věnovat, aby ho to spíš neotravovalo?
Potkan je společenské zvíře, žije ve velkých smečkách s poměrně složitou sociální strukturou. Jestli jste si pořídili jen jednoho, pravděpodobně moc spokojený nebude. Potkany je vždycky lepší chovat aspoň dva, klidně i víc - samozřejmě nemíchat pohlaví, množí se rychle! Jestli máte tu možnost, doporučovala bych ještě přikoupit druhého. Ve zverimexu vám možná budou tvrdit, že když je jeden, tak se lépe ochočí. To je do jisté míry pravda, ale je to právě proto, že mu chybí splečnost a tak se fixuje na vás.
Druhá důležitá věc je klec. Jakou má klec? Jestli jste měli připravenou pro křečka, ta mu asi moc vyhovovat nebude. Potkani mají rádi klece spíš do výšky, s několika patry, různými tunely, prolézačkami, schovávačkami, milují spaní v závěsných hamakách. V placaté kleci s jedním domečkem a běhacím kolem se potkan bude nudit.
Můžu se zeptat, proč jste si v tom zverimexu rovnou nekoupili i nějakou příručku o péči o potkany? Tyhle základní věci byste se tam určitě dočetli. Stejně jako čím správně krmit, jak potkana ochočit, jak si s ním hrát a spoustu dalších informací a rad. Určitě si pro nějakou ještě zajděte.
A do budoucna, pokud budete chtít s chovem potkánků pokračovat, doporučuju, najděte si nějakou dobrou chovnou stanici a kupte si potkánka z chovné stanice, ne ze zverimexu. Budete mít větší naději, že vám v roce a půl neumře na rakovinu (dobří chovatelé si hlídají zdravotní stav svých chovných jedinců a snaží se vytvářet linie bez genetické zátěže) a určitě bude vymazlenější a lépe socializovaný.
@Kassy Kassy, je teď sice v kleci pro křečka, ale můžeme ho přestěhovat do poměrně vysoké klece po andulkách a upravit ji pro něj. Zatím jsem si zjistila nejzákladnější věci, tj. čím a jak často ho krmit, tu závěsnou hamaku mu tedy také pořídím, knížku dokoupíme.
Pokud by měl tedy ještě kolegu, tak si taky zvykne na člověka? Mně připadá, že si pak žijí spíš sami pro sebe (mám zkušenost s andulkami). Dokud byl jeden sameček, létal na ruku, pak jsme mu koupili do páru samičku a v té minutě nás neznal.
@eva valoi: Klec po andulkách bude bezva, vyrobte mu tam nějaké plošinky a prolízačky, ať se může vyřádit. Když se jim budete věnovat, zvyknou si na vás i ve dvou
Potkani jsou velice inteligentní zvířata, dají se i naučit pár povelů a člověk se s nimi vyblbne. Naše potkanky mi vždycky lezly pod tričko a čistily uši
Jak jsem přišla domů, hned byly vzhůru a sápaly se jedna přes druhou ke dvířkům klece. Je prostě potřeba se jim věnovat, pak se ochočí i celá smečka.
@Kassy Pokud toho druhého koupím třeba za týden, tak si na sebe normálně zvyknou? Nebude s tím problém, že nebyli od začátku spolu? Možná Ti ty otázky přijdou banální, ale to je tím, že nemám zkušenosti. Vím třeba, že samci od morčete či dva křečci se dokáží servat, proto se ptám. Tenhle je nejmladší, co tam měli.
@eva valoi: Mláďata si na sebe zvyknou, záleží na tom, jak přesně budou staří. Seznamovat je lepší na neutrální půdě - mimo klec.
Nemusíte kupovat žádnou papírovou knižku o chovu. Na internetu je rad habakuk. Asi největší potkaní komunita je tady , pokud se něco nezměnilo. Je tam i diskuze kde se dá zeptat na cokoli. Já potkany chovám už deset let a nemůžu si je jako mazlíky vynachválit. ![]()
My potkany měli.. nejdřív dva kluky, byli krásní, a le stráášný prasata, nevím proč, ale kadili si všude šíleným stylem… za pár let dcera viděla ve zveráči nahatýho potkana, už evidentně staršího, a le láska na první pohled.. a jak ho měli už v tom zverexu bokem, byl asi zvyklej sám a nevypadal, že by mu to vadilo aten byl teda totálně boží
jinak teda taky jsem pro kupovat zvíře u chovatele…
@Kassy Shrnula jsi to pěkně. Jen bych nespoléhala na to, že s CHS neonemocni rakovinou. Nám holky onemocněly, dožily se cca dvou let. Spíš bych se ze zveráku obávala parazitů a nemocí. @eva valoi V novém prostředí je vyděšený, rozkouká se. Zezačátku je vyděsí každé šustnutí, později je nevzbudí nic
A fakt raději kupte i druhého, ideálně hned.
Radím zavčasu koupit druhého stejného pohlaví. Potkan je sociální zvíře a o samotě se u něj s velkou pravděpodobností vyvinou poruchy chování. Pak bude třeba kousat, nedat se vzít, nebo se utrápí a brzo chcípne. A opravdu co nejdřív, starší jedinci už mohou mít problém s přijetím dalšího člena do smečky a i mladší, když právě nejsou na to zvyklí a jsou drženi o samotě.
@jednorozcemiluju A stačí jeden? Tedy ve výsledku budou dva?
@eva valoi Dva stačí. A vybavení klece doporučují nakoupit v hobbymarketu. Naše holky měly tunel z kanalizační trubky a spaly v plastovém cedníku nebo v papírové krabičce
Tu krabičku si vždy upravily k obrazu svému ![]()
Stačí jeden, takže ve výsledku budete mít dva
A ochočí se podle mě úplně stejně ať jsou dva a nebo třeba 5. Já mám 4 a každý má jinou povahu. Někteří jsou mazliví a nebojácní už odmalička, někteří si museli zvykat.