Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Škubání je docela běžné. To má hodně lidí. Jde o tom i něco najít na netu a nesouvisí to s lapáním po dechu.
No a co se týče toho ho dechu… Pokud to trvá už dlouho a jsi díky tomu unavený, tak to není sranda. Opravdu to vypadá na spánkovou apnoe. Podle toho co popisujes, tak jsou to typické příznaky. Pokud by mi to už ovlivňovalo fungování, tak bych pátrala kde mi pomůžou. To že nejsi riziková skupina bohužel nic neznamená… Já znám jen spánkovou paralýzu a to jsem naštěstí zažila jen 2×. Hodně štěstí ![]()
Já tohle období taky měla. Když jsem čekala druhou dceru. Nějkého stresu si nejsem vědoma, možná ale něco podprahového…
Přesně si pamatuju ten pocit, jak s sebou cuknu, že nedýchám. Byla jsem unavená jak fyzicky, tak psychicky. Fuj, bylo to blbý období. Časem se u mě přišlo na astma, ale to nevím, jak moc dávat do souvisloti ![]()
@Aries6 A máš tyto problémy stále? A pokud ne, jak dlouho se ti tohle dělo?
Moc děkuji za komentář.
Zajdi si k lekari, pokud to trva uz delsi dobu a nevyspis se. Daji ti takovy pristroj, na hrudnik nalepi elektrody jako u ekg, do nosu kyslikove bryle a s tim pujdes spat. Zaznamena to tvuj spanek a dech a pak budes chytrejsi. Jsou spankove laboratore kde delaji rozsahlejsi testy, treba spis s cepici plnou elektrod, uvidis co pro tebe vyberou ![]()
Můj bývalý to měl v tomhle věku také. On měl sice pocit, že spí celou noc, ale neustále měl dechové pauzy a nespal dostatečně kvalitním spánkem. Byl i často nastydlý. Celou dobu jsme mysleli, že je to spánková apnoe a nakonec zjistili, že má hodně zvětšenou nosní mandli. Za ní mu po jejím vytržení našli nějaké plísňové ložisko, které způsobovali její otok a jeho infekce. Od té doby, co to zaléčili, má pokoj. To tvé buzení bude podle mého psychické, protože máš podvědomě strach, že zase přestaneš dýchat. Já takhle nemohla spát, když měl ex ty zástavy dechu, pořád jsem měla tendenci ho hlídat. To cukání při usínání bývá normální, je to většinou při velké únavě, jak se tělo uvolňuje.
@Anonymní píše:
@Aries6 A máš tyto problémy stále? A pokud ne, jak dlouho se ti tohle dělo?Moc děkuji za komentář.
Nemám, bylo to jen v tom těhotenství. Děti máme tři a dělalo mi to jen při tom prostředním. Doteď nevím, s čím bych to spojila.
A i když mám astma - slabé, tak se mi dýchá už dobře a v noci taky spím.
Dobré ráno všem,
už jsem tak trochu bezradný. Poslední asi tak týden mám velké problémy se spánkem (dnes jsem spal asi 1,5 hodiny). Jde o to, že jakmile ulehnu a snažím se usnout, tak mě probere nejspíš ztráta dechu a někdy také celkové cuknutí těla. To cuknutí nevím, zda nějak souvisí také s lapáním po dechu, a nebo jsou to dvě oddělené věci.
Zažil tohle někdo z Vás? Samozřejmě, že jsem četl již něco o spánkové apnoe, ale jsem z toho zmaten. Nepatřím vůbec do rizikové skupiny - je mi 26 let, nekouřím, alkohol nepiju, měřím 187 cm a vážím 75 kg. Rodiče nic takového nemají. Pořád přemýšlím, zda tohle může mít na svědomí třeba i psychika, a nebo se skutečně jedná o apnoe? Zvláštní je, že tyhle stavy mám ještě než usnu a ne v průběhu spánku (ačkoliv se mi za ten týden také dvakrát stalo, že jsem se vzbudil a lapal po dechu). Ale v daleko větší míře to mám při usínání.
Petr