Máte sebe na prvním místě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
986
10.6.24 13:04
@krecik.dzungarsky píše: Více

Nemám postižené dítě ani se neobětuji :nevim: nejsem na hranici kolapsu, ani neklepu na dveře blázince, prostě je pro mě blaho myho dítěte v tuhle chvíli nejdůležitější. Přece mít na prvním místě svy dítě neznamená, že sebe clovek úplně upozadí a nedela nic jineho, nez ze mu je za zadkem. Já normálně ziju, batole chodí do skupinky, já do práce, cvičím, nekdy jedu na vylet s kamarady, ziju fakt jako normální člověk :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4091
10.6.24 13:31

To je takove slovickareni s tim, kdo je na prvnim miste. Dle popisu @Teik310 bych rekla, ze ma na prvnim miste sebe (a je to tak zdrave a zcela v poradku). Jde o to, ze to, co popisue zakladatelka, je zcela spatne. Delat vse pro druhe, a to vcetne vlastniho ditete, az do zhrouceni, je proste spatne, i proto, ze to tem druhym ve vysledku vic ublizi nez pomuze.

A ano, takove chovani je nasledkem traumatu z detstvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12594
10.6.24 13:44

Asi tak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3306
10.6.24 13:56
@Anonymní píše: Více

Ahoj, mít sebe na prvním místě může pro každého znamenat něco jiného. Za mě je prvním předpokladem umět říkat " NE ". Tohle pro hodně lidí není vůbec lehké. Dalším zastavit se, proč se chci lidem okolo vždy zavděčit? Z čeho to plyne? Strach z toho, že mě lidé nebudou mít rádi? Usiluji o dokonalost?…

Tohle jsou často vzorce z dětství a je dobré se s nimi naučit pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
10.6.24 14:07
@Teik310 píše: Více

V tom případě máš na prvním místě sebe, jinak bys takto nebyla schopná smýšlet, natož žít.

• Citovat
  • Upravit
Badboda
10.6.24 14:42

A zakladatelko, co tím dotazem myslíš konkrétně? Ono je spousta situací, kdy upřednostňím sebe a spousta situací, kdy i přes svůj nekomfort dám zcela (pro mě) přirozeně přednost dítěti.

• Citovat
  • Upravit
200
10.6.24 14:54

Zakladatelko řeknu ti, že lidé, kteří mají pocit, že musí zachránit svět mi děsně lezou na nervy. Pak má člověk akorát blby pocit, že kvůli němu se museli strhnout. Fakt nemuseli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
10.6.24 14:55

Nesouhlasím. Ale asi je to u úhlu pohledu a nemá asi smysl o tom moc diskutovat. Třeba bys podle mých kritérií byla taky ženská, která má děti na prvním místě :think:

Fakt si nemyslím, že lidi, kteří mají na vrcholu žebříčku dulezitosti své děti, jsou magoři, kteří tráví 100 % času péčí o rodinu, akorat se upozaďují a obětují a pravidelne konci v ordinacích psychiatru a v blázinci :nevim: a stejně to je obráceně, lidé, kteří mají na vrcholu žebříčku sebe, se taky nestarají pouze výhradně o sebe, nebo to snad děláš? Jenom prostě pokud si musí vybrat mezi blahem dítěte a svým, volí sebe, a že znám takové ženské, nicméně mezi mamkama jich je podle mě fakt minimum

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148692
10.6.24 15:24

Mít děti na prvním místě neznamená být vrtulníková matka a otročit rodině. Dáváš je na první místo důležitosti a když jde o něco, tak je upřednostníš před sebou, svými zájmy.
Lidi si představuji že mít na prvním místě dítě znamená že pro nic jiného nežiješ a jen ho oprašuješ 24/7 a ono to tak vůbec být nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10863
10.6.24 15:29

Taky mam na prvnim miste dite a celkove rodinu. To neznamena, ze nemam cas na sebe, jak tu nekdo psal, nebo ze jsem na pokraji zhrouceni. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
11.6.24 07:31
@Teik310 píše: Více

Mluvíme o zcela odlišných situacích. Z pozice matky dítěte s autismem bys pro sebe mnohdy neměla čas ani v řádech minut.
Kdybych si vybrala blaho mého postiženého dítěte, byla bych dávno na onom světě. Mám puberťačku s autismem a přidruženým problémovým chováním v podobě agrese. Agrese se spustila až vlivem hormonálních změn v těle. Šlo mi doslova o holý život a čas na vypisování si mám momentálně pouze z toho důvodu, že mám dočasně dítě ve zdravotnickém zařízení.
Matky pečující o jakkoliv postižené dítě ze sebe vydávají mnohonásobně víc, než matky pečující o průměrné zdravé dítě. Jako matka zdravého dítěte bez osobní zkušenosti s čímkoliv jiným nemáš šanci toto pochopit.

• Citovat
  • Upravit
1341
20.6.24 15:02

Musela jsem se naučit mít sebe na prvním místě, tělo řeklo dost, zdraví mám zničené a pokud tady chci být pro ty, které mám ráda, musím být v pořádku. Naposledy jsem si to uvědomila před třemi lety, kdy jsem se ocitla na chvilku na druhém břehu a v té chvíli mi došlo, že nemůžu umřít, že nemám splněno a postráno o živé tvory, které jsem k sobě připoutala, Že chci žít a od té chvíle vím, že pro mne neůže být nic důležitějšího, než vlastní zdraví a nic cennejšího, než vlastní život. Pro sebe jsem v určitých věcech na prvním místě. V ohrožení života bych se snažila zachránit druhé, tedy ty, které miluju Pokud by tam nikdo takový nebyl, tak výhradně sama sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová