Máte sebe na prvním místě?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
10.6.24 11:06

Máte sebe na prvním místě?

Zdravím všechny,

už po několikáté jsem neposlechla své tělo, že už má dost, že si potřebuje odpočinout a přemohla jsem se kvůli druhým a výsledek??? Hned se objevil můj zažehnaný zdravotní problém…

Tento příspěvek píšu proto, aby jste vždy měli sebe na prvním místě a neprepinali se kvůli někomu ve svém volném čase. Tato zkušenost je pro mě obrovským ponaučením… Bohužel já jsem celý život takový hlupák, co se snaží aby všichni kolem byli spokojeni a všem vyhovět a nevypadat před nikim špatně, že nechci, nebudu atd… Ale po této zkušenosti je mi to fakt úplně ale úplně jedno, co si kdo pomyslí atd…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
986
10.6.24 11:34

Ne, na prvním místě je moje dítě, pak teprve já, a tak to má myslím většina matek.

Ale na nějaký sousedy, široký pribuzenstvo a lidi v práci se můžu vykašlat, stejně je vždycky někdo nespokojenej, uraženej a nedělám něco dost dobře, tak co se tim stresovat. Ale k tomu člověk musí dojít časem, jestli jsi mládě, tak jsi asi zažila bod zlomu a už ti to taky bude jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
10.6.24 11:46
@Teik310 píše: Více

Jo, doopravdy? Tak s tímto bys při péči o postižené dítě skončila brzy na psychiatrii, ve stavu totálního vyčerpání na kapačkách v nemocnici nebo mrtvá. Mluvím z vlastní zkušenosti, kdy jsem na sobě tvoji teorii aplikovala v praxi téměř deset let.
Pro život platí stejné pravidlo jako v letadle, napřed nasazuji kyslíkovou masku sobě, až pak teprve druhému, včetně dítěte. Když chceš o někoho pečovat nebo se o něj plně postarat, musíš se v první řadě umět bezpodmínečně a kompletně postarat o sebe. Obětovat se druhému je cesta do pekla. A to předpokládám, že máš normální, standardně zdravé dítě. Mít sebe na prvním místě není nic sobeckého, naopak jde o ukazatel psychicky zdravého jedince.

• Citovat
  • Upravit
85235
10.6.24 11:48
@Teik310 píše: Více

:palec: Presne k tomu jsem dospela s postupujicim vekem taky a poradi mam stejne. Jeste pred rokem to bylo jinak a naucila jsem se stavet se na druhe misto a ne az na treti, ctvrte atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4053
10.6.24 11:52

Ano, kyslikovou masku nejdriv sobe, aby clovek mohl pecovat ostatni. Ono tohle sebeobetujici chovani je totiz vlastne velmi sobecke, clovek si tim pouze uspokojuje nejakou vlastni potrebu. Kdyz totiz potom, vlastne vlastni vinou, dojde k tomu zhrouceni, ma to na vsechny okolo, vcetne deti, mnohem horsi dopad, nez kdyz o sebe clovek pecuje prubezne. A jeste idealne to dotycna osoba tem ostatnim pak vycte, ze to delala pro ne. To je zcela toxicke chovani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
10.6.24 11:56
@Anonymní píše: Více

Nemáš za tím skrytá traumata z dětství, kdy ses musela předčasně naučit postarat o druhé? Já to tak bohužel měla. A teprve až po několika letech terapie jsem začala vnímat a chápat, co je zdravý vztah k sobě, a co nikoliv. Fyzické i psychické zdraví mám tím, co popisuješ, také nenávratně poškozené. Ne banálním způsobem.
Ono to může pramenit i z nízkého sebevědomí, které může mít také kořeny v různých zraněních z dětství.
Měla bys s tím jít do psychoterapie, abys z toho bludného kruhu dokázala vystoupit a naučila se mít zdravý a pěkný vztah k sobě. Mně to pomohlo a pomáhá.
Jako dítě jsem byla brutálně týraná fyzicky, psychicky, včetně sexuálního zneužívání. Není to zdaleka všechno. Mám také postižené dítě, které je extrémně náročné na péči. Starala jsem se předčasně o rodiče, o umírající rodiče, o postižené dítě, o všechny kolem sebe, mimo sebe. Až do úplného vyčerpání a ohrožení sebe na životě.

• Citovat
  • Upravit
krecik.dzungarsky
10.6.24 11:58
@Hibou píše: Více

Mimo jiné může jít také o naprogramování se k vlastnímu sebezničení. Skrytých variant za tím vším může být mnoho.

• Citovat
  • Upravit
85235
10.6.24 12:01

Jenze kyslikovou masku si nasadim prvni sobe proto, abych zachranila je a ne naopak. Tak to beru ja. Kdyby se jim neco stalo a nedychali, tak si ji klidne sundam.

@krecik.dzungarsky myslim, ze u postizeneho ditete to je jinak, clovek se te situaci musi prizpusobit, protoze ano, kdyz se pak neco stane pecujici matce, diteti to stejne neprospeje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1250
10.6.24 12:03

Jde o to, jestli se jedná o dlouhodobou záležitost, nebo dočasnou. Pokud je někdo blízký v nepříjemnostech, o kterých se ví, že brzy pominou, tak jde u mě všechno stranou, odpočinek, zájmy a jsem prostě k ruce.

Ale kdyby šlo o záležitost dlouhodobou, jak psáno nahoře, třeba postižené dítě, tak si člověk ten čas pro sebe určitě vytvořit musí, jestli chce být ještě dlouho funkční a nápomocen. Ničemu nepomůžu, pokud se složím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.6.24 12:11

Záleží, jak se to vezme. Kdyby mi dal někdo pistoli k hlavě, ať si vyberu, zda zabije mě nebo moje děti, tak bych samozřejmě a bez váhání “obětovala” sebe. Takže v tomto ohledu jsou na prvním místě děti.
Ale v běžném životě, v méně vyhrocených situacích, jsem se naučila mít se ráda a mít se vlastně na prvním místě, dopřávám si relax, kosmetiku, mám radost z nákupů, vzdělávám se, pečuju o svoje zdraví, zkrátka žiju tak, abych byla spokojená, a rozhodně nežiju jen proto, abych zabezpečila děti a uspokojila jejich tužby a přání.

• Citovat
  • Upravit
6381
10.6.24 12:15

Mám sebe na prvním místě.
Připadá mi to přirozené, snad jen pes má radši svého páníčka než sám sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148166
10.6.24 12:32

Vždycky jsem měla na prvním místě děti. Je to moje přirozenost. Teď když jsou dospělé mám na prvním místě sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10624
10.6.24 12:35

,, zlatá střední cesta ". Takže všechno důležité, mám na prvním místě ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
10.6.24 12:39

Není ti to jedno. Pokud nejsi sobec, tak se v tom budeš plácat za pár dní zas. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
10.6.24 12:48

To je hloupej příměr. Zastřelí tebe před očima dítěte. To bude mít dítě fakt krásnej život. To radši nic, než takový trauma do života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová