Mohu jít studovat programování, když mi nejde matematika?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4844
5.6.25 21:31

Pro dobreho programatora je matika hodne dulezita, protoze se na skolach uci. Jestli ti nejde matika, tak asi nemas uplne logicke mysleni. Co pak chces programovat? Navic na lepsi skole te z matiky vyhodi, pokud nebudes umet. Za par let kazdou pitomost naprogramuje AI a bude to chtit hlavne ty chytre hlavy, co to tak nejak povedou. Takze bych misto programovani bych studovala neco od toho odvozeneho. Co to je technika bez matiky? Musis umet veci spocitat - tim nemuslim, numericky, ale nejak pochopit principy - fyziku taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3391
6.6.25 08:58

@andrasteia U nas sa zatial o tom viacej hovori ale prakticky to ‚preslapuje na mieste‘ niektore ‚demo‘ aplikacie sa takto uz robili (v ramci rapid prototypingu) a obcas to pouzivame na spracovanie roznych oprav, cistenie dat atd… Skor to identifikuje problematicke zaznamy ako urobi opravu… No a potom ked potrebujem urobit nieco co som nikdy nerobil tak mi to krasne a prehladne zosumarizuje mozne parametre, ich vyznam atd…

Problem s vyvojom skusim vysvetlit: Ked vyvijas appku na telefon je to asi mozne pouzit. V prostredi kde mas nejake vacsie IT tak mas logovacie servery, monitorovacie servery, databazaove servery, licencne servery, servery na spravu prav a pristupov… A to mi AI nenapise, pretoze nedokaze korektne urobit any blby logger (pretoze potrebujes mat osetrene failovers, migracie medzi servermi, severity, trigre na monitoring a alarming…)

Edit: Aby nedoslo k nedorozumeniu uz par rokov toto nieje moja hlavna pracovna napln, iba obcasne po veceroch pomaham byvalemu teamu, nemusi to byt 100% ale co hovoril moj byvali sef, tak maju aktualne otvorenych 20+ miest ktore nedokazu obsadit (a z mojej skusenosti ti mozem povedat ze to nieje problem penazi, ale znalosti a skusenosti)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
7.6.25 08:19
@Petr-33 píše: Více

8o obdiv. Ani v nejmenším nepopírám, o čem je řeč, a přitom to píšeš česky :think: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
7.6.25 22:46

@Messiashka No tak sis neco vygooglila a dala copy-paste. Ma to mit pointu? Netvrdim, ze kdyz zamaka na matice, nauci se logicky myslet. Je to obracene - komu nejde matika a ma s ni problemy na stredni, tak mu casto nejde ani ta „programovaci“ logika. Jsou veci, pro ktere musi mit clovek predpoklady a kdyz je nema, tak proste smula. Ja bych treba zas nemohla byt psycholozka :D Navic k programovani (pokud to beres vazneji) matika patri i z toho duvodu, ze potreba premyslet o slozitosti algoritmu - ikdyz je fakt, ze to se u soucasnych vypocetnich kapacit uz tolik nenosi, kde kdo prasi kody tak, ze pocitaji 10 i 100 dele nez by musely, kdyby se to napsalo poradne.

@IcePlanet7 samozrejme zalezi, co programujes. Nektere veci pujdou pomaleji a pravdepodobne vse zcela AI nanhradi. Ja si pisu male programky pro svoje data a v tom i AI docela pomuze, pak uz to jen poupravim, usetrim casu docela hodne. Nejsem ajtacka, ale potrebuju zpracovat data po svem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6038
8.6.25 05:27

Já mám vystudovanou informatiku na UHK. A jako jednoduché to nebylo, co si budeme. Na matematiku 1 a 2 ti opravdu doporučuji Mathematicator, jak ti někdo psal. Super věc. Já na střední škole matiku nenáviděla a díky tomuhle kurzu jsem dostala z mat.1 známku C a z 2 dokonce B.

Ale pak tam budeš mít i statistiku a to byla chuťovka. Ale taky databáze, my jsme měli i grafiku (nemilosrdná, půlka třídy vylétla už při zápočtu, spousta lidí si tenhle předmět škole platila, aby nevyplácali druhý pokus na zapsání a nevyletěli. A někdo ho dal asi až na 4 pokus), počítačové sítě…

Záleží, co chceš. Jestli chceš získat ucelený přehled znalostí o informatice, jdi na školu. Ale i tam je potřeba se rozhodnout, jakým směrem půjdeš. Třeba spousta studentů si přivydělávala brigádami z oboru - dost firem z okolí tam mělo na nástěnce inzeráty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6038
8.6.25 05:29

@Petra Star
Jo a k tomu AI - manžel programátor s AI spolupracuje při vývoji aplikací. A pochvaluje si to. Zároveň se ale směje tomu, že by nás umělá inteligence měla nahradit. Vzhledem k tomu, co je někdy schopná vyplodit za řešení 😃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
8.6.25 05:45
@Kateřina Bartoňová píše: Více

Mám podobné zaměření střední školy, VŠ specku poradenskou a učitelství v CŽV.
Jsem přesvědčena, že to studovat nemůžeš. Znám víc lidí, co se považovali za dobré v matematice a skončili v prvním ročníku.

Mám dyskalkulii diagnostikovanou až v dospělosti, v dětství na mě kašlali, vše svoje jsem vystudovala bez podpory, ale záměrně vybrala obor s minimem matiky, na testy jsem šla až potom. Statistika na specce byl můj strop, u matiky v CVŽ jsem si nechala pomoct studentem. Velké štěstí, že úkoly byly korespondenční.

Upřímně, neudělala bys ani maturitu z matematiky, dotace hodin není dostatečná. Říkali i u dcery na zdravce, ať to nikdo nezkouší. Myslím, že moc velké šance k přijetí nemáš a když tak brzy vyletíš. Na tyto obory Ti musí mozek fungovat jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
8.6.25 07:58
@Modesta píše: Více

Ja se tomu taky nekdy nekdy smeji. Ale staci se podivat jak obrovsky pokrok AI udelala za posledni dva roky a usmev tuhne. Co umi ted jsme si pred par lety nepredstavili a nepredstavime si, co bude treba za 5 let. Hodne profesi to zasadne nahradi.
Nehlede na moznost manipulace lidmi. Diskuze podobne emiminu taky muzou zmizet, poradny nebudou potreba. Navic nektere diskutujici nahradi chatboti, aby ovlivnili spolecenskou naladu - to uz umi lepe nez zivi lide. Ja kdyz neco potrebuju vedet, tak se ptam AI. V mem oboru uz to funguje vyborne, ikdyz zavery je nutne overit, zkrati mi to praci treba na ctvrtinu. Drtiva vetsina lidi bude brat odpovedi AI nekriticky. Dusledky si ani neumim predstavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
8.6.25 08:12

@IcePlanet7 To urcite neni pravda, mela jsem vzdy dobre logicke ulohy, IQ mam dobre, ovsem s cisly se mi od mala pracovalo spatne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6038
8.6.25 09:03
@Petra Star píše: Více

No to máš pravdu. Časem to bude zajímavé. S AI konzultuji vitamínové doplňky. Když jsem si to pak ověřila u známého (lékaře), tak byl nadšený. Jak doplňky tak i přímo doporučenými produkty.

Nebo mám zdravotní problém, kdy mi po slezení nehtu další roste špatně. Po straně zarůstá a uprostřed se nepřichytil ke kůži. A AI mi doporučila konkrétní řešení a konkrétního člověka na opravu. A opravdu se tím zabývá. Vůbec není nutné zajít do nemocnice nechat nehet strhnout…

Ale zase známá se AI ptala, kdo tam u nich kope kabely. Tak AI jí napsala úplný nesmysl 😃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.6.25 23:16

Matika je základ a je zejména teoretická, tj. důkazy a logika (FIT ČVUT konkrétně).
Pokud na školu tohoto typu fakt hodně chceš, můžeš zkusit přijímačky přes scio testy, to se spíš dostaneš, ale zároveň rozhodně silně doporučuji co nejdřív investovat do doučování matematiky a zjistit si, který programovací jazyk je v povinném předmětu a taky si ho zkusit co nejdřív osahat.
Rozdíl mezi někým, kdo dá dokupy kód a někým, kdo dokáže o problému přemýšlet a následně vybrat vhodné řešení je propastný a na VŠ se máš naučit zejména to druhé. A k tomu je potřeba umět hodně teoretických věcí, které možná neuplatníš rovnou v praxi, ale ve finále tě posunou mnohem víc, než umět kódit v konkrétním jazyce.
Jen bych tě chtěla povzbudit, že s dostatečnou pílí mě minimálně ten bakalář dodělat dá. Obecně na VŠ je zdarma 3+1 rok, takžei kdyby ti to jeden rok nesedlo, až tak moc se neděje.
Matika sama o sobě není až tak těžká když člověk opravdu chápe, co se tam děje a naučit se to samozřejmě dá jako jakýkoliv jiný předmět. Vyšší IQ k tomu pomáhá, ale na VŠ, a zejména na bakaláři se člověk učí, co už bylo vymyšleno, a na školních úlohách má pochopit základy daného oboru a ne vymýšlet převratné vědecké teorie (o těch pár lidech, kkteří to dokázali, se sice učíme, ale běžný život je fakt jinde).

Příspěvek upraven 11.06.25 v 23:35

• Citovat
  • Upravit
76804
11.6.25 23:21

a to je právě to děsivé, ty a tvoje známá poznáte, kdy Al vyplodí nesmysl,
ale jsou lidé, kteří to nepoznají a podle toho nesmyslu budou něco konat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.6.25 23:38
@stinga píše: Více

No a bohužel takových lidí je většina. Už dnes spousta lidí nedokáže odhalit ani různé typy propagandy, zjevné investiční „podvody s Babišem“ apod.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.6.25 23:47

No samozřejmě, protože někdo AI nakrmil dostatečným počtem dat pro nemoci, ale už ne tím, kterej Franta kope v který Horní Dolní kanály.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.6.25 21:20

@1Pears1 To si nemyslím. Sama jsem příklad toho, že naučit se to lze, a to i pozdější věku. Na matice, aspon na té pro bakalářský stupeň, opravdu není nic tajuplneho, co by člověk s dostatečnou pili nezvládl doučit. Jen u matiky je problém v tom, že člověk musí znát základy, aby se mohl naučit pokročilejší věci. Všechno se staví postupně a nelze toho moc přeskočit. Takže když se rozhodne v 18 jít na matematický zaměřenou VŠ, tak dohnat to je sakra těžké. Zatímco u jazyků není třeba umět tu teorii (větné rozbory apod.), aby uměl člověk napsat srozumitelný a smysluplný text.
Ještě bych tedy podotkla, že to slavné logické myšlení, které pak využijí studenti např. při tvorbě nebo porozumění důkazům, se studenti taky učí až ve škole (vyroková predikátova logika). Není to žádná supertajná schopnost, se kterou se rodí pouze vyvolení. Nicméně pokud člověk není z gymplu nebo nějaké techniky, tak mu velice často bude chybět třeba pokročilejší matika jako limity, derivace a integrály. Tam nastává průšvih, že tuto látku může mít na VŠ v rámci jedné dvou přednášek a dle mého názoru člověk, který se s tímto v životě nesetkal a v matice nemá ty základy, tak se bude horko těžko chytat.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze