Mohu jít studovat programování, když mi nejde matematika?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4844
23.6.25 23:19

@Modesta Jako dotaz na „kdo kope kabely“ je pomerne specificky - neni to nejaka obecne znama znalost. Ale neumi pracovat s dostupnymi informacemi a resit ulohy, ktere se muzou zdat jednoduche. Zkus se treba zepat, kolik je v CR rek, ktere zacinaji na pismnko „s“. A pak se mrkni treba na wikipedii.

nebo kopiruji:
"Tady jsou přesně 7slovné slogany pro škrabku na brambory:

„Oloupejte brambory snadno, rychle, bez námahy.“

„Škrabka, která šetří čas i práci.“

„Ostrá čepel pro dokonale oloupané brambory.“

„Loupání brambor nikdy nebylo tak jednoduché.“

„Škrabka, která promění kuchyňské rutiny navždy.“

Chceš i varianty pro různé typy zákazníků (domácí kuchař, profi kuchyně, dárkový produkt)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
23.6.25 23:33
@IcePlanet7 píše: Více

Skvělý! Holka se tu ptá na programování, tak jí doporučíme být upratovačka. Zajímalo by mě, co by bylo doporučeno s naprosto stejným dotazem klukovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6037
24.6.25 07:42
@Xanthe píše: Více

Na tyhle gender bláboly jsem poměrně už dost alergická. Holka vznesla možná ne přímo hloupý dotaz, ale minimálně dotaz toho typu, který značí, že se o danou problematiku vůbec nezajímala. Ono by totiž stačilo se podívat na předměty školy, kterou by chtěla vystudovat, a viděla by tam matematiku minimálně dva semestry a další semestr statistiku. Pak už by se mohla ptát, jak moc těžká je matematika na škole XY a kde by třeba mohla najít něco, co by jí pomohlo.

Kdyby se takhle zeptal kluk, nejspíš by mu bylo odpovězeno stejně. Uklízet by ho asi nikdo neposlal, ale drsných odpovědí typu chop se krumpáče, by se nejspíš taky dočkal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
24.6.25 07:56

Myslím, že základně programovat se naučí kdekdo. To je na úrovni středoškolské matiky.
Málokdo se tomu ale chce věnovat.
Nicméně tento dotaz vypovídá o tom, že dotyčná na to nemá - je absolutně důležité se o věc zajímat a umět si najít informace a pracovat se zdroji. To je základem celé té práce. A hledáním informací fakt nemyslím emimino :lol:

• Citovat
  • Upravit
123
24.6.25 08:08
@Modesta píše: Více

To je princip dotazů tady. Že si to člověk nevygoolí a jde se ptát „na zkušenosti“. Víc než polovinu dotazů tady výrazně lépe zodpoví AI a když člověk umí hledat a číst s porozuměním, tak bych řekla spíš tak 80%.

„Kdyby se takhle zeptal kluk, nejspíš by mu bylo odpovězeno stejně. Uklízet by ho asi nikdo neposlal, ale drsných odpovědí typu chop se krumpáče, by se nejspíš taky dočkal.“ - STEJNĚ:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
25.6.25 15:49

Nikdo nerika, ze ma byt uklizecka, to jsem asi prehledla. Ale programovani na urovni bez matematiky fakt neni moc programovani. Chce to k tomu pripadne neco pridat, aby byla necim unikatni. To same bych doporucila klukovi. Sama mam castecne technicke vzdelani, programovat trochu umim a pomuzu si s nim. Ale pokud by mi jeden ze synu rekl, ze chce studovat programovani a neumel matiku, tak bych mu to vymluvila. Kvalitni skola se bez matiky vystudovat neda. Muze delat neco v IT, to se rozumi. Nemame vesteckou kouli, takze neni jasne, co bude v budoucnu potreba, ale „polovicate“ programovani to nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6037
25.6.25 19:43

Dobře, stejně jsem myslela na stejně podřadnou práci, kterou zvládne kdokoli. Beru s ohledem na fyzické možnosti. Pokud dáš dnešní mladé ženě do ruky krumpáč, bude mít vůbec problém ho zvednout. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3387
26.6.25 11:54

@Xanthe a @Xanthe Tak sa zase ukludnime, o upratovacke som pisal ja a evidentne doslo k nepochopeniu!

Vysvetloval som ze vyberat si povolanie podla toho kolko to ‚sype‘ moc nefunguje. Ale ked robis nieco co ta bavi, robis to s laskou, zapalom, tak dokazes zarobit fantasticke prachy aj v takej ‚podradnej‘ (pre vas) profesii ako upratovacka.

S genderom to nema nic spolocne, ale ked ste to tu uz vytiahli tak som vydel krasne video ako prebijaju gulomet na lietadle… Kedze v armade uz mozu byt aj zeny, ale samozrejme pretoze su zeny tak su zvyhodnene a nemusia splnat fyzicke predpoklady, tak muz s tym bez problemov otoci a za 10s prebite, zena urobi sotva jednu otacku potom 30s oddych, potom zase 1 otacka, celkovo to prebijala asi 3 min… Co v bitve ked potrebujes lietadlo dostat co najskor do vzduchu moze byt rozhodujuce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
26.6.25 12:15
@Modesta píše: Více

Chápu, proč je sexistka na tyhle genderové bláboly alergická - to tak nějak z definice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
26.6.25 12:19

Hehe, žena si dovolí nesouhlasit a hned se musí uklidnit:-)

Zakladatelka nepsala nic o tom, že to chce dělat, protože to sype. Já jsem nepsala nic o tom, že uklízečka je podřadné povolaní.

A ten poslední odstavec mluví za vše, sice to vůbec není o genderu, ale zrovna jsem si vzpomněl, že jsem vlastně tento takzvaný sexista.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3387
26.6.25 13:00

„Skvělý! Holka se tu ptá na programování, tak jí doporučíme být upratovačka. Zajímalo by mě, co by bylo doporučeno s naprosto stejným dotazem klukovi.“

@Xanthe to si napisala ty nie? Klukovy by som napisal to iste! Mimo ine preto ze o to auto sa stara upratovac (teda chlap). Na tom nieje nic sexisticke. Je to konstatovanie faktu.

K zvyhodnovaniu zien: Ked raz fyzicke testy maju nejake opodstatnenie tak by sa mali dodrzovat bez ohladu na pohlavie. Si myslis ze nepriatel na teba nebude utocit pretoze ti lietadlo prebija zena? Si myslis ze zlodej bude bezat pomalsie pretoze ho nahana zena policajtka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
26.6.25 23:11

Ty to zas prehanis z druhe strany.
Tak zrovna u policie se zeny dost hodi. Nejde o honeni zlodeju, to koukas moc na televizi, ja moc policajty behat nevidim. Realne je spousta policajtu obeznich a nikam nedobehnou, ale delaji jine veci. Polovina populace jsou zeny a i ty pachaji trestne ciny. Nekdy policajtka zvladne lepe komunikaci.

A co ma ukrajinska armada sikovnych ostrelovacek ci operatorek dronu. Dominuji muzi, ale zde se zeny dost uplatni, coz se v boji prokazalo. Nemusi kazdy „nabijet kulomet“, kdyz na to nema silu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3387
27.6.25 10:32

Off-topic, tak neviem ci to sem vobec dalej patri, ale

@Petra Star trosku som to umyselne prehnal, pre ilustraciu. Ja schopnosti zien nijako neznevazujem a mas vo vela veciach co pises pravdu.

Jedine co som tym ze chcel povedat ze ked su v zamestnani potrebne nejake fyzicke parametre tak by ich mal splnat kazdy zamestnanec bez ohladu na pohlavie a ked ich niekto nesplna tak by tam nemal pracovat (ci uz je to obezny muz alebo 40kg zena).

„Nemusi kazdy „nabijet kulomet“, kdyz na to nema silu.“ - samozrejme ze nemusi, ale ked to raz ma niekto v popise prace tak by to mal zvladat - to su prave tie fyzicke predpoklady a preto sa robia fyzicke testy. Na smene mas povedzme iba 2 takychto ludi, takze ked jeden z nich nema fyzicke predpoklady tak mas o 50% redukovany vykon. Predstav si ze na lietadlovej lodi potrebujes prezbrojit jednu letku a poslat ju co najskor do vzduchu. Mas tam jedneho obezneho chlapa a jednu anorekticku, ako to urobis, alebo nechas lod radsej potopit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6037
29.6.25 07:56

Jejda, moc děkuji. Tuhle přezdívku mi ještě nikdo nedal, budu se s ní vytahovat před manželem :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.12.25 18:14

Když píšeš, že se zatím učíš jen samoučně, možná by ti pomohlo zkusit nějaký kurz, klidně u Czechitas…nebo já jsem byla u Engeta na datové akademii a pak i na Pythonu a hodně mi to pomohlo zjistit, jestli mě programování vůbec baví. Navíc mě i trochu nasměrovali, co má smysl studovat dál. A jestli víš, že matika je tvoje slabina, určitě bych si ji začala doplňovat bokem (třeba Mathematicator, Scio), nabrat v tom trochu sebevědomí, protože logika je důležitá pro programování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze