Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,chtěla jsem se zeptat zda jste si některá podávala papíry na mateřskou sama.Jaké podklady jste tam nesly?Neschopenku,žádost o peněžitou pomoc v mateřství,a ještě něco?Nebo jen ty dva papíry?Moc děkuji za radu.
Ahoj,
nežádala jsem sama, ale zkus si zavolat na vaši OSSZ. Určitě ti rádi poradí a ty tam nebudeš muset vícekrát. ![]()
Ahoj chtela bych ozivit tohle tema, zadost o ppm kterou mi vyplni lekar, tak mam poslat zamestnavateli na doplneni…ale co pak? Mam si to nechat poslat vyplnene zpet a zazadat si na ossz/up sama? Dekuji za odpovedi.
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj chtela bych ozivit tohle tema, zadost o ppm kterou mi vyplni lekar, tak mam poslat zamestnavateli na doplneni…ale co pak? Mam si to nechat poslat vyplnene zpet a zazadat si na ossz/up sama? Dekuji za odpovedi.![]()
![]()
Odevzdáš to vyplněné zaměstnavateli a ten to spolu s přílohou (kde jsou mimo jiné i tvé příjmy za posledních 12 měsíců) pošle na OSSZ. Víc neřešíš.
A až ti skončí mateřská, je vhodné vyčerpat před začátkem rodičovské všechnu dovolenou, kterou v práci máš.
Příspěvek upraven 23.06.16 v 19:03
A jak se pak dozvim ze to tam poslal? Protoze na neho neni spoleh
Popr. kdy mi zacnou vyplacet prvni ppm? ![]()
@Anonymní píše:
A jak se pak dozvim ze to tam poslal? Protoze na neho neni spolehPopr. kdy mi zacnou vyplacet prvni ppm?
Tak jestli není spoleh, tak se se zaměstnavatelem můžeš domluvit, že si to tam pošleš sama, ale zaměstnavatel ti musí dát tu přílohu, bez ní to nejde. Ještě na mateřské nejsem, tak nevím, kolikátého vyplácí náhrady, ale myslím, že to bude někdy začátkem měsíce. Když máš dotazy, či pochybnosti, tak je vždy dobré na OSSZ zavolat a zeptat se na stav tvé žádosti o PPM ![]()
@Yukii píše:
Tak jestli není spoleh, tak se se zaměstnavatelem můžeš domluvit, že si to tam pošleš sama, ale zaměstnavatel ti musí dát tu přílohu, bez ní to nejde. Ještě na mateřské nejsem, tak nevím, kolikátého vyplácí náhrady, ale myslím, že to bude někdy začátkem měsíce. Když máš dotazy, či pochybnosti, tak je vždy dobré na OSSZ zavolat a zeptat se na stav tvé žádosti o PPM
Dobre, dekuji zkusim se s nim nejak domluvit, protoze co si neudelas sama… ![]()
A jaký je přesně postup když teda skončí mateřská? Ještě před jejím koncem si domluvím v práci čerpání dovolené a až po vyčerpání té dovolené teprve zažádám o rodičovský příspěvek? děkuji ![]()
@Svetlussska Rodičovský příspěvek není to samé, jako rodičovská dovolená. Příspěvek dostáváš ihned po skončení peněžité pomoci v mateřství, ale máš mateřskou dovolenou, poté řádnou dovolenou a poté rodičovskou dovolenou.
@Svetlussska No, je dobrý, aby o tom zaměstnavatel věděl, že budeš čerpat řádnou dovolenou radši víc dopředu. Třeba u nás to holkám vyloženě nabízíme, protože to moc lidí neví.
Co se týče časové následnosti, tak dovolená musí bezprostředně navazovat na mateřskou, to je důležité. U nás si to všichni dělají tak, že čerpají řádnou dovolenou a až pak nastoupí na rodičovskou. Ale někde jsem četla, že rodičák můžeš mít už při čerpání dovolené. Ale prakticky nemám zkušenost ![]()
Me na pracaku rekli ze si mam napsat datum od kdy chci rodicak pobirat a ze je cerpani dovolene v praci ani jiny prijmy nezajimaji.tak jsem mela ppm pak dovolenou do konce mesice a pak chvili dovolenou i rodicak soubezne.
Jinak ppm jsem mela nejdyl do 8. Vetsinou jeste o neco driv.
@kocopes no nezajímají je příjmy, co máš k tomu. Ale kvůli rodičovskému příspěvku musíš doložit předchozí příjem (vyplní ssz), aby sis mohla vybrat variantu.
Jinak dovolenou pokud se čerpá hned po PPM, tak je to výhodnější - zaměstnavatel ji musí dát a nekrátí se! Další věc je, že PPM je jako práce, takže i za tu dobu se vám načte dovolená. Pokud je to v kalendářním roce alespoň 60 dní, tak je nárok na celou dovolenou za kalendářní rok. (Pokud by se vybírala dovolená až po rodičovské, což taky jde, tak je to jen poměrná část za odpracované dny v roce)
Jo a ještě mi řekli, že začátek čerpání rod. příspěvku musí být začátek měsíce, že jinak jim to systém nevezme ![]()