Mateřská a čas o samotě

2
21.2.25 09:03

Mateřská a čas o samotě

Ahoj holky, jsme s přítelem 4 roky a máme roční dítě. Od té doby, co jsem na mateřské to moc neklapne. Celý den jsem s malou, přítel přichází odpoledne/večer. Když přijde, tak si s malou hraje a já můžu něco udělat. Ale mám pořád větší pocit, že potřebuju nějaký čas o samotě. Jsem introvert a typ, co si zaleze s knížkou, kouknu se sama na film, ráda odpočívám sama, potřebuju být prostě někdy sama se sebou a jen tak si vlastně odpočinu. Potřebovala bych každý den třeba 20 minut sama o samotě, aniž by mě někdo rušil a mluvil na mě. Klidně jenom O SAMOTĚ pověsit prádlo, umýt si hlavu, poklidit nebo třeba objednat něco na počítači. Přítel nechápe, že chci být při tom sama. S malou si hraje, ale vlastně je mi celou dobu v patách, chodí v jednom kuse za mnou, chce si povídat a já se úplně dusím. Říká, že jsem přece chtěla rodinu a že on čas o samotě taky žádný nemá. No jenže jemu to nevadí, on prostě načerpá z toho, že je sám, protože není introvert. Dělá si z toho srandu. Pořád se kvůli tomu hádáme. Někdy jdu o samotě ven, ale jde mi spíš o ten čas doma. Prosím o Váš názor, máte to tak taky některá a jak mu to vysvětlit? Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
21.2.25 09:11
@Brona1990 píše: Více

Tak po jeho příchodu domů jdi na hodinku ven, projít se, zaběhat, nakoupit, na nehty, do knihovny si číct - cokoli :nevim: Já mám doma klid až tak od školního věku dětí, to už funguje zavřít se v ložnici a nechte mě být. Jinak mi byli taky pořád v patách. Ale dej si pozor, ať si uděláš čas i na toho chlapa. Evidentně se na tebe těší, chce s tebou po práci být, tak mu to dopřej aspoň stejnou měrou, jakou chceš dopřát klid sobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
21.2.25 09:15

Chápu tě. Boj o,,svůj” čas je neustálý problém.
Nejde udělat, ze malou vezme na půl hoďky na procházku? Aspoň se oba provětrají?

Tvůj požadavek mi přijde legitimní.
On zaklapne dveře a má na starost jen sebe, kdežto tobě ta,, služba “ vlastně nekončí.
Myslím, že 20 svých minut si zasloužíš, jen to s ním nějak vykomunikovat, ať nespadnete do hádky a vzájemného obviňování.

Spokojená máma, spokojené dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9285
21.2.25 09:19

Na mně jsou taky všichni nalepení jak žvýkačka :mrgreen:
Já se jdu většinou projít se psem nebo po nákupech, na kafe za kamarádkou, na masáž apod Nebo naopak vypakuju všechny ven na procházku a jsem doma sama.
Manžel tedy dělá maximum, ale je to prd platný, protože maminka je maminka no :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
21.2.25 09:21

@Brona1990 tohle je strašný boj. Máme to doma podobně a bohužel, taky se nesetkávám s porozuměním. Máme dvě děti 5 a 7 let. Od dvou let mladšího dítěte dělám na plný úvazek, jedeme převážně protisměny, jinak nevykryjeme dobu před školkou a školou. Vždycky jsem byla strašně společenská a teď se nemůžu dočkat dne, kdy budu mít chvíli pro sebe. Manžel mě v tom taky nechápe. Jak můžu chtít odjet na víkend bez nich, jsme přece rodina. Jednou za čas děláme se sourozenci sešlost jen spolu a to je snad jediné, kdy je opustím. Jinak je manžel úžasný otec, u nás je to spíš tím, že ten společný čas jako rodina je fakt hodně omezený

Příspěvek upraven 21.02.25 v 09:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
21.2.25 09:22

Úplně ti rozumím, mně by hráblo, kdybych neměla čas o samotě aspoň chvíli. Když si bude partner s malou hrát, tak si prostě někam zalez, i se třeba zamkni a šlus. Máš jen jedno duševní zdraví, škoda, že to partner nechápe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
21.2.25 09:26

Jsme s rodinou na horách a už teď se těším, až se vrátíme, ze půjdu na dlouhý beh.. vidím to 1,5-2 hodinovy, samozřejmě sama :jazyk:

• Citovat
  • Upravit
Asta135
21.2.25 09:28

Roční dítě ti předpokládám ještě přes den spí, takže i dobu, kdy spí, využij pro svůj čas. Uklidit nádobí můžeš pak i s dítětem, ale jakmile usne, zalez si s knížkou, umyj si sama hlavu, dej si masku… A domluv se s chlapem, že třeba 1× týdně si po práci malou vezme na procházku nebo naopak ty zajdeš do kavárny nebo na masáž si odpočinout.

• Citovat
  • Upravit
35725
21.2.25 09:33

Za chvíli bude lepší počasí tak je vyhodis ven na hřiště a budeš mít chvíli klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33529
21.2.25 10:08

Prostě trvej na tom, že chceš mít každý den chvilku jen pro sebe, být fakt sama. Jestli to přítel nechápe a doma ti ten prostor neposkytne, tak až přijde z práce, tak mu předej dítě a jdi ven. Řeči, že jsi chtěla rodinu a on o samotě taky žádný čas nemá neposlouchej.
Rodina není vězení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
21.2.25 13:57

Holky, moc Vám děkuju za všechny zprávy. Jsem ráda, že mě chápete. Pokusím se to s přítelem nějak vykomunikovat a budu se snažit, aby to zas nespadlo do další hádky. A je pravda, že bych se měla víc věnovat i příteli, ale momentálně na to nemám moc náladu, když mě vůbec nechápe a pořád se jenom hádáme. Snad se to zlepší..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13751
21.2.25 17:38

Já potrebuju hodně času pro sebe „v klidu“, když byl syn malý, tak šel brzo spát a já jsem si pak třeba do půlnoci užívala svůj klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16229
21.2.25 17:49

Když to nejde doma, běž prostě ven :nevim: Znovu vysvětli, jakou máš potřebu a pokud to partner nehodlá dopřát, běž ven ty, nebo pošli ven jeho s dítětem :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
24.2.25 08:20

A co mít čas o samotě, když ti dítě spí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
604
28.2.25 21:11

Dulezite je, ze mas možnost (je hlídání) udělat si ten čas pro sebe. To, že partner tento způsob dobíjení baterek nechápe je druhá věc, ale pokud je aspoň trochu empaticky a má zájem, tak když mu to polopaticky vysvětlíš nebo dáš případně přečíst nějaké články, snad pochopí. Někdy je strašně těžké vysvětlit lidem, kteří to tak nemají a naopak čerpají energii ze společnosti, ze ty to mas úplně jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí