Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, jsme s přítelem 4 roky a máme roční dítě. Od té doby, co jsem na mateřské to moc neklapne. Celý den jsem s malou, přítel přichází odpoledne/večer. Když přijde, tak si s malou hraje a já můžu něco udělat. Ale mám pořád větší pocit, že potřebuju nějaký čas o samotě. Jsem introvert a typ, co si zaleze s knížkou, kouknu se sama na film, ráda odpočívám sama, potřebuju být prostě někdy sama se sebou a jen tak si vlastně odpočinu. Potřebovala bych každý den třeba 20 minut sama o samotě, aniž by mě někdo rušil a mluvil na mě. Klidně jenom O SAMOTĚ pověsit prádlo, umýt si hlavu, poklidit nebo třeba objednat něco na počítači. Přítel nechápe, že chci být při tom sama. S malou si hraje, ale vlastně je mi celou dobu v patách, chodí v jednom kuse za mnou, chce si povídat a já se úplně dusím. Říká, že jsem přece chtěla rodinu a že on čas o samotě taky žádný nemá. No jenže jemu to nevadí, on prostě načerpá z toho, že je sám, protože není introvert. Dělá si z toho srandu. Pořád se kvůli tomu hádáme. Někdy jdu o samotě ven, ale jde mi spíš o ten čas doma. Prosím o Váš názor, máte to tak taky některá a jak mu to vysvětlit? Děkuju
@Brona1990 píše: Více
Tak po jeho příchodu domů jdi na hodinku ven, projít se, zaběhat, nakoupit, na nehty, do knihovny si číct - cokoli
Já mám doma klid až tak od školního věku dětí, to už funguje zavřít se v ložnici a nechte mě být. Jinak mi byli taky pořád v patách. Ale dej si pozor, ať si uděláš čas i na toho chlapa. Evidentně se na tebe těší, chce s tebou po práci být, tak mu to dopřej aspoň stejnou měrou, jakou chceš dopřát klid sobě.
Chápu tě. Boj o,,svůj” čas je neustálý problém.
Nejde udělat, ze malou vezme na půl hoďky na procházku? Aspoň se oba provětrají?
Tvůj požadavek mi přijde legitimní.
On zaklapne dveře a má na starost jen sebe, kdežto tobě ta,, služba “ vlastně nekončí.
Myslím, že 20 svých minut si zasloužíš, jen to s ním nějak vykomunikovat, ať nespadnete do hádky a vzájemného obviňování.
Spokojená máma, spokojené dítě.
Na mně jsou taky všichni nalepení jak žvýkačka ![]()
Já se jdu většinou projít se psem nebo po nákupech, na kafe za kamarádkou, na masáž apod Nebo naopak vypakuju všechny ven na procházku a jsem doma sama.
Manžel tedy dělá maximum, ale je to prd platný, protože maminka je maminka no ![]()
@Brona1990 tohle je strašný boj. Máme to doma podobně a bohužel, taky se nesetkávám s porozuměním. Máme dvě děti 5 a 7 let. Od dvou let mladšího dítěte dělám na plný úvazek, jedeme převážně protisměny, jinak nevykryjeme dobu před školkou a školou. Vždycky jsem byla strašně společenská a teď se nemůžu dočkat dne, kdy budu mít chvíli pro sebe. Manžel mě v tom taky nechápe. Jak můžu chtít odjet na víkend bez nich, jsme přece rodina. Jednou za čas děláme se sourozenci sešlost jen spolu a to je snad jediné, kdy je opustím. Jinak je manžel úžasný otec, u nás je to spíš tím, že ten společný čas jako rodina je fakt hodně omezený
Příspěvek upraven 21.02.25 v 09:22
Úplně ti rozumím, mně by hráblo, kdybych neměla čas o samotě aspoň chvíli. Když si bude partner s malou hrát, tak si prostě někam zalez, i se třeba zamkni a šlus. Máš jen jedno duševní zdraví, škoda, že to partner nechápe.
Jsme s rodinou na horách a už teď se těším, až se vrátíme, ze půjdu na dlouhý beh.. vidím to 1,5-2 hodinovy, samozřejmě sama ![]()
Roční dítě ti předpokládám ještě přes den spí, takže i dobu, kdy spí, využij pro svůj čas. Uklidit nádobí můžeš pak i s dítětem, ale jakmile usne, zalez si s knížkou, umyj si sama hlavu, dej si masku… A domluv se s chlapem, že třeba 1× týdně si po práci malou vezme na procházku nebo naopak ty zajdeš do kavárny nebo na masáž si odpočinout.
Za chvíli bude lepší počasí tak je vyhodis ven na hřiště a budeš mít chvíli klid.
Prostě trvej na tom, že chceš mít každý den chvilku jen pro sebe, být fakt sama. Jestli to přítel nechápe a doma ti ten prostor neposkytne, tak až přijde z práce, tak mu předej dítě a jdi ven. Řeči, že jsi chtěla rodinu a on o samotě taky žádný čas nemá neposlouchej.
Rodina není vězení.
Holky, moc Vám děkuju za všechny zprávy. Jsem ráda, že mě chápete. Pokusím se to s přítelem nějak vykomunikovat a budu se snažit, aby to zas nespadlo do další hádky. A je pravda, že bych se měla víc věnovat i příteli, ale momentálně na to nemám moc náladu, když mě vůbec nechápe a pořád se jenom hádáme. Snad se to zlepší..
Já potrebuju hodně času pro sebe „v klidu“, když byl syn malý, tak šel brzo spát a já jsem si pak třeba do půlnoci užívala svůj klid.
Když to nejde doma, běž prostě ven
Znovu vysvětli, jakou máš potřebu a pokud to partner nehodlá dopřát, běž ven ty, nebo pošli ven jeho s dítětem ![]()
A co mít čas o samotě, když ti dítě spí?
Dulezite je, ze mas možnost (je hlídání) udělat si ten čas pro sebe. To, že partner tento způsob dobíjení baterek nechápe je druhá věc, ale pokud je aspoň trochu empaticky a má zájem, tak když mu to polopaticky vysvětlíš nebo dáš případně přečíst nějaké články, snad pochopí. Někdy je strašně těžké vysvětlit lidem, kteří to tak nemají a naopak čerpají energii ze společnosti, ze ty to mas úplně jinak…