Mateřská a rodičovská

Anonymní
4.2.12 19:34

mateřská a rodičovská

Ahoj,
začetla jsem se tady na e-miminu do poradny a hodně často se tam objevuje, že pokud matka nemá narok na PPM lze to pobírat přez otce, že se bere 70% z platu. Nezařizoval to ted někdo z Vás nevíte jak to přesně je? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15418
4.2.12 20:08

Anonymní, takhle se to dělalo při starém systému rodičáku. Dle nového systému od roku 2012 stačí, když má dostatečný plat jeden z rodičů, nic se převádět nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
4.2.12 20:11

Ale otec tu PPM pobírat nebude, to by nemohl přitom chodit do práce.
Donese potvrzený svůj příjem a podle toho můžeš volit délku vyplácení rodičovského příspěvku (ode dne porodu).
Musí mít účast na nemocenském pojištění (zaměstnanec nebo OSVČ si platit nem. poj.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
4.2.12 20:33

Bavíme se o rodičáku nebo mateřské. Chápu, že rodičák být podle otce může, ale mateřská?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.12 20:35

právě že sem vyčetla PPM.
Takhle je to psane Vy sama nemáte nárok na PPM a volbu varianty rodičovského příspěvku. Pokud ale podmínky nároku na PPM (270 dní nemocenského pojištění a nemocenské pojištění i v den Vašeho nástupu na mateřskou) splňuje otec dítěte, pak byste nárok na PPM i volbu varianty rodičovského příspěvku měla. Otec dítěte by pak mohl normálně chodit do práce, zatímco Vy byste byla s přítelem doma. PPM činí 70% předchozího výdělku, stejná je i maximální výše rodičovského příspěvku. :nevim: :nevim: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
950
4.2.12 20:41

Rodičkovská je nyní max. 220 tisíc. Ta se z platu nevypočítává a je na rodiči, jakou výši rodičovské zvolí (max. 11500/měsíc) max. 4 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.12 20:44
eMMari píše:
Rodičkovská je nyní max. 220 tisíc. Ta se z platu nevypočítává a je na rodiči, jakou výši rodičovské zvolí (max. 11500/měsíc) max. 4 roky.

to je mi jasny, jen nechápu tu mateřskou :nevim:

• Citovat
  • Upravit
950
4.2.12 20:45

ale píšeš tohle: stejná je i maximální výše rodičovského příspěvku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10895
4.2.12 20:46

Omlouvám se zakladatelce ale mám taky jeden dotaz a snad mi tu někdo poradí. Jsem na mateřšké, dítěti je 2,5 roku a pobírám rodičák na 3 roky. Nyní jsem otěhotněla ale nástup na mateřskou mi vychází to tak blbě, že i po odečtení 8 neděl před porodem, bych se měla vrátit do práce na 5 pracovních dní! :zed: Samozřejmě že je to blbost že bych tam šla, ale zajímá mě jestli v případě neschopenky na těch pár dní mám nárok na mateřskou, případně jak mám celou situaci nejlíp vyřešit. Ne že bych chtěla nějak zneužívat dávky, ale do prvního dítěte jsem od 18 let fakt pracovala, takže by mi bylo dost líto ty prašule nedostat :zed: Moc děkuji za rady :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
4.2.12 21:01

Já to chápu tak, že jestli chce ženská volbu délky rodičáku a ona nemá nárok na PPM (= není ani možnost volby délky RD) a otec má nárok na PPM, tak se stejně pořád jedná akorát o tu volbu délky, nikoliv o vyplácení PPM, pokud by nebyl doma on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
4.2.12 21:05
hofka píše:
Já to chápu tak, že jestli chce ženská volbu délky rodičáku a ona nemá nárok na PPM (= není ani možnost volby délky RD) a otec má nárok na PPM, tak se stejně pořád jedná akorát o tu volbu délky, nikoliv o vyplácení PPM, pokud by nebyl doma on.

Určitě je to tak, PPM je nepřenosná, ale paní v sociální poradně si urputně trvá na svém :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
4.2.12 21:08

Jo, to je to správné spojení, PPM je nepřenosná)

Příspěvek upraven 04.02.12 v 21:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
4.2.12 21:09

Takže to celou dobu chápu dobře: výše příjmu otce nezasahuje do PPM, ale do RD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
4.2.12 21:09

Loffda: neschopenka ti nic neovlivní, neboj, pokud ti trvá prac. poměr, normálně máš nárok na mateřskou jako minule.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.12 21:22

tak to bue asi fakt tou paní v socialni poradne že vyklada blbostu, u nekolika otazu napsala žePPm lze pobírat když narok ma otec :zed:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex