Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
když nemáš nárok na PPM, tak proč se ptáš jestli jde zvýšit MD? to nějak nechápu. Jsi nezaměstnaná? Pokud ano, tak do doby porodu budeš brát RD na současné dítě, po porodu ho zrušíš a zažádáš o RD na druhé dítě.
Asi si zakladatelka plete pojmy. Zrejme premysli o zmene delky pobirani RP, chce si do porodu druheho ditete co nejvic zvysit castku, aby si dovybrala co nejvic z celkove castky RP.
Sama nemuze ani kdyz prejde na novy zpusob vypolaceni, nema na to narok. Slo by to asi pres manzela, nebo partnera(pokud alespon on splnuje podminky). Manzel musi mit za posledni dva roky alepson 270 dni placeno nemocenske pojisteni(pokud je zamestnanec, ma to placene urcite, pokud OSVC, musel by si ho platit - neni to to same jako zdravotni) Ke kteremu dni se to ale nove posuzuje, nevim. (ke dni porodu? ke dni volby delky RP po skonceni PPM, pokud byla? ke dni volby RP podle novych pravidel v letosnim roce? presne nevim, snad poradi nekdo jiny)
No, dotaz je poněkud docela zmatený.
Jsi zaměstnaná? Na jak dlouhou dobu máš rodičák? V kolikátém tt jsi?
zakladatelko - brala jsi na první dítě PPM? Na kolik let máš RP teď? A co partner, jak na tom byl s nemocenským pojištěním a platem před prvním porodem?
mroe posuzuje se to ke dni porodu prvního dítěte, denní vyměřovací základ se bere za 12 měsíců předcházejících tomu prvnímu porodu. Výše RP může při přechodu na nový systém dosáhnout maxima 11500, přičemž výše RP musí dosahovat 70 procent DVZ x 30. Například měl li partner před porodem prvního dítěte DVZ 600 Kč, vychází to na 12 600, takže může požádat o pobírání těch 11500 až do porodu druhého dítěte. Co zakladatelka nevyčerpá z 220 000 do té doby už nedostane. Pokud měl ale třeba hodně nízké příjmy, nebo si platil nízkou nemocenskou jako OSVČ, vyplatit se to nemusí. Např pokud si jako OSVČ platil NP stovku, DVZ bude asi 230 kč, maximální měsíční rodičák vyjde na 6300.
Zdravím. mám 14ti měsíční holčičku a zjistila jsem,že jsem znovu těhotná.Co teď? Na PPM nárok nemám.Jde abych si nějak zdvyhla výši mateřské do doby než budu mít nárok na druhý RP? Kdy zažádat o RP na druhé? Nějak se v novinkách nevyznám…