Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj nejspíš holky, jdu sem s dotazem, kde jsem otěhotněla v květnu 2021, na neschopence jsem od 18.června, (rizikové těhotenství), v září 2021 jsme o našeho chlapečka přišli v neukončeném 21 tt…
Hrozný … do teď hledám otázku proč?! ![]()
Ale chci se zeptat jsem stále na neschopence, dělala jsme práci s lidmi 12 hod.. a pořád se necítím na to se vracet mezi lidi. Ale s přítelem se chceme snažit o miminko.
Otázka je tedy pokud když jsem už na neschopence od toho května 2021.. a budu na ní po celou dobu, i když otěhotním znovu, tak jestli vzniká nárok na mateřskou. I když budu marodit vlastně déle než cca 8 měsíců.
Na internetu je toho tolik.. ale nemůžu najít přesnou odpověď, tak jestli nemáte někdo podobnou zkušenost.
Když jsem volala na sociálku.. řekli mi, že nárok mám, protože marodím z práce, kde jsem pojištěná.. mám smlouvu na dobu neurčitou a dokonce se mi bude mateřská počítat z výplat z práce, že ta neschopnost se do toho nepočítá.
Doufám, že jsem to napsala smysluplně. Moc děkuji ❤️️❤️️ 🥺 😊
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Nárok budeš mít. Otázka, jestli můžeš být, tak dlouho na neschopence. Myslím, že po roce musíš „před kontrolní komisi“.
@Nicole 1234
Děkuji za odpověď, o tom vím, že pak musím před komisi. Ale pokud otěhotním a budu na rizikovém, tak mi přeci nemůžou neplatit neschopnost 🤔
To je hrozně složité 😥 Je hrozné, že nezohledňují situaci.. za jaké je člověk doma ![]()
@KáčaSl píše:
@Nicole 1234
Děkuji za odpověď, o tom vím, že pak musím před komisi. Ale pokud otěhotním a budu na rizikovém, tak mi přeci nemůžou neplatit neschopnost 🤔
To je hrozně složité 😥 Je hrozné, že nezohledňují situaci.. za jaké je člověk doma
Ale zohledňují, ta komise to zohleňuje. Neschopnost se ale prodlužuje hlavně lidem s rakovinou a psychiatrickou diagnozou.
@KáčaSl píše:
@Nicole 1234
To je hrozně složité 😥 Je hrozné, že nezohledňují situaci.. za jaké je člověk doma
Ano, je to složité. Ale nezlob se na mě, proč by měli daňoví poplatníci platit někomu to, že se na práci „ještě necítí“? Věř mi, že mám kolem sebe hodně žen, které potratily, já to taky znám na vlastní kůži, a vlastně až když jsem to téma odkryla, tak jsem zjistila, kolik toho kolem mě bylo. A neznám jediný případ, kdy by ta žena chtěla být doma plynule až do dalšího otěhotnění a pak hned od počůraného testu až do mateřské.
Stalo se to v září, beru, že v pokročilém stádiu těhotenství už si to žádá třeba i celé to šestinedělí. Ale zůstávat doma čtvrt roku už mi přijde jako zneužívání systému. To jako budeš doma čekat až do počůraného testu, i když to může přijít klidně až za několik měsíců? Oni i ti gynekologové většinou doporučují návrat do práce a k normálu co nejdříve, protože čím míň se na to myslí, tím líp se těhotní.
Já myslím, že sedět doma ti po psychické stránce vůbec nepomůže. Šla bych do práce, přišla bych na jiné myšlenky a neschopenku řešila až bych byla znovu těhotná. A to mluvím z vlastní zkušenosti.
Je mi líto, co se ti stalo, zažila jsem něco podobného. Jenže to není důvod sedět doma a gynekolog ti donekonečna neschopenku protahovat nemůže. Nemá důvod a je celkem vyčůraný zůstávat doma a počítat s dalším těhotenstvím. Najdi si práci, která ti bude vyhovovat. Já ji taky změnila. Nechtěla jsem dělat práci, kterou jsem měla před těhotenstvím, tak jsem šla prostě pracovat jinam.
@zrcadlo nezlobte se na mě.. ale žádný systém nezneužívám. Pracovala jsem celou dobu co jsem dokončila školu. Až do té doby co jsem otěhotněla… nevíte příčinu co se stalo.. a proč jsem stále doma.
A to tu rozhodně rozepisovat nebudu.
Mrzí mi váš názor na mě. Že si myslíte, že zneužívám systém.
Po “porodu” přišly zdravotní komplikace do toho genetika.
Nechci se tady s Vámi dohadovat..
ale byla to pouze otázka. Rozhodně nic nezneužívám.
Sla bych do prace, aby jsi pak nemela problem kdyby jsi v dalsim tehotenstvi opravdu musela na nemocenskou.
@KáčaSl je mi moc líto co se stalo 💗 tady ženy umí být pěkně nepříjemné. Jestli se nepletu, tak pokud bys otěhotněla, tak bys přes komisi nemusela, šla bys kvůli jinaci diagnóze
(např. za rok vyléčim rakovinu a pak si hned zlomim nohu). Pokud budeš na neschopence, tak jasně můžeš hned pak přejít na mateřskou
ZL te nemůže vyhodit. Držím palce ale se co nejdříve podaří ![]()
@Midliva dobrý večer.. děkuji moc ❤️️
Je mi z těch komentářů opravdu smutno!!
Udělají z člověka nějakého sociála co tahá ze státu peníze..
moc děkuji. Za odpověď❤️️
@KáčaSl píše:
@Midliva dobrý večer.. děkuji moc ❤️️
Je mi z těch komentářů opravdu smutno!!Udělají z člověka nějakého sociála co tahá ze státu peníze..
moc děkuji. Za odpověď❤️️
Ty už jsi tu nedávno anonymně zakládala diskuzi, jak dlouho nás nechal doktor po potratu na neschopence. A i tam jsem ti psala, že zůstat po potratu déle než 3 měsíce je opravdu nestandardní. Zastupující lékař ti taky chtěl neschopenku ukončit a tys to brala jako hroznou nespravedlnost, že přeci máš nárok zůstat už před Vánoci doma, aby se tě v práci každý neptal. Nezlob se na mě, ale toto JE zneužívání systému. Buď máš lékařsky opodstatněný důvod, nebo nemáš. Pokud nemáš, lékař dejme tomu dá týden-dva navíc, aby nebyl nelida. Ty chceš mnohem víc, jen kvůli pocitu.
A znovu píšu, že nemluvím jako někdo, kdo otěhotněl na první dobrou a měl vše bez problémů.
@zrcadlo tak pardon… dnes jsem se tu zaregistrovala.. a psala jsem poprvé.
@Midliva píše:
@KáčaSl je mi moc líto co se stalo 💗 tady ženy umí být pěkně nepříjemné. Jestli se nepletu, tak pokud bys otěhotněla, tak bys přes komisi nemusela, šla bys kvůli jinaci diagnóze(např. za rok vyléčim rakovinu a pak si hned zlomim nohu). Pokud budeš na neschopence, tak jasně můžeš hned pak přejít na mateřskou
ZL te nemůže vyhodit. Držím palce ale se co nejdříve podaří
Až na to, že to není pravda. Nemůžeš být déle jak rok cca na neschopence a je úplně jedno kolik vystřídas diagnóz. Proto je u ní neprozretelne teďka jen tak sedět doma. Zbytečně si vybírá měsíce neschopenky. Pak doma být může, ale zadarmo.
Je to neštěstí, každý to prožívá jinak a já to naprosto chápu, ale věř mi, že otevření takového tématu svému okolí je naopak ulevující. Schovávání se doma a hledání si důvodů, proč práce nejde, tě bude psychicky deptat.
Ono zjistíš, že v tom nejsi sama a najednou uvidíš, že tu bolest kolem tebe mohlo prožít mnohem víc lidí, než si myslíš. Nehledej si důvody, proč být doma a začni znovu žít. Příroda je občas krutá, ale má své důvody. Miminka se dočkáš, ale doma ho opravdu nevysedíš. Uvidíš, že se ti mezi lidmi psychická pohoda brzy vrátí, tím se i tvé tělo „uzdraví“ a příští pokus už vyjde.
Já i souhlasím s názorem, že čerpat tak dlouho systém a obhajovat si to Vánocemi atd. (četla jsem i tu předchozí diskuzi), je prostě na palici. Nejsi první ani poslední, komu se to stalo. Říkám - je to neštěstí, ale není to konec světa. Přeju ti, ať se to příště už zadaří s úspěšným koncem.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.