Mateřská u chlapa

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
1.4.16 22:01

Mateřská u chlapa

Ženy, prosím o radu. Přímo tady na emimi se píše: Muž a mateřská?
Pokud muž splní podmínky pro čerpání PPM, může čerpat tuto dávku on. Bude se počítat z jeho platu. Musí ale uzavřít s matkou dítěte písemnou dohodu, že bude o dítě pečovat. Pomoc začne čerpat nejdříve od 7. týdne od narození (tedy po šestinedělí) a vyplácí se mu tedy jen 22 týdnů.
Já nárok na mateřskou nemám, jelikož jsem teď na rodičovské dovolené a zároveň nezaměstnaná. Takže počítám s nástupem na rodičovskou dnem termínu porodu. Jak se ale píše výš, mohl by mateřskou pobírat manžel? Jaké jsou ale podmínky? Kromě té sepsání dohody o péči. Mohl by při pobírání dávky dál chodit do práce? To asi těžko, že :) ale pro jistotu se ptám na zkušenosti :) díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12330
1.4.16 22:07
@Anonymní píše: Ženy, prosím o radu. Přímo tady na emimi se píše: Muž a mateřská?
Pokud muž splní podmínky pro čerpání PPM, může čerpat tuto dávku on. Bude se počítat z jeho platu. Musí ale uzavřít s matkou dítěte písemnou dohodu, že bude o dítě pečovat. Pomoc začne čerpat nejdříve od 7. týdne od narození (tedy po šestinedělí) a vyplácí se mu tedy jen 22 týdnů.
Já nárok na mateřskou nemám, jelikož jsem teď na rodičovské dovolené a zároveň nezaměstnaná. Takže počítám s nástupem na rodičovskou dnem termínu porodu. Jak se ale píše výš, mohl by mateřskou pobírat manžel? Jaké jsou ale podmínky? Kromě té sepsání dohody o péči. Mohl by při pobírání dávky dál chodit do práce? To asi těžko, že :) ale pro jistotu se ptám na zkušenosti :) díky

do práce chodit může, ale ne na tu smlouvu z které by pobíral mateřskou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.4.16 22:08

@iiiv jasný, takže když má muž pěknej plat, je blbost, aby místo něj bral mateřskou, jestli to dobře chápu…a hlavně by musel jinam do práce, je to tak? takže blbost

• Citovat
  • Upravit
Elenloth
1.4.16 22:13
@Anonymní píše:
@iiiv jasný, takže když má muž pěknej plat, je blbost, aby místo něj bral mateřskou, jestli to dobře chápu…a hlavně by musel jinam do práce, je to tak? takže blbost

Pokud by měl vstřícného zaměstnavatele, mohly by dostat smlouvu s jinou náplní práce za stejné peníze.

• Citovat
  • Upravit
2973
1.4.16 22:13

Nemusí nutně jinam, ale může se zaměstnavatelem uzavřít DPP na jinou pracovní činnost než má v původní smlouvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2212
1.4.16 22:20

Tak zrovna o tomhle jsem někde četla, že se dost hlídá. A prý kontrolují i zaměstnavatele..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6611
1.4.16 22:26

Jestli to chápu dobře tak chcete pobírat dva rodičáky na dvě děti zároveň? to nejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
1.4.16 22:36

@brulinka A co se tam hlídá? Je to naprosto legální postup.

• Citovat
  • Upravit
2212
1.4.16 22:41
@Elenloth píše:

Pokud bude otec doma s dítětem tak ano… a pokud nebudou brát rodičák.. Jinak se jedná o podvod..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6611
1.4.16 22:50

Nevím jak je to teď ale za nás (2009) rodičák se může napsat na chlapa, ale o dítě se stará matka, jen musí být dítě zaopatřeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.4.16 22:52

@jakanas ne to chápete špatně, rodičák který pobírám teď dovyberu v červnu, mimi se má narodit v říjnu…takže přejdu z jednoho na druhý s několikaměsíční pauzou…jde mi jen o tu mateřskou, zda by to nešlo nějak udělat, aby manžel dál pracoval u svého zaměstnavatele..všem děkuji za rady

• Citovat
  • Upravit
Elenloth
1.4.16 23:01

@brulinka Otec nemusí být s dítětem fyzicky doma. Musí pouze zajistit celodenní řádnou péči a tu má - v podobě své manželky, matky dítěte. Rodičák samozřejmě brát nemůžou.

• Citovat
  • Upravit
Elenloth
1.4.16 23:03
@Anonymní píše:
@jakanas ne to chápete špatně, rodičák který pobírám teď dovyberu v červnu, mimi se má narodit v říjnu…takže přejdu z jednoho na druhý s několikaměsíční pauzou…jde mi jen o tu mateřskou, zda by to nešlo nějak udělat, aby manžel dál pracoval u svého zaměstnavatele..všem děkuji za rady

Prostě mu musí zaměstnavatel dát jinou smlouvu, s jinou náplní práce (jestli tu jinou práci musí i vykonávat je otázka, mnohde se to dá dost zaonačit).

• Citovat
  • Upravit
101518
1.4.16 23:23
@Elenloth píše:

Myslíš, že je legální dál vykonávat činnost, ze které bere mateřskou a maskovat to pod smlouvu nad jinou činnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
1.4.16 23:32

@j.a.n.i1 Myslela jsem hlavně to, že může pobírat mateřskou a přitom chodit do práce a o dítě se bude starat matka. Co v té práci bude dělat a jak bude znít náplň práce na jiné smlouvě už je věc jiná, to je věc domluvy se zaměstnavatelem a charakterem té práce. Nemyslela jsem, že si napíše smlouvu na úklid a dál bude sedět u počítače.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat