Mateřská u nezaměstnané?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Mateřská u nezaměstnané?
Ahojte holky!
Potřebuju poradit! 30.6 mi skončila smlouva v práci, v té době jsem už byla na nemocenské. Doktorka mi říkala, že si mám v práci zjistit, kdy je pro mně výhodnější nastoupit na mateřskou a účetní mi vypočítala, že mám nastoupit 8 týdnů před termínem (termín mám 8. října). Tak už jsem na mateřské od minulého týdne, papíry ohledně mateřské jsem donesla do práce, ať se o to postarají, když jsem pořád v ochrané lhůtě. A dnes mi volala účetní, že tu mateřskou nesla na sociálku a tam jí řekli, že když jsem nezaměstnaná, tak nemůžu nastoupit 8 týdnů před termínem, ale jen 6 a že těch 14 dní nedostanu proplaceno. Jedině, že by mi to dr. změnila a přepsala by mateřskou na 6 týdnů před, ale že to musí být vyřízeno do konce příštího týdne. Tak jsem k dr. hned běžela a k mojí smůle teď má dovču a vrátí se až 8.9, takže je to pasé a za těch 14 dní nedostanu zaplaceno (cca 5 tisíc). Už jsem se s tím nějak smířila, co taky dělat, ale uvažuju nad tím, jestli mám nárok na mateřskou po porodu, na těch 20 týdnů. Nevíte to někdo?? Nebyl tu třeba někdo v podobné situaci? Děkuju moc za odpověď!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, já jsem na tom byla podobně, taky jsem v ochrané lhůtě po propuštění nastoupila na nemocenskou. V práci tě špatně informovali, nastoupit na MD můžeš v tomto případě opravdu až 6 týdnů před TP (mě na to mzdovka upozorňovala předem, aby mi to doktor nepopletl). Nárok na mateřskou pochopitelně máš, to nemá nic společného s tím, jestli jsi zaměstnaná. Pokud na MD nastoupíš do 6-ti měsíců od rozvázání pracovního poměru, budou ti výši MD vypočítávat z předchozí mzdy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
cože??? ![]()
já jsem nastoupila na nemocenskou taky v té ochrané lhůtě - což bylo vlastně hned na začátku těhotenství…to znamená, že je to víc jak 6 měsíců…a z čeho mi teda tu MD budou vypočítávat????
díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nezamestnana-vyrizeni PPM
Ahoj holky, uz tu z toho musite byt otravene… Z otazek o materskych atd, tudiz v rychlosti:
Pracovala jsem 3roky vice mene v kuse, narok na PPM bych mela mit, 270dni odmakano mam, ale spocita mi to vse na 100% na miste, az budu mit papir od doktora na PPM a mam jit pry ke svemu ex zamestnavateli aby mi to take vyplnil.. Byla jsem tam od 3.7-13.9.2015 a vypoved ve zkusebce.. Ted je listopad..
Nevim proc to ma podepisovat/vyplnovat byvaly zamestnavatel, myslela jsem, ze to vyresim jen ja na te socialce… Zamestnavatel totiz nekomunikuje, dela ze neni, nereaguje, uz vidim jak mi tu materskou vypise a nekam posle, toho se prave bojim. (Vyplatu za celou moji dobu tam jsem dostala az ted v listopadu po milionech sms a dopisech:/ nemluvim ani o papirech o vypovedi, zapoctaku atd, na UP jsem nebyla vedena jelikoz jsem od nej nemela ani list, ZP jsem si platila sama)
Takze otazka: take jste uz jako nezamestnane museli do byvale prace to vyresit, nebo to zaslali s nejakym dopisem s prosikem? Nebo jste zabehli jen na socialku,…
Diky moc holciny a hezky vikend!!!
- Citovat
- Upravit
PS *pani ze socialky - po telefonu rekla, ze to spoctem 100% az na miste..
- Citovat
- Upravit
A kdy máš termín nástupu na tu mateřskou?
A jinak ano, je nutné přes zaměstnavatele, on musí vyplnit přílohu o příjmech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
TP 5.1. takze na materskou bych mela jit ted na zacatku prosince,…
Sestra u doktora mi rikala ze 30.11 mi da teprve papiry od nich… jo aha tak zamestnavatel dolozi jen prijmy, no to by mohl zvladnout. Jen by to take mohl stihnout vyridit hned a ne jako tu vyplatu a ostatni papiry. Stve me ze zas pulku prosince -minimalne -budu cekat nez to posle na socialku. Ne-li dyl. Jak rikam komunikace tam- na 0.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ahoj holky, uz tu z toho musite byt otravene… Z otazek o materskych atd, tudiz v rychlosti:Pracovala jsem 3roky vice mene v kuse, narok na PPM bych mela mit, 270dni odmakano mam, ale spocita mi to vse na 100% na miste, az budu mit papir od doktora na PPM a mam jit pry ke svemu ex zamestnavateli aby mi to take vyplnil.. Byla jsem tam od 3.7-13.9.2015 a vypoved ve zkusebce.. Ted je listopad..
Nevim proc to ma podepisovat/vyplnovat byvaly zamestnavatel, myslela jsem, ze to vyresim jen ja na te socialce… Zamestnavatel totiz nekomunikuje, dela ze neni, nereaguje, uz vidim jak mi tu materskou vypise a nekam posle, toho se prave bojim. (Vyplatu za celou moji dobu tam jsem dostala az ted v listopadu po milionech sms a dopisech:/ nemluvim ani o papirech o vypovedi, zapoctaku atd, na UP jsem nebyla vedena jelikoz jsem od nej nemela ani list, ZP jsem si platila sama)
Takze otazka: take jste uz jako nezamestnane museli do byvale prace to vyresit, nebo to zaslali s nejakym dopisem s prosikem? Nebo jste zabehli jen na socialku,…
Diky moc holciny a hezky vikend!!!
Nejsem si jistá na 100%, ale co jsem to tak řešila… tak ti nevychází ochranná lhůta ne? ![]()
Když jsi dělala od 3.7–13.9.2015 tak si spočítej dny a tvá ochranná lhůta je tolik dní do nástupu na mateřskou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak si hlavně pohlídej, ať se vejdeš do ochranné lhůty, budeš to mít tak tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to jsi ale na tu mateřskou měla teď nastoupit. Já mám termín 8.1. a na mateřskou jsem nastupovala dnes v poslední den 6 týdnů před porodem
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Netopirek Tak to vcelku není problém, je doma, takže se to dá klidně napsat zpětně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 to je pravda. Ale ja být na pracáku, tak si žádám o mateřskou už těch osm týdnů. To je větší šance, že stihne ochrana lhůtu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mno bacha na tu lhutu!!!
Příspěvek upraven 27.11.15 v 14:56
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahaa takze doktora poprosim jestli by to slo zpetne, ja se jich ptala na papiry a sestra mi rekla, ze to vyresime az 30.11. Doma jsem, na UP vedena nejsem. Ale doktor je v poho tak snad mi tam dneco napise.
Dekuju!!!
- Citovat
- Upravit