Mateřská u otce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Mateřská u otce
Ahoj holky, prosím vás o radu. Za 14 dní si jdu k doktorce pro papíry na mateřskou (termín mám 1.1.2012).Mám zjištěno, že nárok na PPM já mít nebudu,jsem na rodičáku a nezaměstnaná, ale je tu ve hře přítel. Je OSVČ a platí si nemocenské poj. (270 kalendářních dní bude mít splněno asi 10.1.2012).Chápu to dobře,že teď se na OSSZ stavovat s papíry nemusím a až se malý narodí, tak do 7 týdnů po porodu musí na OSSZ požádat o mateřskou přítel, aby si pak mohl zvolit 3letý rodičák? Nevím, jaká je lhůta pro žádání o mateřskou u otce.
Počítá se mateřská u otce ke dni porodu (což by nám to nemocenské poj. uteklo o pár dní), nebo ke dni nástupu na mateřskou (tedy nejdříve 7 týdnů po porodu)?
Musím někde hlásit, že se mi narodilo druhé dítě (kvůli momentálnímu RP)?
A co těch 7 týdnů po porodu - to budu automaticky brát jako by 4letou variantu RP (7,600,–) a když vznikne příteli nárok na PPM, pak si budem moc vybrat?
Pak jsou tu dvě varianty, když mu tedy vznikne nárok na PPM:
1. Jak dlouho by pak mohl přítel na mateřské zůstat, jestli by se nám to finančně vyplatilo? Samozřejmě bych se o dítě starala já, on by nefakturoval,ale do práce chodil, musela bych se nějak hlásit na úřadě?
A po ukončení PPM a zvolení 3letého rodičáku by šel ten rodičák přepsat na mě?
2. na mateřské by byl jen den (víkend), pak bychom se museli papírově vystřídat v péči a rodičák už by si volil na moje jméno? Četla jsem, že po změně 2012 by na tu mateřskou nemusel ani nastoupit a mohl by hned zvolit 3 letý rodičák na mě. Chápu to správně?
Vím, že je to moc otázek, ale já se v tom vůbec nevyznám. Děkuju. Když už jsem myslela, že to chápu, tak mi to zas překopali a na úřadě mi nikdo nic nedokáže říct.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
tak to jsem zvědavá, jestli nám někdo poradí,protože jsem v úplně stejné situaci- s tim, že termín mám o den dříve než ty ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, co jsem se tak dívala do nového zákona o rodičáku, tak doufej, že budeš přenášet, protože se to vztahuje k datu porodu.
A nově už nemusí na PPM vůbec nastoupit, stačí, když na ni bude mít nárok a můžeš rovnou ty volit délku rodičáku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
to já právě nevím, nemáte některá přímo zkušenost? Tohle jsem našla v jiné poradně:
Podmínky nároku na PPM u otce při uzavření dohody o převzetí péče o dítě: • účast na nemocenském pojištění aspoň po dobu 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech před převzetím péče o dítě a je-li nárok uplatňován z nemocenského pojištění OSVČ, též účast na tomto pojištění aspoň po dobu 180 kalendářních dnů v posledním roce před převzetím péče o dítě, • účast na nemocenském pojištění trvá nebo trvá nejvýše sedmidenní ochranná lhůta po jeho skončení, a to v den převzetí péče o dítě, • denní výše PPM by činila aspoň 380 Kč (pokud byste chtěli volit 2leté čerpání RP),
…tak to by znamenalo nejdříve na začátku toho 7 týdne po porodu, ne?
Díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, tohle co píšeš aktuálně platí, ale v novele o rodičáku platné od 2012 je tohle:
§ 30
Podmínky nároku na rodičovský příspěvek a jeho výše
(3) Rodič může volit výši rodičovského příspěvku, jestliže lze aspoň jednomu z rodičů v rodině stanovit k datu narození nejmladšího dítěte v rodině 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu v částce převyšující 7 600 Kč až do částky 11 500 Kč měsíčně, s tím, že zvolená výše rodičovského příspěvku nesmí přesáhnout 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu. V případě, že u každého z rodičů lze stanovit ke dni narození dítěte uvedený vyměřovací základ podle věty první, vychází se při stanovení výše rodičovského příspěvku z toho vyměřovacího základu, který je vyšší.
(4) Rodič může volit výši rodičovského příspěvku až do částky 7 600 Kč měsíčně, jestliže
a) lze alespoň jednomu z rodičů v rodině stanovit k datu narození nejmladšího dítěte 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu v částce nepřevyšující 7 600 Kč,
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máš pravdu, taky jsem to našla. Ale nevyplývá z toho, že stačí když bude přítel v tu dobu pracovat, aby se mu to mělo z čeho vypočítávat? O nemocenském poj. se tam nikde nemluví. Navíc jsem myslela, že nárok na PPM a rodičovský příspěvek je něco docela jiného. Jsem z toho blázen..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
SammyE píše:
Máš pravdu, taky jsem to našla. Ale nevyplývá z toho, že stačí když bude přítel v tu dobu pracovat, aby se mu to mělo z čeho vypočítávat? O nemocenském poj. se tam nikde nemluví. Navíc jsem myslela, že nárok na PPM a rodičovský příspěvek je něco docela jiného. Jsem z toho blázen..
Píše se to v § 30 odst. 2
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mag píše:SammyE píše:Píše se to v § 30 odst. píše: Více
Je to tam jak píše mag, jsem pako a zkopírovala jsem jen tu druhou část.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit