Rodičovský příspěvek při ŽL
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Rodičovský příspěvek při ŽL
Ahoj maminky,
v prosinci čekáme s manželem prvního potomka a tak teď řešíme, jak to vlastně bude s rodičovským příspěvkem. Bohužel jsem zatím dostala rozdílné informace, ve kterých se jen těžko orientuji. Vždy jsem pracovala jako OSVČ a nemocenskou jsem si platila jen rok a to už je dávno. Nemám tedy nárok na PPM. Ráda bych si ale zvolila tříletou variantu RP. Bude muset za mě na PPM nastoupit manžel a po výběru RP se přehlásí na mě? Nebo to od nového roku půjde, vybrat si, když je alespoň jeden z nás zaměstnanec? K tomu si ale potřebuji dále vydělávat a mít živnost stále funkčí. Počítám s tím, že si budu sociální a zdravotní pojištění nadále platit sama, ale nebude to mít vliv na RP, že?
Moc děkuju za radu, je to na mě nějaké složité.. navíc nevím, jestli se mimi narodí v roce 2011 nebo až 2012…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
V roce 2012 už manžel nebude muset na PPM nastoupit, bude stačit, že mu teoreticky nárok vznikl a budeš moct rovnou volit.
Na ŽL můžeš dál stále pracovat, při pobírání rodičáku není žádné omezení. Výhodu budeš mít tu, že z titulu pobírání rodičáku se na ŽL bude pohlížet jako na vedlejší činnost, takže nebudeš muset platit ty minimální zálohy, ale pouze zálohy podle skutečného výdělku.
Takže záleží na kdy plánujete dalšího potomka, podle toho je vhodné zvolit délku rodičáku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojda, nevím, jak to bude v roce 2012, ale já jsem OSVČ a jsem na mateřské. Po dobu půl roku budu brát 7600,– a potom pouze 3800,–, jelikož jsem si taky neplatila nemocenskou. A délku jsem si vybírat nemohla - je to dané. Ale byla jsem ráda, že nemusím pozastavovat živnost a podnikám dál. Teda jen papírově
. Ono se to s mrňetem fakt nedá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
M-F- píše:
Ahojda, nevím, jak to bude v roce 2012, ale já jsem OSVČ a jsem na mateřské. Po dobu půl roku budu brát 7600,– a potom pouze 3800,–, jelikož jsem si taky neplatila nemocenskou. A délku jsem si vybírat nemohla - je to dané. Ale byla jsem ráda, že nemusím pozastavovat živnost a podnikám dál. Teda jen papírově. Ono se to s mrňetem fakt nedá
Nejsi na mateřské, ale pobíráš rodičovský příspěvek. A volit jeho délku si nemohla, právě protože sis neplatila nemocenskou a nevznikl ti nárok na mateřskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuju moc za radu, kdyby to od nového roku šlo, že bych si díky manželovi vybrala 3 roky, bylo by to téměř dokonalé. Ještě jsem slyšela, že částka výdělku na ŽL je omezená.. že pokud is za ten rok vydělám víc než..?, tak budu mít živnost jako hlavní pracovní poměr. Ale ti už je asi jedno. A zálohy na socku a zdravotní
se platí stále, nebo se pak vypočítají zpětně podle uplynulého roku?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ŽL budeš mít stále jako vedlejší, akorát pokud si vyděláš méně než cca 56 tis., tak sociální nemusíš platit vůbec, pokud víc, tak sociální platíš podle výdělku.
A zálohy se určují podle výdělku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit