Nástup do práce, možnost výpovědi
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Tím že se vrátíš do práce je RD ukončena, ne ?
Jinak u nás teď propouštěli, dotklo se to i maminky která měla 1/2012 nastupovat. Odstupný dostala, ale výpověď se počítá až od toho 1/2012 a ne hned.
Pokud máš RD do 3/2012 oni Ti nemůžou dát podmínku že budeš mít práci jen pokud nastoupíš 1/2012, nebo jo ?
To se mi zdá divný..
- Citovat
- Upravit
Pokud nastoupíš na jinou smlouvu, než na tu stávající, ze které čerpáš RD, tak by problém být neměl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No já myslím, že ne, ne? Přece spousta holek při RD pracuje, vrací se třeba v půl roce mimina na nějaký úvazek, ale právě že neznám nikoho konkrétního a netuším, jak s tím naložit.
- Citovat
- Upravit
Raduš.ka44 píše:
Pokud nastoupíš na jinou smlouvu, než na tu stávající, ze které čerpáš RD, tak by problém být neměl.
No, ale jakou jinou smlouvu? Mám nastoupit na plný úvazek, dobu neurčitou…
- Citovat
- Upravit
A to jde, mít u stejného zaměstnavatele dvě smlouvy na plný úvazek? To se mi nezdá.
Já myslela třeba dohodu o pracovní činnosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
já si myslím,že pokud nemáš dítě ve školce,tak můžeš pobírat RD i plat současně.
jinak lze přerušit rodičák a pak se na něj opět vrátit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mě můžeš současně pobírat rodičák a být zaměstnaná.u rodičáku je podstatné,že dítě nechodí do školky,pokud ano,tak ti to seberou.
A s tou prací,pokud ti nabídli HPP,tak to bude klasická smlouva,a cesty není zpět.
Jediná možnost by byla nastoupit na Dohodu o pracovní činnosti,ale to je na poloviční počet hodin.A musí to být činnost charakterem zcela odlišná od tvé původní pozice.
Pokud máš reálný pocit,že by tě i z té nové pozice propustili,tak bych se jí bránila zuby nehty a snažila se uhrát výpoved ze strany zaměstnavatele… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, nástup na jinou pozici znamená buď novou smlouvu, nebo dodatek k původní smlouvě, kde bude uvedena změna druhu práce. Vliv na výpověď a odstupné to nemá, pouze v případě, kdybys nastoupila na novou smlouvu, ve které by byla uvedena zkušební lhůta, ne rovnou na dobu neurčitou, potom tam je prostor během zkušební lhůty dát ti výpověď bez udání důvodu a to okamžitě. Jinak holky si tu pletou pojmy
současně s nástupem do práce můžeš pobírat rodičovský příspěvek (od nového roku by měla padnout i podmínka dávání dítěte do školky na omezenou dobu), ale nemůžeš být na rodičovské dovolené. O rodičovský příspěvek jsi žádala ČSSZ a ta ti ji vyplácí, kdežto o rodičovskou dovolenou jsi žádala zaměstnavatele, jako překážku k výkonu práce na straně zaměstnance
tudíž je logické, že buď pracuješ, nebo jsi na dovolené. Ze zákona máš možnost se kdykoliv o to zaměstnavatele požádáš do 3 let věku dítěte na rodičovskou dovolenou vrátit.
- Citovat
- Upravit
A ta nabídnutá pozice je pro tebe zajímavá?
Udělala bych to takto. Vrátila bych se do práce na HPP na nově nabídnutou pozici od 1/2012, tím u zaměstnavatele ukončím RD (ale mohu se na RD vrátit kdykoliv zpátky do 3 let věku dítěte). Abych stále pobírala RP, zajistím hlídání pro dítě takové, abych na RP neztratila nárok, tj. babička, školka v omezeném počtu dní, aj.
Takto si vyděláš nějaké peníze a zároveň zjistíš, jaké to je být zpátky v práci.
Pokud by tě i tak chtěli vyhodit z této nové pozice, nepřistoupila bych na dohodu, tedy nejspíš by došlo k tomu, že místo také zruší a dají ti odstupné. A byla bys na tom stejně jako v případě, když se budeš vracet až v březnu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
zza píše:
Ze zákona máš možnost se kdykoliv o to zaměstnavatele požádáš do 3 let věku dítěte na rodičovskou dovolenou vrátit.
Aha, takže tohle je pro mě důležité.
Já na tu práci v lednu nastoupit nemusím, můžu si v klidu počkat do března a pak si vzít odstupné, vzhledem k tomu, jakou dobu mi to finančně pokryje, co všechno mě ten nástup do práce bude stát (ať v březnu nebo v lednu, zejména jde o soukromou školku), tak se nedá říct, že je pro mě lepší do práce nastoupit, nicméně vím, že na mě nikdo s malými dětmi v nové práci (kterou nemám, ani jsem se po ní nepídila, tohle je aktuální novinka), nečeká…
Díky
- Citovat
- Upravit
zza píše:
Ahoj, nástup na jinou pozici znamená buď novou smlouvu, nebo dodatek k původní smlouvě, kde bude uvedena změna druhu práce. Vliv na výpověď a odstupné to nemá, pouze v případě, kdybys nastoupila na novou smlouvu, ve které by byla uvedena zkušební lhůta, ne rovnou na dobu neurčitou, potom tam je prostor během zkušební lhůty dát ti výpověď bez udání důvodu a to okamžitě. Jinak holky si tu pletou pojmysoučasně s nástupem do práce můžeš pobírat rodičovský příspěvek (od nového roku by měla padnout i podmínka dávání dítěte do školky na omezenou dobu), ale nemůžeš být na rodičovské dovolené. O rodičovský příspěvek jsi žádala ČSSZ a ta ti ji vyplácí, kdežto o rodičovskou dovolenou jsi žádala zaměstnavatele, jako překážku k výkonu práce na straně zaměstnance
![]()
tudíž je logické, že buď pracuješ, nebo jsi na dovolené. Ze zákona máš možnost se kdykoliv o to zaměstnavatele požádáš do 3 let věku dítěte na rodičovskou dovolenou vrátit.
O RP žádala ÚP - prac. SSP. A pokud nastoupí na jinou smlouvu u stejného zaměstnavatele, tak logicky na tom původním místě podle původní smlouvy bude pořád na rodičovské dovolené, ne? Protože pokud by rodičovskou dovolenou z té smlouvy nečerpala, musela by vykonávat práce podle obou smluv najednou. Pokud podepíše dodatek ke smlouvě, pak ano, rodičovskou dovolenou v tom případě přeruší. Takhle bych to tedy řekla já. Ale tady na tom se mi nezdá, že jí cpou úplně novou smlouvu na jinou pozici.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Raduš.ka44 píše:zza píše:O RP žádala ÚP - prac. SSP. A pokud nastoupí na jinou smlouvu u stejného zaměstnavatele, tak logicky na tom původním místě podle původní smlouvy bude pořád na rodičovské dovolené, ne? Protože pokud by rodičovskou dovolenou z té smlouvy nečerpala, musela by vykonávat práce podle obou smluv najednou. Pokud podepíše dodatek ke smlouvě, pak ano, rodičovskou dovolenou v tom případě přeruší. Takhle bych to tedy řekla já. Ale tady na tom se mi nezdá, že jí cpou úplně novou smlouvu na jinou pozici.
Ahoj, nástup na jinou pozici znamená buď novou smlouvu, nebo dodatek k původní smlouvě, kde bude uvedena změna druhu práce. Vliv na výpověď a odstupné to nemá, pouze v případě, kdybys nastoupila na novou smlouvu, ve které by byla uvedena zkušební lhůta, ne rovnou na dobu neurčitou, potom tam je prostor během zkušební lhůty dát ti výpověď bez udání důvodu a to okamžitě. Jinak holky si tu pletou pojmysoučasně s nástupem do práce můžeš pobírat rodičovský příspěvek (od nového roku by měla padnout i podmínka dávání dítěte do školky na omezenou dobu), ale nemůžeš být na rodičovské dovolené. O rodičovský příspěvek jsi žádala ČSSZ a ta ti ji vyplácí, kdežto o rodičovskou dovolenou jsi žádala zaměstnavatele, jako překážku k výkonu práce na straně zaměstnance
![]()
Se smlouvami a RD je to přesně jak píšeš ![]()
Ohledně příspěvku zakladatelky mi z toho nevyplývá, že by to mělo být na jinou smlouvu, spíš bych to chápala tak, že pro ni to původní místo nemají a proto nabízejí jiné, nehledala bych v tom apriori snahu se jí zbavit, jestli ji dají odstupné o 2 měsíce dřív nebo později z pohledu firmy nehraje roli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže pokud ji nabízí novou smlouvu na HPP, tak tu původní musí ukončit?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne, já bych neřekla, že mi nabízejí práci, že se mě apriori chtějí zbavit. Je to tak - buď v březnu „nastoupím“ a moje místo už není, takže mi dají odstupné, anebo se uvolňuje jiná pozice, kterou mi nabízejí „místo původního“ - jen má podmínku nástupu dřív…
Nicméně vzhledem k tomu, že se tam za ty roky všechno strašně změnilo, trochu se obávám, jestli by se nemohlo stát, že by po pár týdnech usoudili, že mi to vlastně moc nejde, že si to zařídí nějak jinak… a mě vysvětlí, že sama vidím, že to není ono a bla bla bla, nedostanu výpověď, ale dohodneme se na ní… Takže místo abych „nastoupila“ o 2 měsíce později a finančně měla odstupným pokrytý čas až do prázdnin, tak budu na jaře bez práce i bez peněz…
Přece když nastoupím na tu jinou pozici, tak už o odstupném z organizačních důvodů nemůže být řeč, ta se rušit nebude.
- Citovat
- Upravit
Ráda bych vás požádala o radu. Měla jsem se vracet z RD v půlce 3/2012. Dostala jsem od zaměstnavatele nabídku na zcela jinou pozici, s určitými podmínkami, s nástupem od 1/2012. Vzhledem k tomu, jaká je ve firmě situace, trochu řeším, jestli ta nabídka není jen záminka, jak se mě brzy „dohodou“ zbavit, aniž by mi museli vyplatit odstupné (jinak je moje místo zrušené a jistojistě jiná práce tam není).
Tudíž můj dotaz zní. Je možné nastoupit od ledna do práce na nějaký jiný systém než HPP, aby mi zůstal RP a abych byla vlastně i nadále na rodičovské dovolené, ze které bych se stále měla vracet až v březnu? Slibovala bych si od toho, že nebude-li ta práce vyhovující, ukončím ten „nevímjaký poměr“ mezi lednem a koncem RP, stane se ze mě opět matka jen pobírající RP a v březnu dostanu odstupné pro nadbytečnost?
Doufám, že je příspěvek aspoň trochu srozumitelný.