Změny vlády 2012 - školka od 2 let?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Změny vlády 2012-školka od 2 let?
Holky, chápu podle tohoto článku dobře, že školky budou od dvou let? http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nene, chápeš to špatně, pouze z pohledu pobírání rodičáku budou moct chodit do školky / jeslí neomezeně již od 2 let, ale do školky ti ho stejně ve většině případů nevezmou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já to chápu tak, že pokud rodič pobírá rodičák na dítě mladší dvou let, může ho dát do školky (jeslí) max na 46h měsíčně, pokud pobírá rodičák na dítě starší 2 let, může ho do školky (jeslí) dávat neomezeně. O tom, že by školky byly pro děti od 2 let, jsem tam nic nenašla
a podlě mě to ani není realizovatelné, dokud bude taková poptávka u dětí nad 3 roky a školek stejně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
hkac píše:
Já to chápu tak, že pokud rodič pobírá rodičák na dítě mladší dvou let, může ho dát do školky (jeslí) max na 46h měsíčně, pokud pobírá rodičák na dítě starší 2 let, může ho do školky (jeslí) dávat neomezeně. O tom, že by školky byly pro děti od 2 let, jsem tam nic nenašlaa podlě mě to ani není realizovatelné, dokud bude taková poptávka u dětí nad 3 roky a školek stejně.
Já to taky tak pochopila
…ale zmatek v tom bude stejně
Už ted jsem zvědavá jak budou v jeslích dělat evidenci docházky a odpočítávat 46hodin
![]()
Každopádně mě to těší,pokud to projde bude malý moci být ve školce i některá odpoledne a já si prodloužím pobyt v práci…mám 4letou variantu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Směšný, u nás neberou do školky ani tříleťáky zaměstnaných rodičů ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
kadlina píše:
Směšný, u nás neberou do školky ani tříleťáky zaměstnaných rodičů
Nevím, co je na tom směšnýho. Protože není dost míst, tak se to do z. dostat nemělo??? To že je ve školkách málo míst není až tak problém vlády, ale obcí. Tento krok ja naopak velmi vstřícný.
Já to melduju pořád dokola, ale tenhle zákon měl následovat z. o službách o dítě a ten měl zjednosušit hlídíní dětí (malé skupiny, sousedské hlídání, firemní školky), bohužel zatím není v PS.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
*Dosud (ohledně zachování rodičovského příspěvku) platí, že dítě, které dovršilo tří let věku, lze dát do školky každý den, ale maximálně na čtyři hodiny denně, nebo na nejvýše pět dnů v kalendářním měsíci.
Toto omezení má od roku 2012 zcela skončit, navíc hranice se sníží ze tří na dva roky dítěte. Rodičům dětí starších dvou let bude rodičovský příspěvek poskytován bez ohledu na délku pobytu v zařízení péče o dítě.
U dětí mladších tří let nyní platí, že nechtějí-li rodiče přijít o příspěvek, mohou dát potomka do školky maximálně na pět dnů v kalendářním měsíci, přičemž za jeden den se počítá jakkoliv dlouhý pobyt, teoreticky i třeba jen hodina.
Tento limit se rozšíří na 46 hodin měsíčně, skončí tedy dosavadní omezení co do počtu dnů. Věková hranice současně klesne ze tří na dva roky.*
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mag píše:kadlina píše:Nevím, co je na tom směšnýho. Protože není dost míst, tak se to do z. dostat nemělo??? To že je ve školkách málo míst není až tak problém vlády, ale obcí. Tento krok ja naopak velmi vstřícný.
Já to melduju pořád dokola, ale tenhle zákon měl následovat z. o službách o dítě a ten měl zjednosušit hlídíní dětí (malé skupiny, sousedské hlídání, firemní školky), bohužel zatím není v PS.
Mag, a jak to tedy je s těmi školkami?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Laddmie píše:mag píše:Mag, a jak to tedy je s těmi školkami?kadlina píše:Nevím, co je na tom směšnýho. Protože není dost míst, tak se to do z. dostat nemělo??? To že je ve školkách málo míst není až tak problém vlády, ale obcí. Tento krok ja naopak velmi vstřícný.
Co přesně myslíš?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, děti se braly až od tří let do školek, teď píšou o snižování hranice na dva roky…takže budou brát od dvou let??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Laddmie píše:
No, děti se braly až od tří let do školek, teď píšou o snižování hranice na dva roky…takže budou brát od dvou let??
Zatím ne, to právě také upravuje ten zákon o službách o dítě, kde i soukromé školky budou moct brát dvouleté děti a nikoliv jenom jesle. Jenom má zpoždění.
Tohle je jenom vůči pobírání RP, třeba kdo má 4 letý a vezmou mu tříleťáka do školky, tak nepřijde o RP, nebo pokud máš dítě od dvou let v jeslích, tak taky ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ta změna hranice ze 3 let na 2 roky se netýká ani tak školek, je to hranice na možnost dávat dítě do školek a nebo jeslí (ty jesle tam nejsou vypíchnuty, ale někde v článku se o nich zmiňují a pak už je vypustili). Prostě to jen umožňuje. Praxe ale asi bude leckde jiná, páč školky zatím mají málo místa vzhledem k počtu tříletých a starších předškoláků.
U nás ve školkách je to zatím tak, že se přednostně přijímají děti, které dosáhnou 3 let do konce kalendářního roku, takže jsou na tom podobně děti narozené v srpnu i v prosinci téhož roku, a tak je teď větší šance, že přijmou i děti mladší 3 let.
Pokud mi vezmou mladší dceru do školky před jejími 3.narozeninami (je únorová, takže tomu moc nevěřím), tak budu uvažovat o pár hodinách týdně chodit pracovat, ale zkrátit rodičovskou si nechci. Nejspíš je poslední
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Školky
Ahojky,já to teda pochopila stejně jako Laddmie. Tak teď nevím jak to je
. Kdybych měla jistotu,že mě prcka vezmou ve 2 letech do školky,tak není co řešit,kdo by nechtěl vyšší přijem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky,takže když bude mít můj syn v květnu 3roky a bude mi už končit mateřská, tak ho můžu dát do školky už ted v lednu neomezeně aniž bych přišla o rodičák?
Děkuji za odpovědi
Markéta
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Čauky.
Nevíte náhodou některá jak to opravdu je?
Ten neomezený pobyt ve školce dítěte staršího 2 roky se týká jen těch v novém systému nebo všech (i těch kteří do něj nevstoupí).Protože už jsem našla rozdílné názory, tak nevím, na čem jsem a na úřadě zatím neví.
Díky za odpověď Katka
- Citovat
- Upravit