Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Dobrý den, mám dotaz. Je mi 19.let a teď jsem úspěšně odmaturovala a před 4.mesici jsem zjistila že jsem těhotná. Mám pracujícího přítele, ale zajímá mě jestli mám nárok na mateřskou nebo jestli vůbec dostanu nějaké peníze ještě před porodem (vůbec se v tom nevyznám). Na internetu jsem našla že musím mít odpracovaných 270 dní brigádně třeba a to mám,
mám dohromady 13.mesicu.
Tak mě tedy zajímá jestli mám nárok když mám hotovou maturitu a splnuji podmínky 270 odpracovaných dní. Chceme se s přítelem stěhovat v září a nechci nechat placení jen na něm. Děkuji za odpovědi ![]()
Můj přítel pracuje a nárok na mateřskou mám. Zajdi si na úřad a zeptej se, oni už ti poradí. Měla bys dostat i porodné.
@Pet32 teď nic, 29.6 mám předávání maturitního vysvědčení a do srpna jsem vedená ještě pod školou jako student ale jde to ukončit i dřív.
@Mauša5218 to já vím že dostanu ale slyšela jsem že porodné dostanu až po porodu. Mě zajímá jestli dostanu nějaké peníze ještě před porodem. Mám termín v prosinci a v září se chceme stěhovat (už je to dohodě dlouho a nedá se to přeložit) tak aby přítel nemusel vše za byt platit sám apod. Bojím se že to pouze s jeho platem neutahneme.
Z češtiny jsi úspěšně odmaturovala? Kde?!
Příspěvek upraven 18.06.20 v 16:31
@Nicollbarty doba uspesne uzavreneho studia se pocita do tech 270 dni. Dulezite je, jestli jsi byla ucastna na nemocenskem pojisteni.
Ale tam je ještě podmínka, že musí být při nástupu na mateřskou, pracovní smlouva nebo v ochranné lhůtě, která je tak dlouhá jako poslední práce
Nemáš někoho, u koho se můžeš nechat zaměstnat? Třeba rodiče někoho takového mají
To je ideální situace, nejlepší je za co nejvyšší plat samozřejmě.
@Mauša5218 píše:
Můj přítel pracuje a nárok na mateřskou mám. Zajdi si na úřad a zeptej se, oni už ti poradí. Měla bys dostat i porodné.
jak to spolu souvisi?
@Jan Exekuovaný honzi, kdyz jsi tady a zase mas cenne rady, odpovis mi konecne, jaktoze te eviduji na up, poslali ti rozhodnuti o davkach motne nouze postou, kdyz nemas v cr formalni bydliste? Vim, ze se ptam furt dokola. Ale kdyz ty rozdavas ty svoje cenne rady, mely by byz necim podlozene.
Pokud teď nepracuješ a do práce nenastoupíš, tak nárok na mateřskou mít nebudeš. U porodného se posuzuje i příjem otce dítěte.
@Pet32 já jsem ve 4.mesici a nevím kdy se vubec nastupuje na mateřskou dovolenou. A nevím jestli mám jít žádat na pracak nebo co vlastně mám teď dělat a jestli je možné získat nějaký příjem.
@Mauša5218 píše:
Napsal větší blbost snad ani nešlo. To že přítel pracuje nijak nesouvisí s tím jestli ona dostane mateřskou. Ale počítá se to naopak do nároku na porodné, což pokud nedělá za nějaký mrzký peníz, tak nárok mít nebude.
@Nicollbarty píše:
@Pet32 teď nic, 29.6 mám předávání maturitního vysvědčení a do srpna jsem vedená ještě pod školou jako student ale jde to ukončit i dřív.
Ale i u té brigády musíš mít výdělek minimálně 10tis u DPP nebo 3tis u DPČ, měsíčně. Takže za této situace a pokud budeš už jenom doma. Tak mateřská nebude a jen po narození rodičovský příspěvek. Popřípadě porodné, pokud přítel vydělává fakt málo.